Regija
OSJEČKI POLJOPRIVREDNI FAKULTET OŽIVIT ĆE 1180 HEKTARA ZAPUŠTENOG ZEMLJIŠTA

Jasinjski ribnjaci neće tavoriti u šikari:
Na isušenim ribnjacima pašnjaci
i uzgoj autohtonih životinja
Objavljeno 9. studenog, 2015.
Budući referentni centar ujedinio bi ekološki, edukacijski, selekcijski i istraživački dio

SLAVONSKI BROD/BRODSKI STUPNIK - Godinama zapuštani tzv. novi jasinjski ribnjaci, koji se prostiru na 1180 hektara površine triju općina - Bebrine, Sibinje i Brodskog Stupnika, koji nikada i nisu stavljeni u funkciju, nakon dugog niza godina napokon će oživjeti.

Agencija za poljoprivredno zemljište dodijelila je tu površinu bez javnog poziva osječkom Poljoprivrednom fakultetu, u koncesiju na 25 godina. No ne za ribnjačarstvo, nego za proizvodnju, uzgoj, pokušalište i referentni centar više vrsta autohtonih životinja s ovog područja... Na ideju su, kaže ravnateljica Agencije Blaženka Mičević, došli nakon nekoliko zbog imovinskopravnih odnosa, sudskih sporova i sl. neuspješnih pokušaja provođenja natječaja. Struka je napokon odlučila da ribnjak ne može funkcionirati kao samostalna cjelina.

- Dugo smo razmišljali što napraviti s površinom iz koje se voda mora izbaciti van. Riječ je o popriličnoj investiciji. No u suradnji s Poljoprivrednim fakultetom rodila se ideja o referentnom centru za uzgoj i obradu autohtonih proizvoda. A to ima širi kontekst za zajednicu - od proizvodnje, edukativne uloge za srednjoškolce i studente, zapošljavanja ljudi u malom i srednjem poduzetništvu do etnoturističkog prizvuka - kazala je Mičević.

Umjesto površine obrasle šikarom, na tom bi području u budućnosti trebale zaživjeti velike pašnjačke površine, a Poljoprivredni fakultet planira uspostaviti uzgoj autohtonih pasmina, među kojima je crna slavonska svinja, ovca cigaja, autohtone pasmine goveda i nekoliko vrsta peradi, posavski konj...

Vladimir Margeta s Poljoprivrednog fakulteta službeno je od Agencije preuzeo zemljište, rekavši kako su projekti već u pripremi te da bi struka konačno mogla dobiti ulogu koja joj pripada.

- Omogućit ćemo ljudima da pokrenu svoju proizvodnju i ovo bi mogao biti kotač zamašnjak za cjelokupni razvoj stočarske proizvodnje koja je danas u nezavidnom položaju - kazao je Margeta, navodeći kako će se tijekom zime urediti pristupni putovi, isušiti ribnjak i krenuti s projektima.

- Krenuli bismo s 10 posto planiranog opsega proizvodnje, a sljedeće godine ovdje će biti i prve autohtone životinje - pojašnjava.

Uz to bi se u budućnosti gradio referentni centar – institucija koja bi ujedinila ekološki, edukacijski, selekcijski i istraživački dio. Valionica i pakirnica jaja, klaonica peradi, prerada mesa, pušnice, zrione, hladnjače, silosi..., što bi u konačnici preraslo u veliki kompleks zaokružene proizvodnje.

Projekt je zamišljen kao višestruka korist za lokalnu zajednicu pa zadovoljstvo ne krije ni načelnik općine Brodski Stupnik, Petar Lovinčić.

- Očekujemo puno od ovog projekta. Općina Brodski Stupnik izradila je dokumentaciju za poduzetnički inkubator, a sad očekujemo raspisivanje natječaja za povlačenje sredstava EU. Vrijednost je investicije 32,5 milijuna kuna. Ako ovo zaživi, prostora u našoj zoni ima još i možemo raditi nove objekte za buduću proizvodnju - izjavio je.

Marija RADOŠEVIĆ

Uzgajat će se crna slavonska svinja, ovca cigaja, autohtone pasmine goveda i peradi, posavski konj...

Poljoprivredni fakultet jasinjsku je površinu dobio u zakup na

25

godina po maksimalno propisanoj cijeni od

100 kuna po hektaru

BRODSKO-POSAVSKA Županija optužuje za centralizam
Žele uzgajati ribu

No na informaciju o davanju u zakup Novog ribnjaka Poljoprivrednom fakultetu reagirala je Brodsko-posavska županija zbog, kako kažu, “centralističkog i samovoljnog rada Agencije” jer je to obavila bez prethodnih konzultacija s čelnicima triju općina i Županijom. U svom očitovanju navode kako je Županija zainteresirana da se na istoj površini uzgaja slatkovodna riba, što bi prodonijelo razvoju gospodarskih aktivnosti toga kraja. A ravnateljica Agencije pojašnjava kako je stavljanje zemljišta u zakup bez javnog poziva sukladno “Zakonu o poljoprivrednom zemljištu gdje sve institucije koje su osnovane uredbom Vlade RH (prije svega znanstvene institucije, fakulteti, a od sada i škole) mogu dobiti zemljište bez javnog poziva ako prilože gospodarski plan i zahtjev te u odnosu na površinu koja se daje u zakup plaćaju zakupninu”. Osječki Poljoprivredni fakultet jasinjsku je površinu dobio u zakup na 25 godina po maksimalno propisanoj cijeni od stotinu kuna po hektaru. “Ako se sve bude razvijalo u željenom smjeru, vjerujemo da će ovo biti dobar potez, a ako ne uspiju odraditi ono što su obećali, raskinut ćemo zakup”, kazala je Mičević.

Stočarska proizvodnja

mogla bi dobiti novi kotač zamašnjak

Projekt je zamišljen kao višestruka korist za lokalnu zajednicu

Možda ste propustili...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

Najčitanije iz rubrike