TvObzor
HTV: ZAVRŠENA DRUGA SEZONA

Pobjednik druge sezone "Maestra" je Borko Perić
Objavljeno 13. studenog, 2015.
Šestom epizodom završila je druga sezona glazbeno- -zabavne emisije Maestro, koja je tijekom emitiranja posebno hvaljena zbog približavanja klasične glazbe svim gledateljima

Glumac Borko Perić pobjednik je ovogodišnje zabavno-glazbene emisije Maestro. U posljednjoj emisiji finalisti su dirigirali po dvije skladbe, a nakon prvoga kruga orkestar je odlučio da Mile Kekin ostaje na trećemu mjestu.

Glazbenica Jelena Radan i glumac Borko Perić ušli su u superfinale, u kojemu su oboje dirigirali fragment iz Beethovenove Pete simfonije, a Simfonijski je orkestar glasovanjem odlučio da je Perić pobjednik druge sezone Maestra.

Prvi krug dirigiranja

Finale iz opere “Turandot” Giacoma Puccinija uz solosopranistice zbora HRT-a Monike Cerovčec bio je prva skladba koju je dirigirao Perić. Skladba “Viva il vino” iz opere “Cavaleria rusticana” talijanskoga skladatelja Pietra Mascagnija bila je dirigentski zadatak glazbenika Mile Kekina. Solodionice je izvodio tenor Domagoj Dorotić uz Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a, kojemu je Kekin zaboravio dati znak za ustajanje na početku izvedbe, a njegov je mentor Tonči Bilić ocijenio da je uzrok tomu velika trema. Prvi nastup Jelene Radan bilo je ravnanje “Završnim kolom” iz Gotovčeve opere “Ero s onoga svijeta”, a ispraćena je burnim pljeskom publike, zborista i glazbenika Simfonijskoga orkestra. Pohvale za izvedbu dobila je od svih članova žirija.

U drugome natjecateljskom krugu emisije finalisti su dirigirali skladbu prema izboru članova žirija, a koju su već izveli u emisiji. Prvi je nastupio Borko Perić i ponovio Dvořakovu skladbu “Iz novog svijeta”. Jelena Radan ponovila je dirigiranje izvedbom Handelove skladbe “Hallelujah” iz oratorija “Mesija”. Orffova “In taberna” iz kantate “Carmina burana” pod ravnanjem glazbenika Mile Kekina i večeras je zabavila publiku, zbor, orkestar te članove žirija, na čemu mu je posebno zahvalila koncert-majstorica Pustički Kunjko.

Jelena i Borko u finalu

U konačnici prema ocjenama žirija nakon dvije izvedbe na prvome je mjestu bila Jelena Radan s 56 bodova i tako odmah izborila sudjelovanje u superfinalu. Članovi Simfonijskoga orkestra glasovanjem su odlučili da će joj se pridružiti Borko Perić, a Mile Kekin je, osvojivši treće mjesto, zahvalio svima na sudjelovanju u prekrasnoj emisiji koja ga je silno zabavila, ali u kojoj je i puno naučio.

Za pobjedu Borku Periću i Jeleni Radan zadatak je bio dirigirati fragment iz Beethovenove “Pete simfonije”. Na kraju je glasovima Simfonijskoga orkestra pobjedu izborio Borko Perić.

Jelena Radan iskreno mu je čestitala na pobjedi te zahvalila svima kojio su je podržavali na putu do finala, posebno svojemu mentoru Ivanu Josipu Skenderu, koji ju je naučio ono što joj se činilo nemogućim.

Posljednju je emisiju obilježio i bogat zabavni program u kojemu su nastupili koncert-majstorica i članica žirija Mirjam Pustički Kunjko, koja je solirala na violini u Massenetovoj “Meditaciji”. Pijanist Aljoša Juranić večer je ispunio Chopinom izvodeći “Etidu u c-molu”. Uoči proglašenja pobjednika uz Simfonijski orkestar i zbor Hrvatske radiotelevizije te zbor “Ivan Goran Kovačić” i Ivana Krpana na klaviru, maestro Vladimir Kranjčević ravnao je izvedbom Beethovenove “Fantazije za klavir”, zbor i orkestar. Poseban je bio i defile dirigranja Can-cana, u kojemu smo vidjeli sve ovogodišnje natjecatelje Maestra: novinara Dražena Ilinčića, poduzetnika Davora Šterna, novinarku Željku Ogrestu, glumicu Jelenu Miholjević, finaliste te voditelja Duška Ćurlića.(N.K.)

Foto: HRT
Najčitanije iz rubrike