Novosti
SOJA JE PREPAKIRANA I KRIVOTVORENA PLASIRANA NA TRŽIŠTE

Hrvatska je kontaminirana krivotvorenom GM sojom, nitko ne zna koliko je ima
Objavljeno 4. studenog, 2015.
Genetičari kažu da se i s kilometrima udaljenog zasijanog sjemena prenosi pelud

Iako je Sabor još 1998. donio odluku da se genetski modificirano sjeme ne smije sijati ni u pokusne svrhe, a Hrvatska je, poput većine europskih zemalja, slobodna zona od uporabe genetski modificiranih organizama, na bjelovarskom području inspekcija je jednog poljoprivrednika, a poslije i još nekoliko njih, šokirala rezultatima analize sjemena soje, jer je ona pokazala da sadrži nedopuštene udjele GMO-a.

Šok je tim veći jer je sjeme kupljeno u redovnoj prodaji, uz račun i deklaraciju prema kojoj o GMO-u u tom sjemenu nema riječi. Takva roba mora se uništiti pa poljoprivrednik uz šok, trpi i materijalnu štetu. A, ove godine ratari su pojačano sijali soju zbog ostvarivanja prava na zelena plaćanja, čak 40 % više. Situaciju s GMO sjemenom prate i slavonski ratari koji nemaju saznanja o eventualnim ovdašnjim takvim slučajevima.

– Kolanje GMO sjemena i druge robe treba svakako zaustaviti, neškodljivo uništiti i aktivno raditi na mjerama suzbijanja. No, genetičari kažu da se i s kilometrima dalje zasijanog sjemena prenosi pelud i kontaminira tlo u drugim područjima pa je to možda i ovdje slučaj. Možda čovjek, ljudski faktor, nije kriv. U svakom slučaju, treba kontrolirati sjeme, sadni materijal, voditi strože kontrole, jer kada GMO jednom uđe u tlo – gotovo je - kaže predsjednik HPK Matija Brlošić.

Trag preko granice

No, sudeći prema navodima iz Ministarstva poljoprivrede, priroda ipak nije upetljala svoje prste, a tragovi vode i preko granice. Ističu da su osigurali sredstva za analizu 289 uzoraka sjemenske soje 14 domaćih proizvođača namijenjenog za proljetnu sjetvu 2015. na prisutnost GMO-a te da ona pritom nije utvrđena.

- Poljoprivredna inspekcija provela je ciljani inspekcijski nadzor utvrđivanja možebitnog sadržaja GMO-a u poljoprivrednom sjemenu stavljenom na tržište 2015. prema kojem je uzeto osam uzoraka sjemena soje, a analizama nije utvrđena prisutnost GMO-a. Poljoprivredna inspekcija je u okviru službene kontrole poljoprivrednih kultura na razini primarne proizvodnje i pripadajućih djelatnosti u svrhu ispitivanja prisutnosti GMO-a u 2015. uzela 22 uzorka zelene mase soje od kojih je u samo jednom uzorku, prema ispitnim izvještajima ovlaštenog laboratorija, utvrđena prisutnost GMO-a. U daljnjem tijeku postupka inspekcija je uzela uzorke zelene mase soje i kod svih ostalih proizvođača na području Bjelovarsko-bilogorske županije koji su zasnovali usjeve sa spornim sjemenom soje - navode u Ministarstvu te dodaju da je kod četiri proizvođača kvalitativnom analizom utvrđena prisutnost sekvenci karakterističnih za GMO. Poljoprivredni inspektor zabranio je daljnje provođenje agrotehničkih mjera na usjevima zasijanim tom sojom, tj. raspolaganje i daljnju manipulaciju sjemenom, zrnom merkantilne soje u kojoj je utvrđen GMO.

- Poljoprivredni inspektori donijeli su rješenja kojim je vlasnicima naređeno trajno i neškodljivo uništavanje usjeva, odnosno zrna merkantilne soje u kojoj je utvrđena prisutnost GMO-a na način da GMO više nije sposoban za reprodukciju ili prijenos genetskog materijala te da se njegov genetski materijal ne može prenijeti na druge organizme - ističu u Ministarstvu te dodaju da poljoprivredna inspekcija s drugim nadležnim tijelima – Carinom, Poreznom, krim-policijom, provodi detaljne inspekcijske postupke i istragu.

Kazneno djelo

- Postoji osnovana sumnja da je riječ o kaznenom dijelu, tj. da je sjeme soje legalnog proizvođača prepakirano te kao krivotvoreni proizvod plasirano na tržište. Dosadašnjom istragom utvrđeno je i to kako je moguće da je sporno sjeme soje prepakirano izvan Hrvatske, zbog čega smo službenim putem obavijestili nadležno ministarstvo susjedne države, jer je prema dosadašnjem tijeku inspekcijskog nadzora utvrđeno da je u postupak prometa, trgovine predmetne soje bila uključena i tvrtka iz susjedne države - navode u Ministarstvu no ne preciziraju o kojoj zemlji je riječ, jer su postupci u tijeku.

- Sustav je zakazao - komentar je Željka Fabrica iz Drenja, koji je soju sijao i 2015. Ne muči ga GMO sjeme, nego što je soja popljesnivila zbog velikih kiša.

– Nas proizvođače kontrolira se u svako slovo, inzistiraju da uzimamo certificirano sjeme, a sada se ispostavilo da se proizvođači sjemenske robe nedovoljno kontroliraju. Sjeme soje kupio sam od jedne slavonske tvrtke i dan nam je certifikat da je slobodna od GMO-a - kaže Fabric, koji je 11 godina radio u Austriji.

– Ondje je na svakoj vrećici bio pečat državnog inspektorata, ovdje sam istresao na stotine paleta sjemena, a taj sam pečat vidio samo jednom - kaže ovaj Drenjanac, i dodaje kako fokus treba biti na proizvođaču i dorađivaču sjemena te da ratar tu ne može biti kriv.

Suzana ŽUPAN
OBEŠTEĆENJE KUPACA

Na upit hoće li vlasnici GMO sjemena soje biti obeštećeni jer takvo sjeme/zrno moraju neškodljivo uništiti, u Ministarstvu poljoprivrede navode da prema odredbi čl. 66. st. 3. Zakona o genetski modificiranim organizmima, ako se analizom utvrdi da se radi o nedopuštenom GMO-u ili proizvodu koji sadrži i/ili se sastoji, ili potječe od GMO-a, inspektor će zabraniti uvoz, ograničenu uporabu, uvođenje u okoliš, stavljanje na tržište ili odlaganje u okoliš, ili narediti povrat pošiljke u državu članicu podrijetla pošiljke, a uzeti uzorci i/ili zaplijenjeni GMO i proizvodi trajno i neškodljivo će se uništiti. - Prema odredbi stavka 4. istoga članka troškove analize i uništavanja, povrata pošiljke, kao i privremene pohrane i čuvanja, ako se analizom utvrdi da se radi o nedopuštenom uvozu, ograničenoj uporabi, uvođenju u okoliš, stavljanju na tržište ili odlaganju u okoliš, snosi uvoznik, odnosno korisnik GMO-a ili proizvoda koji sadrži i/ili se sastoji ili potječe od GMO-a. Pitanje obeštećenja vlasnika soje treba se rješavati na relaciji kupac sjemena – prodavač sjemena, navode u ministarstvu.

MINISTARSTVO: TAKVA SOJA NEĆE ZAVRŠITI NA TRŽIŠTU

U Ministarstvu poljoprivrede uvjeravaju kako građani mogu biti sigurni da ta soja neće završiti na tržištu. Upućuju na trajno i neškodljivo uklanjanje takve robe te da se te mjere provode u nazočnosti nadležnog inspektora te da je u RH uspostavljen učinkovit sustav službenih kontrola hrane i hrane za životinje. - Republika Hrvatska odlučna je u namjeri da se poštuju svi pravni propisi prema kojima je zabranjeno sijanje usjeva GMO sjemenom, a zbog ovog slučaja Ministarstvo poljoprivrede preko svih svojih inspekcija pojačat će nadzor i u idućem razdoblju, navode u Ministarstvu. Poljoprivredni će inspektori protiv prekršitelja poduzeti odgovarajuće mjere, poput kaznene prijave i optužnih prijedloga. Kaznenim zakonom propisana je sankcija u slučaju protuzakonitog unošenja GMO-a u okoliš.

Sjeme soje

je prodavano uz račun i lažnu deklaraciju

Matija Brlošić

predsjednik HPK

treba kontrolirati sadni materijal i voditi strože kontrole, jer kada GMO jednom uđe u tlo – gotovo je

Možda ste propustili...