Regija
NAŠIČANI OŽIVJELI PROŠLOST

Jela iz kuharice obitelji Pejačević
Objavljeno 10. studenog, 2015.
Kvalitetnim sastojcima dočaran je izvorni okus tradicionalnih jela od prije 100 i više godina

Hotel Park Našice ponovno je pokazao da zna pripremiti vrijedan i značajan kulturno-zabavni i gastronomski događaj.

Naime, u povodu 110. obljetnice vjenčanja Minke i Marka Pejačevića organizirao je u suradnji sa Zavičajnim muzejom Našice 'Grofovsku večer'. Restoran hotela gostima je ponudio jela koja su se jela u vrijeme vladavine obitelji Pejačević u Našicama. Kao najvažniji izvor za pripremu jela poslužila je kuharica iz kuhinje našičkih vlastelina Pejačevića. Gastronomski znalci hotela Park nisu žalili truda kvalitetnim sastojcima dočarati izvorni okus tradicionalnih jela od prije 100 i više godina.

- Do recepata smo došli zahvaljujući suradnji sa Zavičajnim muzejom koji je u posjedu kuharice koja je pronađena u dvorcu Pejačević. Kuharicu je rukom ispisala glavna kuharica obitelji Pejačević, tako da je glavnina jela koje smo poslužili upravo iz te stare kuharice, dok smo pripremili i delicije koje smo pronašli zapisane u drugim povijesnim dokumentima. Bez problema rekonstruirali smo svako pojedino jelo – kazao je voditelj ugostiteljstva u hotelu Park u Našicama Ivan Orban, ujedno i domaćin 'Grofovske večeri' zajedno s ravnateljicom Zavičajnog muzeja Silvijom Lučevnjak.

Posjetitelji su mogli kušati jela iz kuharice grofovskih recepata, a koja su bila ipak malo prilagođena 21. stoljeću. Tako se moglo uživati u pogačicama s čvarcima, šunki sa sirom i hrenom na pogači, somu u slanini, smuđu u bundevinim košticama, odresku templaru, odresku slavonskih šuma, pastirskom ražnjiću i raguu svetog Huberta. Kao prilozi posluženi su kuhani krumpir s koprivom, kelj s orasima, palenta s kajmakom, bijeli žganci, pekarski krumpir te okruglice od kruha. Prava poslastica bila je pita s jabukama, Dorin kolač i pita od krušaka i badema.

- Riječ je o jelima pripremljenim prema tradicionalnim recepturama, ali su ih naši kuhari modernizirali. Neka jela iznimno se jednostavno pripremaju pa smo ih uvrstili u hotelski jelovnik, poput odreska templar, smuđa u bundevinim košticama i soma u slanini – objašnjava Ivan Orban i dodaje:

- Želimo spasiti od zaborava tradicionalna jela, brižno čuvati stare recepte te postati prepoznatljivi po ''grofovskom jelovniku''. Morate uvijek imati priču i mislim da smo na dobrom putu da promoviramo jela obitelji Pejačević. Grofovi Pejačević bili su poznati i odlučili smo se okrenuti u tom smjeru te da se nas prepozna kao njihove nasljednike, jer su Pejačevići ipak otvorili prvi hotel u Našicama. Oni su započeli priču, a mi smo samo nastavili – kaže voditelj ugostiteljstva u hotelu Park Ivan Orban.

Za glazbeni doživljaj pobrinuli su se članovi komornog orkestra Osnovne glazbene škole Kontesa Dora Našice.

Snježana FRIDL
Možda ste propustili...

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

Najčitanije iz rubrike