Dome slatki dome
U KUĆI MIRAN, VANI HITAR LOVAC

Ruski hrt Barzoj: Adriana Heiler iz Čepina velika je ljubiteljica ove elegantne pasmine
Objavljeno 12. studenog, 2015.
Hrtovi su lovci koji samostalno love i hvataju plijen brzim sprintom

Visoki, vitki, brzi... hrtovi su oduvijek bili pojam elegancije, a ruski hrt (barzoj) svojom svilenkastom dlakom i aristokratskim držanjem nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

U Hrvatskoj su prilično rijetki, no Adriana Heiler iz Čepina vjerna im je već duže od deset godina. Njena prva ruska hrtica, Kuskaya's Eljeska-Elja, uzgojena je u Švicarskoj, a prije tri godine iz Njemačke je s vlasnicom i dvije mace stigla u Čepin. Prije godinu i pol pridružila im se još jedna hrtica - Vjerocka Kalinow-Panti.

“Zašto barzoj? Još kao djevojčica obožavala sam životinje, puno čitala o njima i željela sam imati kućne ljubimce, posebice pse i mačke. Kod barzoja me prvo očarao njihov neobičan izgled koji je meni iznimno lijep. Kupovala sam svaki časopis u kojem se pojavila slika hrta, posebice barzoja, no bilo je u to vrijeme teško saznati više o njima jer još nije bilo interneta, a i nisam poznavala ni jednog vlasnika/uzgajivača barzoja u blizini. U knjigama možete pročitati 'mitove' da su ti psi jako zahtjevni, da ne slušaju i da morate imati puno mjesta da ih držite i istrčavate, tako da sam im se dugo divila samo na slikama. Na izložbama sam uspijevala stupiti u kontakt s dragim ljudima koji su strpljivo odgovarali na moja pitanja o pasmini i dopustili da snimam njihove pse i upoznam se s njima”, saznajemo od Adriane.

Pas s dva lica

Kakvi su po karakteru? Adriana kaže da ruski hrt ima dva lica. U kući/stanu jako je miran i gotovo da se i ne primijeti da pas živi u kući. Voli se izležavati, uživati u mekanim dekicama i ležajima, ne laje često i dlaka nema intenzivan pseći miris, tako da zapravo jesu idealni psi za kuću.

“Moji su psi također odrasli s mačkama, tako da, iako vani pokoji put poganjaju mačku na drvo, znaju da joj ne smiju nauditi kad su naučili da su mačke članovi obitelji. No to nije kod svih hrtova tako, pogotovo kad nisu naviknuti na mačke! Na drugoj strani, tu je opaki i ubojiti lovac koji u sekundi zna skočiti i trčati za plijenom velikom brzinom i bez pažnje za vlastitu sigurnost. To se u današnjem ograničenom prostoru s gustim prometom može pokazati kobnim i zato treba omogućiti sigurne uvjete za istrčavanje, što nije uvijek lako”, upozorava.

Imati veliko dvorište nije dovoljno jer se jedan pas sam po sebi neće tamo istrčavati. Hrtovi su lovci koji samostalno love i hvataju plijen brzim sprintom - to je i odgovor zašto su ostatak dana tako opušteni, mirni i suzdržani. Nemaju potrebe za lajanjem, skakanjem te "udvaranjem" svojem vlasniku jer čuvaju energiju koja im je potrebna za kratak i eksplozivan sprint. No važna za to je i tjelesna kondicija, zbog čega Adriana svaki dan ide u višesatne šetnje. Panti se voli igrati s drugim psima, skakati, kupati se. Dok je Elja bila prava dama, Panti nije dominantan pas i svakome prepušta svoje igračke i slastice.

Barzoj je pasmina koja voli trčati, voli ići u šetnje, veliku hladnoću mnogo bolje podnosi nego vrućinu. “Ne bih rekla da baš treba imati kuću s velikim dvorištem, ako je vlasnik u mogućnosti izlaziti u šetnju s njim, psa će to više razveseliti nego da je u dvorištu cijeli dan. Obožavaju raznolikost i ubija ih dosada! Barzoja ne bih preporučila ljudima koji misle da je imati dvorište dovoljno za tu pasminu. To je pas koji se iznimno veže uz svojeg vlasnika i voli biti s njim. Barzoj kao samostalni lovac nije baš za ljude koji žele da ih pas sluša i izvodi naučene trikove.

Svilenkasta dlaka

Želite li psa koji može naučiti trikove i ponavljati ih svaki put kad želite, onda barzoj i općenito hrtovi nisu pravi izbor! Ruski hrt je pas prelijepe svilenkaste dlake. Treba vam dobar usisavač, dobro je to što su dlake mekane i svilenkaste i ne zabijaju se u namještaj te se lako daju pokupiti. No, ako vam baš jako smetaju dlake, onda vjerojatno ne biste trebali imati barzoja.

Iako za leglo još ima vremena, Adriana se nada da će taj san ostvariti s Panti, jer Elja nikad nije imala štenad. Potencijalne očeve budućeg legla Adriana već ima u razmatranju, pogotovo jer je njena ljubimica uspješno izlagana i ima uzgojnu dozvolu. (J.Kn.)

Osjećajni i nenametljivi

U Rusiji se barzoji još dandanas koriste u lovu na zečeve i lisice. Ima barzoja koji se uspješno koriste u radu s djecom ili invalidima, starijim osobama kao terapijski psi, a u Švicarskoj se jedna uzgajivačnica posebno bavi uzgojem i treningom tih pasa da pronalaze nestale osobe i spašavaju ljude iz srušenih zgrada, što je dokaz da su ti psi itekako pametni i mogu više nego samo trčati za umjetnim mamcem. Vrlo su osjećajni i nenametljivi.

Njega

Na što treba obratiti pažnju? To su veliki psi koji brzo rastu pa treba paziti na hranu, ne pretjerivati sa šetnjama u prvih godinu dana, i ne preforsirati mladog psa (istrčavanja pokraj bicilka i slično). Mladi pas treba što više upoznati druge pse, treba poštovati i manje pasmine, po mogućnosti i mačke da ih kasnije ne gleda kao plijen! Šape i kandže znaju biti osjetljive i sklone ozljedama, koji put treba rezati nokte ako pas samo trči na mekim podlogama, a po ljeti kontrolirati između prstiju jesu li se možda uhvatili čičci, sjemenke trave ili slično. Dlaka se ne mrsi previše, više pažnje treba pokloniti dlaci iza ušiju i na zadnjim nogama.

Klub hrtova

“U Njemačkoj djeluje Veliki klub hrtova (DWZV) koji ima mnogo manjih klubova u raznim gradovima diljem Njemačke. Postoje 42 aktivna trkališta koja organiziraju utrke i treninge, tako da je tamo mnogo lakše istrčavati pse. To mi nedostaje ovdje, no Klub hrtova u Hrvatskoj postaje sve aktivniji zahvaljujući neumornim volonterima. Za sada se jedini trening i coursing za koji znam održava u Varaždinu. Specijalke hrtova održavaju se u Varaždinu u svibnju i u Zagrebu u studenome”, kaže Adriana.

Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike