Magazin
SLAVONSKE ŠETNICE (II.):

Osječka šetnica: Promenada s Dravom u gradu, a ne gradom na Dravi!
Objavljeno 14. studenog, 2015.
KILOMETARSKA ŽILA KUCAVICA SLAVONSKO-BARANJSKE METROPOLE NIKOGA NE OSTAVLJA RAVNODUŠNIM...

Kad je nedavno u 90. godini preminuo renomirani hrvatski arhitekt i urbanist Radovan Miščević, malo koji Osječanin pa i arhitekt iz bilo kojeg kraja Hrvatske, uz zahvalnost za sve što je Miščević ostavio iza sebe, nije pomislio na osječku Promenadu.

Nije to čudno, jer upravo je Miščević zaslužan za šetnicu kakvu imamo danas, a njegov je model rijeke u gradu umjesto grada na rijeci zadivio i Centar suvremene kulture u Barceloni, koji mu je 1999. godine uvrstio projekt “Osijek 2000” u selekciju projekata namijenjenih oporavku javnih prostora u europskim gradovima kao primjer nastojanja poboljšanja i stvaranja javnoga gradskog prostora.

MIŠČEVIĆEVE ZASLUGE

Premda je projekt najprije obuhvaćao izradu hidrotehnničkog rješenja zaštite od čestih poplava, uskoro se rodila ideja o lučkom keju, visećem mostu, stambeno-poslovnim objektima, ali i gradnji hotela Osijek, rekreacijskoj površini, zelenilu... Njegove ideje pridonijele su da obala rijeke Drave, točnije, osječka šetnica, bude jedan od brendova, ako ne i najprepoznatljiviji brend, grada na Dravi, ali istovremeno nosi titulu najljepše riječne obale na području cijele Hrvatske.

- Miščević zacijelo ima najveće zasluge za sve šetnice u gradu. Ne zaboravimo da je on urbanistički isplanirao i projektirao Blok centar 1, odnosno Trg slobode, a što je ušlo u anale svjetske arhitekture i urbanizma i slovi kao projektiranje po mjeri čovjeka. On je učinio nešto što je inovativno na razini svjetske arhitekture, a u sljedećih 30 godina to je nešto što se prepoznavalo kao dobro. Osječku Promenadu napravio je ovakvom kakvom je vidimo danas, u najvećoj mjeri u betonskom nasipu, nasuprot, primjerice, zagrebačkom zemljanom nasipu. Napravio je prometnicu koja povezuje dva dijela grada i ostavio građanima Osijeka Promenadu koja je sastavni dio središta grada Osijeka. Kako je jednom prilikom rekao - mi nemamo grad na rijeci, već rijeku u gradu - prisjetila se mr. sc. dip. ing. arh. Danijela Lovoković, članica Društva arhitekata grada Osijeka i pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i prirode Osječko-baranjske županije.

NASTAVAK MODERNIZACIJE

Nakon što je u prvoj fazi počelo uređenje oko sad već bivše Bijele lađe do pješačkoga mosta, naknadno je na lijevoj obali produžena šetnica prema Zoološkom vrtu i cestovnome mostu te s desne strane od pješačkog do cestovnog mosta. Potom je uređenje stagniralo čak 30-ak godina, a onda je tadašnja gradska uprava zajedno s Hrvatskim vodama, objašnjava Lovoković, krenula u europski projekt produžavanja šetnice i modernizaciju Promenade. Od stare "pumparnice" modernizirana je kruna nasipa, a šetnica je produžena do Višnjevca, zahvaljujući čemu se umnogome povećao biciklistički i pješački promet.

Od 2007. godine, dodaje Lovoković, postoji detaljni plan uređenja dijela šetnice od cestovnoga mosta do osječkog KBC-a, koji je podrazumijevao gradnju zimske luke slične onoj u središtu grada. A kad se s lijeve strane Drave realizira europski projekt Grada i Hrvatskih voda te produži biciklistička staza od cestovnoga mosta, i profunkcionira električni vlak koji je trenutno u Kopačkom ritu, bit će to još jedan moderan detalj osječke ljepotice.

Konkretno, uređenje donjogradskog dijela dio je projekta "Dva mosta", a riječ je o spajanju Gornjeg i Donjeg grada sa šetnicom na desnoj obali Drave. Njime će se proširiti Promenada sve do Zelenoga polja, što će Donjem gradu, ali i Podravlju, dati urbani izgled, a Promenadu produžiti za 500-tinjak metara. I to nije sve, jer se radi i na unaprjeđivanju infrastrukture, uređuju se zelene površine, sadi se cvijeće, a terase brojnih kafića trebale bi dobiti jednoobrazni izgled.

