Kultura
24. FESTIVAL “DANI ZORANA RADMILOVIĆA”

“Zoranov brk” iznenadio glumca Vladimira Andrića
Objavljeno 3. studenog, 2015.
Predstava “Nećeš razbojniče!” suradnja je kazališta iz Virovitice i Vinkovaca

Osme večeri na 24. Festivalu “Dani Zorana Radmilovića” u prepunoj dvorani Pozorišta Timočke Krajine, u Zaječaru, publika je dugotrajnim pljeskom nagradila glumce Gorana Košija, Vladimira Andrića i Mladena Kovačića u predstavi “Nećeš razbojniče!” Zoltana Egressiya (u orginalu nosi naziv “Krumpir i blitva”), u režiji Dražena Ferenčine, Kazališta Virovitica i Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca.

Dodatne ovacije dobio je vinkovački glumac Vladimir Andrić, nakon što je sveučilišna profesorica kulture i medija Nada Toplak priopćila da je odlukom žirija 24. Festivala “Dani Zorana Radmilovića”, Vladimir Andrić nagrađen "Zoranovim brkom" za ulogu glavnog nogometnog suca.

- Nagrada me zatekla, nisam joj se nadao ni sam je očekivao. Želio bih reći da nagradu doživljavam kao zajedničku, jer jedan bez drugoga ne postojimo. Sretan sam zbog ove nagrade jer je Zoran Radmilović legenda čije smo nezaboravne predstave gledali kao studenti i naučili ih napamet. On je jedna vječna inspiracija mladim ljudima. Moram istaknuti da je publika u Zaječaru predivna i uvijek uživamo igrati ovdje. Dobiti “Zoranov brk” u tridesetoj godini za mene je velika čast, presretan sam i hvala žiriju, publici, upravi kazališta i festivala - istaknuo je Vladimir Andrić nakon dodjele nagrade.

U predstavi “Nećeš razbojniče!” Vladimir Andrić glumi ambicioznog nogometnog suca, “maminog sina”, koji se želi probiti na međunarodnu scenu pod okriljem UEFA-e i FIFA-e.

- Kako se to u sudačkom žargonu kaže: On ne maše, nego svira. Moj je lik ambiciozan i probitačan, želi uspjeti pod svaku cijenu. Sama radnja predstave može se svesti na samo jednu rečenicu: Jedna utakmica, jedna žena i tri nogometna suca. To su tri stvarne životne priče koje se događaju i danas. Dodatno sve komičnim čini izvjesna Marijana, kojoj svatko ima nešto za reći i svatko od njih se s njom susreo - istaknuo je Andrić.

Redatelj predstave Dražen Ferenčina ističe da bez obzira na to što je tema nogomet, u predstavi se krije nešto dublje, a to su životni neuspjesi, izgubljene ljubavi, nedostatak želje za životom, nemoć da se uzme život u svoje ruke.

Predsjednik žirija Tihomir Arsić, glumac Narodnog pozorišta iz Beograda, istaknuo je kako predstava "Nećeš razbojniče!" odlično repertoarski izabran tekst za format teatra kakav su virovitički i vinkovački.

- Posljednjih godina nas Hrvati uče nogometu, a sudeći prema ovome što smo večeras vidjeli mogli bismo reći da nas uče i kazalištu. Vidjeli smo tri rasna, vrhunska glumca i da postoje tri brka, večeras bismo ih dodijelili sva tri. Odlučivale su nijanse, a samo mi glumci znamo kako je teško igrati uloge kakvu igra Vladimir. U trenutku kad smo rekli tko je dobio nagradu, promatrao sam Gorana i Mladena koji nisu nagrađeni, a u očima sam im vidio radost. To je kazališna tajna koju ljudi izvan teatra ne mogu razumjeti na najbolji način - rekao je Arsić.

Mario KOKAJ
Predstava 19. studenoga

Svi oni koji nisu pogledali predstavu “Nećeš razbojniče!”, mogu je pogledati u vinkovačkom kazalištu “Joza Ivakić”, u četvrtak, 19. studenoga, u 20 sati, te još jednim pljeskom nagraditi odličnog vinkovačkog glumca Vladimira Andrića.

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

Najčitanije iz rubrike