Kultura
UMJETNIČKI CENTAR INQUIRY INC.

Novo mjesto za suvremenu umjetnost za cijelu regiju
Objavljeno 10. studenog, 2015.
Od 8. do 11. studenoga održava se prezentacija suradničkog projekta Glitch/Databend

U Osijeku upravo zaživljuje novo sjajno mjesto za suvremenu umjetnost – umjetnički centar Inquiry Inc., u što su se mogli uvjeriti svi koji su se u sjedištu umjetničke organizacije Format C okupili na otvorenju njihova prvog projekta koji je ostvaren u samome prezentacijskom prostoru centra.

“Otvorenjem umjetničkog centra i njegova programa za javnost želimo stvoriti platformu koja bi u Osijeku i regiji pojačala kulturnu dinamiku. Cilj je postati centralnim osječkim mjestom za inspiraciju, inovaciju, komunikaciju, prezentaciju i konzumaciju umjetnosti i razmjenu kreativnih ideja“, doznajemo od suosnivačice i umjetničke voditeljice Dine Karadžić.

Inquiry Inc. smješten je na adresi Adama Reisnera 137, a tamo se od 8. do 11. studenoga održava prezentacija suradničkog projekta Glitch/Databend, pod nazivom “G/D (III_expo)”. Tematika je databending i stvaranje greškom u području suvremene vizualne digitalne kulture.

Premijernom izložbom postavljenom u Inquiry Inc. pokazuje se praktično istraživanje o kreiranju vidljive tehnološke buke u nevidljivim komunikacijskim kanalima digitalne kulture, koje je nastalo suradnjom triju partnerskih organizacija na dva prethodna programa. Predstavljeni su primjeri databendanih digitalnih objekata s potpuno novim svojstvima i primjenama, naizgled slučajni rezultati radionica, te fragmenti iz područja teorije novih medija i pratećih tehničkih znanja, koji su potaknuli ili omogućili ovaj tip umjetnosti - na pola puta između tehnološke kreacije i prizvane slučajnosti.

Anamarija KOLJANIN
Praktični program

O svemu je moguće podrobnije se informirati preko stranice www.formatc.hr jer četverodnevnu izložbu svaki dan od 16 do 20 sati prati praktični program s diskusijama o raznovrsnim tehnikama interveniranja u strukturu digitalnog formata. Sudjelovanje je besplatno, potrebni su samo računalo i strpljenje: dotaknut će se teme uređivanja kôda digitalnih slika, sonifikacije kao načina za stvaranje vizualnih efekata, datamoshinga videoformata te uporabe autorskih skripti, sve u svrhe (re)kreiranja umjetnosti greškom.

Želimo stvoriti platformu koja bi u Osijeku i regiji pojačala kulturnu dinamiku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DANI HRVATSKE GLAGOLJICE I GLAGOLJAŠTVA

U Pleternici okrugli stol “Glagoljica, pismo koje spaja”

2

PROMOCIJA KNJIGE IVANA MANCEA

Prva hrvatska tiskara doista je bila u Kosinju

3

KLOVIĆEVI DVORI

Golem interes za Meštrovića