NE PRIMJEĆUJEMO DOBRE STVARI

Onaj tko krene šetnicom od zapadnog dijela grada i spusti se do središta, doista ima što vidjeti. Od zimske luke do uređenih pročelja, velebnog hotela Osijek, neponovljivog visećeg mosta, brojnih kafića i restorana na rijeci, klupa, zelenih površina, veslača na Dravi pa sve do uređenog cestovnoga mosta i dalje. S druge, pak, strane može uživati u ljepotama Zoološkog vrta, lijepom zelenilu, Copacabani tijekom ljeta, u večeri u restoranima... I nema onoga tko će odoljeti prošetati kilometrima osječke šetnice, uživati u rijeci koja tako privlačno spaja dvije obale, rijeci grada, namjesto grada na rijeci, kako je to zamislio legendarni arhitekt Miščević. I opet, pri spomenu njegova imena ne možemo ne pomisliti na šetnju po šetnici, Promenadi, ili, kako bi to Osječani u žargonu nazvali - šetnjom po Dravi. Nije čudno što je oduševila svjetske arhitekte, no ono što je najvažnije jest ljubav koju za nju imaju građani ovoga grada.

- Mi smo po prirodi takvi da misliš da je to sve prirodno i sasvim razumljivo. Ne primjećujemo dobre stvari s kojima živimo, no kad se odmaknemo od grada i odemo nekamo dalje pa se vratimo, vidimo kako je Osijek lijep. Onaj dobro poznati izraz da je Osijek grad po mjeri čovjeka doista stoji i to prepoznaju i arhitekti, ali i svaki građanin našega grada. To je ono što vrijedi - zaključila je Lovoković.

Piše: Marija MIHELIĆ

I DRUGI SU ZASLUŽNI
Naslijeđe Petovića i Feketea

Uz Radovana Miščevića, dva Osječanina također zaslužna za sadašnji izgled ne samo šetnice nego i ostalih dijelova grada su bivši gradonačelnici - Ivica Fekete i Jozo Petović. Tijekom godina kad je Fekete upravljao gradom izgrađena je obaloutvrda s obje strane rijeke Drave, ali i pješački dravski most, kao i osječka Promenada. U njegovo vrijeme izgrađen je i rekreacijski centar Copacabana. Petović je također bio sličnih svjetonadzora, a obojica su se borila za moderan Osijek kakav su nam ostavili u nasljeđe. Nije čudno, jer da nije njih, ne bi bilo aerodroma Klisa, stadiona Gradski vrt, strelišta Pampas pa ni dvorane Zrinjevac. Zaslužni su za postojanje domova zdravlja, škola, vrtića, tisuća stanova, ali i za lijepa pročelja brojnih zgrada...

DOJMLJIVE VIZURE
Mjesto koje se promatra dalekozorom

Najljepši pogled, složit će se Osječani, onaj je koji puca na Dravu. Slažu se s tim i stanari popularno zvanog “golubinjaka” na Šetalištu kard. F. Šepera, a mnogima od njih glavna je zabava - gledanje kroz prozor. “Ovaj pogled daje neviđenu mirnoću, spokoj koji se samo ovdje može naći. Istini za volju, nije uvijek tako, točnije, u ljetnim mjesecima u predvečerja dosta je bučno, no sve to čini ovaj prostor cjelinom”, ispričala je sugrađanka koja ondje živi posljednjih 20-ak godina. Istog su mišljenja i stanovnici Gornjodravske obale, koji nerijetko dalekozorom promatraju svoju okolicu, imajući pogled na cijelu lijepu šetnicu, s jedne i druge strane rijeke Drave.

Od 2007. godine postoji detaljni plan uređenja dijela šetnice od cestovnoga mosta preko Drave do osječkog KBC-a...

DANIJELA LOVOKOVIĆ

Nije čudno što je Promenada (šetnica) oduševila svjetske arhitekte, no ono što je najvažnije jest ljubav koju za nju imaju građani Osijeka...

Uređenje donjogradskog dijela dio je projekta "Dva mosta", a riječ je o spajanju Gornjeg i Donjeg grada šetnicom na desnoj obali...

Možda ste propustili...

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

Najčitanije iz rubrike