Novosti
ČETVRTA I PETA IZBORNA JEDINICA

SDP-ova koalicija dobila je Osijek, ali izgubila ukupno
Objavljeno 9. studenog, 2015.
Koalicija koju predvodi HDZ dobila je 46,67 % glasova, a SDP-ova koalicija 24,72 %

U četvrtoj izbornoj jedinici koja obuhvaća Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku županiju glasalo je 62,42 posto registriranih birača, dok je u petoj izbornoj jedinici (Požeško-slavonska, Brodsko-posavska i Vukovarsko-srijemska županija) izlaznost bila 58,28 posto.

U izbornom povjerenstvu IV. izborne jedinice u Osijeku, od 21 sat na unosu podataka, u prostorima Porezne uprave, vladala je prilična gužva. Članovi biračkih odbora s područja Osijeka donosili su zapisnike i unosili podatke koji su dostavljani DIP-u. Predsjednik Izbornog povjerenstva 4. izborne jedinice Anto Rašić, kazao je za naš list da su izbori protekli bez većih problema i u dobrom ozračju. Naglasio je kako su uglavnom manje nepravilnosti koje su prijavljivane izbornom povjerenstvu odmah rješavane po dojavama. “Pred nama je posao koji će potrajati, siguran sam, cijelu noć”, kazao nam je u nedjelju navečer Rašić. Podsjetio je na prilično opsežan posao s prebrojavanjem glasova, s obzirom na preferencijalne glasove i glasove za manjine. “To znači da svaki birački odbor mora sastaviti više zapisnika, jer svaka manjina ima svoj zapisnik”, istaknuo je Rašić.

 

 

Berislav Matanović, predsjednik izbornog povjerenstva u V. izbornoj jedinici, potvrdio je da su izbori protekli mirno, bez incidenata. “Bilo je prigovora nekoliko osoba zato što nisu participirale među promatračima, i nije im bilo jasno zbog čega su njihove prijave odbačene. Zabilježen je i slučaj na jednom biračkom mjestu gdje je došao muškarac pod utjecajem alkohola i počeo galamiti, ali je ubrzo odstranjen iz prostorija”, rekao je Matanović.

Do 0.45 sati u IV. izbornoj jedinici bilo je obrađeno približno 60 posto listića. Koalicija koju predvodi HDZ dobila je 36,66 % glasova, a SDP-ova 27,80 %, HDSSB - 12,57 %, Most - 10,33 % Živi zid - 5,05 %, ORaH - 1,42 %, U ime obitelji - 1,37 %, Stranka rada i solidarnosti" - 0,99 %, Naprijed Hrvatska! - 0,94 %, HKS, HSP, OS - 0,86 %, Desno - 0,81 %, A - HSP - 0,62 %, AM - 0,32 %, a Braniteljsko domoljubna stranka Hrvatske - 0,25 % glasova.

Anto Đapić iz stranke Desno smatra da rezultati na razini države nisu posve neočekivani.

- Hrvatska je i dalje polarizirana. Ono što je možda iznenađujuće, ali ne pretjerano, jest rezultat Mosta koji je dobio veliki broj tzv. protestnih glasova. Stranka Desno nije protestna stranka i naš put k političkom cilju uvijek je teži i složeniji. Mi smo prije svega zahvalni svima onima koji su glasovali za nas, očekivali jesmo veći broj glasova, no dosta smo učinili u ova tri tjedna naše kampanje i držimo da se čulo za nas. Odnos parlamentarnih snaga je takav da očekujem uzbudljive dane koji su pred nama, bit će zasigurno mnogo razgovora i dogovora. Hoće li se i na koji način formirati vlast pokazat će dani pred nama - rekao je Đapić.

Domagoj Hajduković u ime koalicije Hrvatska raste (SDP), očekivao je tijesnu bitka za mandate. ”To su, uostalom, i prvi neslužbeni rezultati pokazali. Ako gledamo ono što se događa oko Mosta i HSSB-a, očekivao sam da će Most dobit manje, a HDSSB više mandata”, komentirao je Hajduković.

