Objavljeno 10. studenog, 2015.
Mikotoksin DON nađen je u vrlo niskim koncentracijama
Kako je bilo i očekivano zbog visokih temperatura od 25 pa do 38 i više Celzijevih stupnjeva te visoke relativne vlage zraka (80-90 %), i ove je godine detektiran aflatoksin.
Navode to iz Ispecta - osječke kontrolne kuće koja se bavi kontrolom kakvoće robe i sirovina u silosima, skladištima i teretnim lukama.
Opseg kontrole Inspecta također obuhvaća ispitivanja i laboratorijske analize poljoprivrednih proizvoda, žitarica, uljarica, kao i hranu i hranu za životinje, šećernu repu, tla i mineralna gnojiva....
Ovogodišnji klimatski uvjeti su, kako ističu iz Inspecta, pogodni za razvoj plijesni roda Aspergillus, odnosno aflatoksina.
- Aflatoksin je toksični i kancerogeni spoj koji se jednim dijelom u organizmu metabolizira u hidroksilirani oblik aflatoksin M1, koji se izlučuje preko mlijeka. Tijekom ovogodišnje berbe kukuruza (rod 2015.) obavili smo ispitivanja na više od 650 uzoraka na prisutnost mikotoksina. Većina ispitanih uzoraka je u granicama Uredbe Komisije (EZ)1881/2006 o najvećim dopuštenim količinama kontaminanata u hrani za ukupni aflatoksin u kukuruzu koji se sortira ili drukčije fizikalno obrađuje prije uporabe za prehranu ljudi ili kao sastojak hrane. Ostatak ispitanih uzoraka je u granicama dozvoljenim prema Pravilniku o nepoželjnim tvarima u hrani za životinje, navode iz Inspecta, te dodaju kako ovakva slika upozorava na potrebu pojačane kontrole kukuruza, ali i mlijeka.
Mikotoksin DON nađen je u vrlo niskim koncentracijama, osim kod kukuruza koji je ostatak roda 2014. godine
Valja podsjetiti kako je za mljekare posebice bila teška 2013. godina kada je zbog aflatoksina zaustavljen bio i otkup mlijeka. Uz tadašnju nisku otkupnu cijenu mlijeka bio je to golem ekonomski udarac proizvođačima mlijeka od kojih se većina još uvijek nije oporavila.
Zdenka RUPČIĆ
U što kraćem roku treba smanjiti sadržaj vlage u zrnu
- Prilikom berbe treba voditi računa o minimalnim mehaničkim oštećenjima, a poslije berbe u što kraćem roku smanjiti sadržaj vlage u zrnu (do 13 % vlage) te skladištiti zrno pod optimalnim uvjetima (temperatura, ventilacija). Ali isto tako i na vrijeme zaorati žetvene ostatke na njivi, preporučuju iz Inspecta.
650
uzoraka na prisutnost mikotoksina ispitao je do sada Inspecto d.o.o