Regija
SREDNJA STRUKOVNA ŠKOLA VINKOVCI

Projekti stručnog usavršavanja
strukovnih nastavnika i učenika
Objavljeno 12. studenog, 2015.

Projekti financirani iz europskih fondova dio su uspješnog imidža Srednje strukovne škole Vinkovci. Naime, u protekle četiri godine škola je sudjelovala u projektima stručnog usavršavanja strukovnih nastavnika (Leonardo da Vinci VETPRO) i učenika (Leonardo da Vinci IVT) u Irskoj, Finskoj i Engleskoj, u projektu bilateralnog Comenius partnerstva razmjene učenika iz zanimanja Osobne usluge – frizeri s Plymouth City Collegeom iz Engleske, a školu su kroz program Comenius posjetile i dvije jezične asistentice – iz Španjolske i Njemačke.

Vrhunac uspješnog niza bio je sudjelovanje u dvogodišnjem projektu Leonardo da Vinci Prijenos inovacija 'Stevta', projektu tijekom kojega su nastavnici iz područja strojarstva, ugostiteljstva i građevinarstva s partnerima iz Estonije, Finske, Francuske i Njemačke radili na utvrđivanju zajedničkih strukovnih sadržaja koje su oblikovali u module za obavljanje zajedničke strukovne prakse primjenjujući ECVET bodove.

Upravo spomenute module odradilo je petero estonskih učenika tijekom jednomjesečne prakse u vinkovačkim tvrtkama. Europska suradnja ovime nije završena. Naime, s početkom nove školske godine Srednja strukovna škola Vinkovci započela je suradnju na novom europskom projektu, a održan je prvi projektni sastanak u estonskom gradu Kuressaare.

- EQVET projekt odobren je u sklopu Erasmus+ programa. Nositelj projekta naš je dugogodišnji partner Kuressaare Ametikool, estonska strukovna škola. Estonska nacionalna agencija prepoznala je ovaj projekt kao jedan od tri i odobrila dodatna sredstva za financiranje. Važnost ovoga projekta leži u osiguranju uspješne poveznice između škole i obrta, tj. između teorije i prakse. Naime, nastavnici strukovnih predmeta izradit će zajedničke nastavne materijale i obrasce za praćenje praktične nastave. Izrađeni sadržaji predstavljat će novinu u svim zemljama partnerima jer će biti sastavljeni iz najboljega od svih dostupnih obrazovnih materijala svih zemalja te najuspješnijih primjera dobre prakse'', pojasnila nam je Livija Pribanić-Katarinić, voditeljica projekta iz Srednje strukovne škole Vinkovci.

Valja napomenuti da je Srednja strukovna škola Vinkovci jedini sudionik iz Hrvatske uz partnere iz Estonije, Španjolske, Danske i Latvije.

Trodnevnim radnim sastancima uz nastavnike strukovnih predmeta Srednje strukovne škole Vinkovci, dipl. ing Antuna Babića i dipl. ing. Igora Kneževića te voditeljicu hrvatskog projektnog tima, prof. Liviju Pribanić-Katarinić, nazočio je i zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Tomislav Šarić koji je prihvatio poziv predstavnika estonske strukovne škole Kuressaare Ametikool da kao gost sudjeluje na inicijalnom projektnom sastanku i upozna se sa značajem projekta, zacrtanim ciljevima i planiranim rezultatima projektnog zadatka.

U sklopu posjeta gradu Kuressaare, gradonačelnik Madiss Kallas prihvatio je inicijativu zamjenika vinkovačkog gradonačelnika te je sa svojim najbližim suradnicima, gđom Anom Vares - savjetnicom za razvoj grada, te gđom Karmen Paju – ravnateljicom turističkog-informacijskog ureda, za vinkovačku delegaciju priredio radni sastanak na kojem su delegacije upoznale jedna drugu s bogatom kulturno-povijesnom baštinom gradova koje predstavljaju, razmijenile informacije o gospodarskim i turističkim potencijalima te otvorile teme o mogućoj daljnjoj suradnji kako predstavnika strukovnih škola sudionika u projektu, tako i nastavku suradnje samih gradova.

Kao tek jedna od mogućnosti nastavka daljnje suradnje dvaju gradova bit će 20. vinkovački Sajam zdravlja koji će se održati u travnju sljedeće godine, a za koji su predstavnici grada Kuressaare, s obzirom na to da su članica estonske Mreže zdravih gradova, pokazali izniman interes, kao i volju nazočiti mu. M.Kokaj

Najčitanije iz rubrike