HNS-ovac Ivan Vrdoljak, čija je stranka također dio koalicije Hrvatska raste, kaže kako se pitanje oko kreiranja nove hrvatske vlade zasigurno neće rješavati iduća bar tri dana. “No, što se tiče rezultata u IV. izbornoj jedinici, posebice u gradu Osijeku, tu sam presretan. Napravili smo jako mnogo. Tu je cijela ekipa mojih HNS-ovaca i, naravno, partnera, te se pokazalo da smo, bez obzira na sve probleme u komunikaciji i prezentaciji svih rezultata, postigli jako mnogo”, smatra Vrdoljak.

Iz osječkog stožera SDP-a Denis Ambruš je poručio kako tu stranku raduje koalicijski potencijal IDS-a. “Očekujemo da ćemo ukupno biti pobjednici. Dakle, Hrvatske raste i nema povratka na staro. Posebice nas veseli pobjeda u gradu Osijeku i držim kako je ona zaslužena”, rekao je.

Stjepan Čuraj rezultate je čekao u stožeru HNS-a u Osijeku.

- U IV. izbornoj jedinici rezultati su bili prema predizbornim anketama, malo smo zadovoljniji s udjelom HNS-ovih glasova u koalicijskoj listi, više od 25 posto. U Osijeku je to još mnogo više, očigledno je da su birači prepoznali Vrdoljaka i mene kao kandidate HNS-a jer dobili smo dosta preferencijalnih glasova.

Do 0.45 sati je u V. izbornoj jedinici obrađeno bilo približno 70 posto listića. Koalicija koju predvodi HDZ dobila je 45,98 % glasova, a SDP-ova koalicija 25,53 %. Most je osvojio 10,95 %, HDSSB - 5,04 %, Živi zid - 3,91 %,Stranka rada i solidarnosti - 2,14%, HKS, HSP, OS - 1,58%, Reformisti, naprijed Hrvatska! - 1,25%, ORaH - 1,11 %, A - HSP - 1,07 %, U ime obitelji - 0,93 %,AM - 0,28 % i HKDU, HDS, ND - 0,23 %.

Eduard SOUDIL/Igor MIKULIĆ/Dario KUŠTRO/Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
I ŠIMIĆ ĆE U SABOR

Saborski mandat osvojio je u nedjelju Osječanin Miroslav Šimić, član Goge i prvi na listi Mosta nezavisnih lista u 4. izbornoj jedinici. “Prije mjesec dana ni u ludilu nisam očekivao ovakav rezultat. Prije tjedan dana počeo sam razmišljati da se možda i dogodi to čudo”, kazao je Šimić. Dodaje kako je namjera Goge prilikom ulaska u kampanju bila pomoći Mostu, jer Gogo i Most zastupaju iste vrijednosti. “Željeli smo pomoći ljudima koji u svojim mjestima u izvršnoj vlasti provode ono što mi u Gogi zastupamo od ulaska u politiku, a to je pošteno upravljanje javnim novcem. Mislim da nas to najviše veže i mnogo govori o moralnom profilu nas u Gogi i Mostu. Posebno mi je drago što smo u Osijeku ostvarili odličan rezultat i dobili, za sada (u 23 sata nap.a.) oko 15 posto glasova”, istaknuo je Šimić.

HDZ-U ŠEST MANDATA

“Smatram da je Domoljubna koalicija pobijedila na ovim izborima. Ostvarili smo na ovim izborima najbolji rezultat. Naravno, željeli smo ostvariti i više od ovoga, sedamdesetak mandata u Hrvatskom saboru, ali nismo mogli mnogo više zbog nama nenaklonjenih medija koji su favorizirali druge. Naravno, za formiranje vlade bit će potrebna koalicija. To, naravno, ostavljam predsjedniku i vodstvu stranke. Ono što je nama važno, ovdje u 4. izbornoj jedinici HDZ je pobijedio osvajanjem šest mandata u Saboru, što je dva više nego na izborima prije četiri godine”, rekao je jučer Ivan Anušić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije.

Možda ste propustili...