Sport
MIRKO CRO COP FILIPOVIĆ: OD PRIVLAKE DO TOKIJA

Zbog Van Dammeove
špage Mirko je potrgao prepone
Objavljeno 10. studenog, 2015.
Veliki borac Mirko Filipšović u 41. godini objavio je kraj svoje profesionalne karijere

Vezani članci

MIRKO FILIPOVIĆ OBJASNIO RAZLOGE KRAJA KARIJERE

Kada idem u Vinkovce, moram dvaput stati zbog bolova

Desna noga bolnica, lijeva noga groblje, tako je Mirko Filipović opisivao svoje zaštitne znakove desni high kick i ubojiti udarac lijevom rukom što je utrenirao još dok je u početcima svoje borilačke karijere prilično uspješno trenirao i amaterski boks.

Zbog Mirka smo rano ujutro palili NOVU kako bismo gledali njegove mečeve iz Japana. Tko se bar jednom nije naježio na njegov ulazak u ring uz Duran Duranove Wild Boyse. Još nam i danas odzvanja uzvik japanskih spikera “Mirkooo Cro-Cop” dok se Filipović skidao u gaćice na kojima su prepoznatljivi bili crveno-bijeli kvadratići s kojima je bio jedan od najboljih hrvatskih promotora u svijetu. Nadimak Cro Cop dobio je jer je bio pripadnik Specijalne policije Antiterorističke jedinice Lučko, čiji je bio član sve do 2000. godine, kada je sporazumnim ugovorom s MUP-om zbog sportske karijere u usponu prestao biti njihov član. Do tada je i na mečevima i na press konferencijama nosio policijsku odoru.

Početak u amaterskom boksu

Rođen je u Vinkovcima, no odrastao je i osnovnu školu završio u Privlaci. Manje je poznato kako je Mirko bio atletičar, no još je u srednjoj školi pokazivao zanimanje za borilačke sportove. Veliki idol bio mu je Jean Claude van Damme. Mnogo godina poslije slavni je glumac i borac posjetio Privlaku i Vinkovce. Prema uzoru na Van Dammea, koji u filmu Krvavi sport izvodi špagu na dvije stolice, to je pokušao i Mirko. Pokušaj je neslavno završio potrganim preponama!

Osim kratkotrajnog bavljenja karateom manje je poznato kako je iza Mirka Filipovića solidna boksačka karijera. Osvojio je broncu u teškoj kategoriji na Mediteranskim igrama u Bariju, a na Svjetskom prvenstvu iste godine poražen je od branitelja naslova, svjetskog prvaka Rusa Alekseja Lezina, koji je dvije godine ranije u finalu pobijedio Vitalija Klička. No, godinu dana ranije nastupio je na K-1 Grand prixu, gdje je poražen od slavnog Ernesta Hoosta.

Meč stoljeća s Fedorom

Uspon mu je počeo kada je na jednom međunarodnom turniru pobijedio jednog od najboljih K-1 boraca u to vrijeme Mikea Bernarda. Rušio je potom redom Japanca Musashija, Australca Sama Greca, Petera Aertsa, Marca Hunta, a postao je prvi borac koji je knock-outom pobijedio bivšu zvijezdu američkog nogometa, gorostasnog Boba Sappa. Naklonost Japanaca stekao je kada je protiv Mikea Bernarda ušao u ring vidljivo ozlijeđen, šepajući. Ubrzo je 2003. godine potpisao za japansku organizaciju PRIDE. Tada u Japanu stječe status božanstva, igračke s njegovim likom prodaju se u stotinama tisuća primjeraka. U Prideu je nanizao silne pobjede, što mu je donijelo borbu protiv slavnog Brazilca Antonija Rodriga Nogueire zvanog Minotaur. Poražen je polugom u drugoj rundi. No, brzo se oporavio, nastavio je nizati pobjede pa je dugo izazivao možda i najboljeg borca svih vremena Fedora Emilianenka. Dočekao je borbu 28. kolovoza 2005. Mirko je izgubio jednoglasnom odlukom sudaca, no Emilianenko je rekao kako mu je Mirko bio najteži suparnik, a meč je proglašen među najboljima u povijesti borilačkih sportova.

Drugi Hrvat s K-1 naslovom

Na svoj 32. rođendan Mirko je postao prvak Pridea, a tu je pobjedu posvetio svome preminulom ocu. Krajem 2006. potvrdio je nagađanja kako prelazi u UFC. U američkom kavezu prvo je u Las Vegasu svladao Edieja Sancheza, no u drugoj borbi u Manchesteru porazio ga je majstor brazilske jiu jitse Gabriel Gonzaga. I drugi meč u kavezu Mirko je poražen od Chieck Konga, koji ga je svladao udarcima u genitalije. Pobjeda je priznata premda su navijači burno reagirali zatraživši diskvalifikaciju. Nakon neuspješnog prvog odlaska u SAD vratio se Prideu, koji se u međuvremenu raspao pa je pristupio organizaciji Dream.

- Nikada se nisam volio boriti u kavezu. Ring je pravo mjesto za mene. Japan je moj drugi dom, premda ću se jednoga dana vratiti u UFC - rekao je tada Filipović.

No 2012. vratio se svojim početcima. Taj potez bio je odličan na K-1 Grand prixu 2013. godine postao je nakon Branka Cikatića drugi Hrvat s osvojenim K-1 naslovom. Ispunio je i obećanje oko povratka u UFC, u Krakovu se revanširao Gabrielu Gonzagi, bacivši suparnika u knock-out. Filipović je inače sastavio i listu boraca kojima se treba osvetiti. Na vodećem mjestu bilo je ime Fedora Emilianenka, koji se odlučio vratiti u ring. Na žalost, taj revanš nikada nećemo dočekati.

Krešimir LACKOVIĆ
U SABORU I DRESU CIBALIJE

I izvan ringa Mirko ima zanimljiv život. Tako je 2003. godine na listi SDP-a ušao u Sabor. Borio se u Saboru za bolje uvjete policajaca, no odustao je od politike. Ipak se u tom poslu prima mnogo više udaraca ispod pojasa! Kao i brojne zvijezde borilačkog sporta, okušao se i na filmskom platnu, glumio je u filmu Ultimate Force. Svoju ljubav prema nogometu i Cibaliji ispunio je kada je dva puta u Drugoj hrvatskoj ligi zaigrao u službenoj utakmici vinkovačkog kluba. Debi u dresu Cibalije imao je 2004. godine protiv Vukovara '91, a ušao je u igru i u kvalifikacijama za Prvu ligu protiv Novalje. Inače uoči mečeva vrijeme krati igrajući belu sa svojim članovima tima u kojem je jedno vrijeme bio i osječki nogometaš Igor Cvitanović, s kojim se sprijateljio dok je igrao u Japanu.

VOLI DOĆI U VINKOVCE

Osim Wild Boysa uoči nekoliko mečeva mu je glazbena kulisa prije samog ulaska u ring bila Shortyjeva pjesma “Dođi u Vinkovce”. I voli često doći u Vinkovce, gdje je otvorio i sportsku polikliniku, ali se najbolje opušta u svojoj Privlaci, pecajući na Bosutu i druženju sa sumještanima, kada je posebno spreman za zbijanje šala. Jedna se kaže posebno prepričava, kada su u lokalnoj birtiji pohvatali miševe i umiješali ih u brašno. Pa su se mnogi tada zaklinjali kako su vidjeli bijele miševe!

Možda ste propustili...

FINAL FOUR HRVATSKOG RUKOMETNOG KUPA

Spačva sa Zagrebom, NEXE na Sesvete

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

2

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku