Kultura
13. ŠOKAČKA RIČ

Veliki dukat u ruke Tomislavu Žigmanovu
Objavljeno 8. studenog, 2015.

Vezani članci

SVOJEVRSTAN POKRET U SLAVONIJI

“Šokačka rič”

11. ŠOKAČKA RIČ

Zlatnim dukatima nagrađeni Pavao Pavličić i umirovljeni učitelj Zvonimir Vanđura

U VINKOVCIMA ODRŽANA “ŠOKAČKA RIČ 10”

Dukati akademiku Nemecu i Baboselcu

VINKOVCI - U organizaciji Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije održana je 13. šokačka rič o čuvanju, njegovanju i proučavanju slavonskog dijalekta.

Predsjednik ZAKUD-a Andrija Matić istaknuo je da je cilj skupa znanstveno verificirati šokačku kulturu, kako tradicijska kultura i slavonski dijalekt ne bi ostali sačuvani samo za svečane prigode i tradicijske manifestacije.

- Ono što je posebno ove godine je središnja tema “Staroštokavština i novoštokavština”. Smisao Šokačke riči je uvažavati cjelokupnu zbilju hrvatskog jezika. Čini mi se da je na terenu poprilično nejasno što znači novoštokavština i staroštokavština. Kako smo prije 13 godina pojasnili što je slavonski dijalekt te kako se nositi s izumiranjem i kako ga inkorporirati u suvremene oblike izražavanja, učinilo se potrebnim razjasniti što je staroštokavština, a što novoštokavština. Staroštokavština su šokački govori, a novoštokavštinu čine uz ostalo i bunjevački govori. Ono što im je zajedničko je štokavska ikavica, spona između nove i stare štokavštine - istaknula je autorica projekta, dr. sc. Anica Bilić iz vinkovačkog Centra za znanstveni rad HAZU.

Šokačka rič počela je predstavljanjem Zbornika radova, nakon čega je uslijedio znanstveni skup “Slavonski dijalekt”, čiji su sudionici raspravljali i o slavonskom dijalektu u nastavi, književnosti i medijima te o njegovoj povezanosti s onomastikom, o slavonskim poddijalektima te tradicijskom leksiku u slavonskom dijalektu.

Nakon znanstvenog skupa, dodijeljen je Veliki dukat Tomislavu Žigmanovu iz Tavankuta, publicistu i ravnatelju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata te nedavno izabrani predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Manifestacija je završila Štokavčićima, mladim baštinicima i promicateljima slavonskog dijalekta iz desetak osnovnih škola s vinkovačkoga i županjskog područja te iz Strizivojne.M.Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE: OBRAZOVANJE ZA ODRŽIVI RAZVOJ

Kako potaknuti učenike na aktivno sudjelovanje u temama koje se na njih odnose

2

90 GODINA MUZEJA BRODSKOG PRISAVLJA

Stepski mamut najzanimljiviji

3

UDRUGA ADELA DODIJELILA NAGRADE

Narativne linije koje prate sudbine žena željnih samostalnosti