Sport
DIONICE OSJEČKOG PRVOLIGAŠA ZA JEDNU KUNU

Najlakše će biti postati vlasnik NK Osijek, klub treba velika ulaganja
Objavljeno 4. studenog, 2015.

Još je desetak dana ostalo do dana kada će se odlučivati o sudbini NK Osijek. Za 16. studenoga zakazana je sjednica Gradskog vijeća na kojoj bi gradonačelnik Ivan Vrkić vijećnicima trebao predložiti novi plan prodaje dionica NK Osijek.

Nakon što su neslavno završili pokušaji kupnje 29 posto dionica Gradske banke, NK Osijek našao se u neobranom grožđu kada su financije u pitanju. Tekuća dugovanja dosegnula su već nekoliko milijuna, a najveći dio toga otpada na plaće igrača što znači kako NK Osijek pleše na rubu stečaja.

Milost velikih dioničara

S obzirom na to da investitora nema ni u tragovima, bar pod ovim okolnostima većinski vlasnik Grad Osijek, odnosno gradonačelnik Ivan Vrkić, bio je prisiljen na jedini preostali potez. Dogovoriti se s ostalim vlasnicima dionica i na tržištu ih ponuditi u bescijenje.

- To je posljednje što Grad Osijek kao vlasnik može napraviti za klub. Riješit ćemo jednu plaću kako ne bismo došli u poziciju stečaja, a onda ću na sjednici Gradskog vijeća 16. studenoga, vijećnicima predočiti probleme u kojima se klub nalazi, ali i zatražiti od njih podršku da se dionice koje su u vlasništvu Grada i njegovih javnih poduzeća ponude po cijeni koja će biti prihvatljiva bilo kojem ozbiljnom ulagaču. Cilj je da investitori ne troše novac za kupovinu dionica već za izravno ulaganje u NK Osijek. To je jedini način da se klub spasi od stečaja, pričao nam je nedavno gradonačelnik Ivan Vrkić.

Dionice kluba prodavat će se po jednu kunu, ali s tim da će novi vlasnik imati obvezu promptno riješiti sva tekuća dugovanja. U ovih desetak dana treba obaviti brojne razgovore i pregovore kako bi je svi vlasnici dionica NK Osijek prihvatili. Dakle, Gradsko vijeće treba dati “zeleno svjetlo” za prodaju 52,3 posto dionica, ali od toga će biti malo koristi ako na sličan način ne postupe i Gradska banka (29 posto), te IPK (9,7 posto). Dakle, njih troje posjeduju nešto malo više od 90 posto dionica NK Osijek, a za stjecanje većinskog vlasništva potrebno je imati 75 posto dionica.

Hoće li novi vlasnik imati dovoljno novca?

To je definitivno posljednji vlak za spas kluba jer ako uz Grad Osijek na taj prijedlog prodaje dionica ne pristane prije svih Gradska banka NK Osijek će se naći u bezizlaznom položaju. Inače, prvi razgovori već su obavljeni i prema dobro obaviještenim izvorima izgledi za postizanje konačnog dogovora postoje. No, za konačni rasplet ipak se treba strpjeti do sjednice Gradskog vijeća - 16. studenoga, jer to će biti temelj cijele akcije. Tek ako Gradski vijećnici daju svoj pristanak za gradonačelnikov plan moći će se pokrenuti ta opsežna akcija.

E, sad ostaje pitanje ima li zainteresiranih za kupnju dionica i pod tako povoljnim uvjetima. Navodno postoje. Neki su ozbiljno zainteresirani, a drugi se zasad samo raspituju. Kupiti klub bit će lako, ali održavati ga u ravnoteži daleko teže. NK Osijek i njegovi navijači izmučeni su stalnom bitkom za goli život na terenu, ali i izvan njega. I zato postoji opravdana sumnjičavost kada je u pitanju prodaja kluba. Nije ga dovoljno prodati bilo kome jer NK Osijek u ovom trenutku treba golema ulaganja. Nije tu riječ samo o tekućem dugovanju, nego i o novcu koji treba uložiti u infrastrukturu, ojačavanje momčadi i Škole nogometa. Klub će definitivno bez hitne financijske injekcije teško stati na vlastite noge.

Dalibor KELER

90 posto

DIONICA NK OSIJEK U VLASNIŠTVU SU GRADA OSIJEKA I VODOVODA, GRADSKE BANKE I IPK

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana