Kultura
2. INTERDISCIPLINARNI ZNANSTVENI SKUP

Dvodnevni skup u Osijeku o knjižnoj baštini danas
Objavljeno 3. studenog, 2015.

OSIJEK - Odjel za kulturologiju, Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Osijeku, Umjetnička akademija, Muzej Slavonije i GISKO organiziraju 2. interdisciplinarni znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem - Knjižna baština danas, te prigodnu izložbu Hrvatska knjižna baština: izložba faksimilnih izdanja iz fundusa Knjižnice HAZU u Zagrebu te izabranih hrvatskih pretisaka u nakladi Privlačice d. o. o. iz Vinkovaca. Skup se održava u Multimedijalnoj dvorani MSO-a 6. i 7. studenoga.

Svečano je otvorenje planirano za petak, u 9.30, nakon čega je prva sesija izlaganja (Sonja Svoljšak, Zbirka rokopisov, starih in redkih tiskov; Tomislav Žigmanov, Knjižnice, Hrvati u Vojvodini i pitanje starih knjiga; Vlasta Rišner, Što o jeziku bačkih Bunjevaca govori Bunjevačka i šokačka vila?; Vedrana Juričić, Faksimilna izdanja u Knjižnici HAZU - od Gutenbergove Biblije do Zoranićevih Planina; Željko Vegh, Knjige iz privatne zbirke Emila Laszowskog u Zbirci rijetkih knjiga i rukopisa Gradske knjižnice u Zagrebu; Martina Harc, Ines Hocenski, Projekt uređenja knjižnice Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku HAZU).

U 14 sati je otvorenje izložbe, a u 15 druga sesija izlaganja (akad. Josip Bratulić i predstavljanje knjige Slavonske književnopovijesne teme; Zlata Šundalić, Anela Mateljak Popić, O jednom rubnom motivu u staroj hrvatskoj književnosti; Goran Rem, Knjige i konteksti autorstva; Ankica Landeka, Zbirka rukopisa i starih knjiga u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici; Juraj Lokmer, Fila Lokmer, Knjižnično-informacijski sustav Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda; Mario Essert, Stara knjiga u mrežnim vremenskoprostornim koordinatama; Goran Vržina, Neinvazivna digitalizacija kodeksa, inkunabula te drugih starih izvornika).

U 18 će sati biti predstavljanje Anala 29 s radovima skupa “Stara knjiga: kulturno-povijesno i znanstveno izvorište” iz 2013., a u 19 sati glazbeni program UAOS-a.

Treća sesija izlaganja počinje u 10 sati u subotu (Marina Vinaj, Ivana Knežević Križić, Knjižnična građa Tiskare Franjevačkog samostana u Osijeku; Tihomir Živić, Tamara Zadravec, Jelena Jožef, Knjižnica Franjevačkog samostana u Vukovaru; Brankica Ban, Glazbena baština u knjižnici Franjevačkog samostana u Vukovaru; Tamara Zadravec, Žana Amidžić, Župna crkva u Nuštru; Marija Erl Šafar, Tihana Lubina, Matea Žilić, Restauracija starih i rijetkih knjiga u baštinskim ustanovama).(N.Vek.)

Možda ste propustili...

ČUVARI PRIČA OPET SU BILI U OSIJEKU

Maštajte, vjerujte u bajke

PRETPREMIJERA PREDSTAVE “KAFKA NA ŽALU”

Pod strogim epidemiološkim mjerama

GITARISTIČKI KVARTET 40 FINGERS

Konačno u subotu stižu u Osijek na 20. OLJK

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana