Osijek
MIRO MUTTER, HPD “BRŠLJAN-JANKOVAC”

Revitalizirat ćemo Osječki pješački put kako bismo potaknuli građane na “antistresno hodanje”
Objavljeno 3. studenog, 2015.

Miro Mutter novi je predsjednik Hrvatskog planinarskog društva “Bršljan-Jankovac”, koje je ove godine proslavilo 120 obljetnicu postojanja i djelovanja te devedesetu obljetnicu prvog registriranog društvenog izleta “Bršljan-Jankovca”. Društvo danas ima 350 članova.

Možete li nam reći nešto o sadašnjoj organizaciji Društva.

- Radi funkcionalnije organizacije Društva, formirali smo različite sekcije. Izletnička sekcija, primjerice, podržava i organizira izlete za članove sa slabijom kondicijskom spremom te za starije planinare koji su zaljubljenici u prirodu i vole druženja i zabave. Planinarska sekcija sudjeluje u osmišljavanju i realizaciji planinarskih izleta, a Sekcija vodiča brine se o organizaciji izleta prema svim odgovarajućim propisima te o sigurnosti sudionika izleta. Planinari koji žele ići na zahtjevnije izlete djeluju u Visokogorskoj sekciji koja aktivno djeluje na izletima u srednje i visoko gorje na hrvatskim i na inozemnim područjima. Iznimno je važan rad Markacističke sekcije, koja označava i redovito održava planinarske staze kojima se planinari kreću te na taj način brine o zaštiti prirode. Imamo još Gospodarsku i Promidžbenu sekciju koje se brinu o promicanju planinarstva u medijima. Važno je istaknuti da je Društvo dragovoljna udruga i da svi rade besplatno. Trenutačno raspolažemo podrumskim prostorijama u središtu grada koje su s vremenom oronule i u dosta su lošem stanju pa se brinu i o financijskoj pomoći koja nam je uvijek dobrodošla.

Povijesni krajevi i čuda prirode

Možete li nam nešto reći o planu i programu Društva za 2016. godinu.

- Za iduću godinu planirano je mnogo kvalitetnih izleta iz serijala povijesnih krajeva te serijala čuda prirode. Imamo u planu i alpske izlete za planinare koji su u dobroj kondicijskoj spremi. U nadolazećoj godini planiramo se masovnije družiti s građanima Osijeka i okolice. Naime, radi promicanja kulture zdravlja i hodanja, planiramo revitalizirati tzv. Osječki pješački put (OPP) koji je osmišljen još davne 1971. godine, a koji bi uključivao pet kontrolnih točaka. Polazno bi odredište bio Trg Ante Starčevića, ujedno i prva kontrolna točka. Druga bi kontrolna točka bila u Tvrđi, treća kod restorana Copacabana, četvrta Zoo restoran, odakle bi se Kompom prevezli na desnu obalu Drave te uz Dravu pješačili do ušća rijeke Karašice, do Udičarskog doma gdje bi bila i peta kontrolna točka. Hodačka bi se staza ishodala za oko 3,5 sata. Akcija je stavljena u plan Slavonskog planinarskog saveza, a održavala bi se 1. listopada svake godine.

Svi su dobrodošli

Što planirate u svom mandatu poduzeti za boljitak Društva?

- Društvo nastojim modernizirati i podići na višu razinu. Krenula je edukacija novih i starih članova Društva u Općoj planinarskoj školi, uz licencirane predavače. Moram pohvaliti i dosadašnje rukovodstvo koje se također zalagalo i radilo za dobrobit Društva, postizalo dobre izlete te školovalo više od stotinu članova našeg društva te članove drugih društava. Odaziv je iznimno velik. Bazirali smo se i na školovanje novog kadra, ponajprije vodiča. Educirali smo četiri nova vodiča A-kategorije te organizirali školu za šest markacista. U planu je edukacija voditelja planinarskih grupa djece i mladih koje će se održati u studenome, u planinarskom domu Omanovac na Psunju. To nam je posebice važno jer su djeca budućnost Društva.

Što biste poručili građanima Osijeka koji razmišljaju o tome da vam se pridruže?

- Htio bih svakako pozvati sve zainteresirane građane koji se žele osloboditi svakodnevinih stresova te žele upoznati nove krajeve i ostvariti nova prijateljstva da nas posjete u našim prostorijama na Trgu Ante Starčevića 4, četvrtkom u 19 sati. Uvijek se veselimo novim članovima. Svi su dobrodošli! I. Rab Guljaš

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike