Osijek
VLASNICI I PSI POD BUDNIM OKOM POLICIJE

Vanja: U nedjelju smo šetali pse Zrinjevcem pod policijskom pratnjom
Objavljeno 3. studenog, 2015.
Policajac je, kaže čitateljica, za njom i njezinim psom na povodcu šetao puna tri kruga

Osječka je policija krenula u borbu s vlasnicima pasa koji svoje ljubimce šetaju gradom bez povodca. No, sudeći prema dojavama građana, pod budnom su paskom i oni vlasnici pasa koji poštuju propise.

Dok su građani na blagdan Svih svetih u ranim jutarnjim satima krenuli u obilazak grobova svojih najmilijih, osječka je policija odlučila dio svog ljudstva uputiti na nekoliko mjesta u gradu i provjeriti vode li vlasnici pasa svoje ljubimce na uzici. Već u 7 sati ujutro dvoje se sugrađana susrelo s policajcem na Zrinjevcu. Prema riječima naše čitateljice Vanje, policajac ih je, hodajući iza njih, pratio čak tri kruga oko Zrinjevca, budno kontrolirajući hoće li u nekom trenutku ipak pustiti pse s povodca. “Zar nemaju pametnijeg posla”, pita se naša čitetljica.

Već oko 8 sati policajci su bili i na Gornjodravskoj obali.

- Suprug i još jedan čovjek šetali su promenadom sa psima. Taj je drugi čovjek, s obzirom na to da u blizini uopće nije bilo prolaznika, pustio svog pekinezera s povodca. U tom se trenutku “ukazao” policajac i upozorio ga da odmah veže psa. Vlasnik pekinezera rekao mu je kako nikoga nema na promenadi i da je njegov pas malo dobroćudno stvorenje, ali policajac mu je odgovorio: “Zakon je zakon i vrijedi za sve!”

U tom je trenutku iz obižnje zgrade izišla žena s malim psom, koji je odmah ušao u parkirani automobil. Međutim, policajac je vidio da pas nije vezan pa je upozorio i nju.

- Čini se da policija zbilja nema pametnijeg posla nego vrebati vlasnike ljubimaca po gradu - kazala nam je Osječanka.

U policiji ističu kako su se doista usmjerili na vlasnike pasa koji puštaju svoje ljubimce bez povodca, jer su primili brojne pozive onih koji su ljutiti zbog takvog, kako kažu, neodgovornog ponašanja.

- Dobili smo brojne dojave građana o tome da psi slobodno trče po gradu bez uzice. Sustavno se radi na tome da se takvo ponašanje vlasnika pasa zaustavi. Nije velik problem ako pas trči negdje gdje nema nikoga, ali problem nastane kada se zatrči prema djetetu i sruši ga, ili istrči na cestu i zaleti se nekome u bicikl - ističe Darijo Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

Kazna za puštanje psa s uzice na mjestu gdje to nije predviđeno, prema Zakonu o prekršajima iz javnog reda i mira, iznosi od 50 do 200 njemačkih maraka (u zakonu je ta valuta, nap.a.) ili od 200 do 800 kuna. Iz policije dodaju da će se upozoravanje, ali i kažnjavanje, vlasnika pasa nastaviti.

Podsjetimo, Odlukom o komunalnom redu Grada Osijeka određeno je gdje se psi smiju pustiti s uzica i slobodno se igrati i trčati, a popis takvih mjesta objavljen je na internetskim stranicama Grada (osijek.hr).

Sandra LACIĆ
U PRVIH DEVET MJESECI OVE GODINE KAŽNJENO 120 VLASNIKA

U prvih devet mjeseci ove godine u Osječko-baranjskoj županiji kažnjeno je 120 vlasnika pasa koji su bez nadzora ili neoprezno držali životinje. U prvih devet mjeseci prošle godine za iste je prekršaje kažnjeno 117 vlasnika pasa. Kako doznajemo, u Osijeku je najviše takvih kazni ispisano na promenadi i u središtu grada.

Što propisuje Komunalni red

Prema Odluci o Komunalnom redu Grada Osijeka, nije dopušteno puštanje životinja na javne površine osim onih koje su za tu namjenu određene i posebno označene. Vođenje pasa na javnu površinu dopušteno je samo na povodcu i sa zaštitnom košarom. Štenad i patuljaste pasmine pasa ne moraju imati zaštitnu košaru. Šetnja i zadržavanje pasa bez zaštitne košare i povodca dopuštena je samo na javnim površinama koje su za tu namjenu određene i posebno označene. Vlasnik odnosno posjednik životinje dužan je očistiti javnu površinu koja je onečišćena otpadcima njegove životinje.

Možda ste propustili...

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

Najčitanije iz rubrike