Ekonomija
SPOLOVI JOŠ UVIJEK NISU RAVNOPRAVNI

Ovom dinamikom muškarci i žene u Europi iste plaće imat će za 70 godina
Objavljeno 2. studenog, 2015.
Satnica za žene u Europi je 16,3 posto manja nego za muškarce

U Europi postoje zakoni o jednakim plaćama, no države članice ne provode ih dovoljno na terenu. Trenutna dinamika smanjenja razlike u plaćama među spolovima toliko je spora da ćemo morati čekati još sedamdeset godina da bismo ostvarili jednakost u plaćama.

Ponedjeljak, 2. studenoga, dan je u godini kada žene u Europi prestaju primati plaću, dok muškarci nastavljaju zarađivati do 31. prosinca. Prosječna satnica za žene u Europi za 16,3 posto je manja nego za muškarce, pa žene svake godine efektivno 59 dana besplatno obavljaju posao jednake vrijednosti. Ravnopravnost muškaraca i žena jedna je od temeljnih vrijednosti Europske unije, no 2. studenoga podsjeća nas da to nije i jedna od njezinih temeljnih stvarnosti.

- U Hrvatskoj prosječne razlike u plaći između spolova iznose 7,4 posto. Neki od čimbenika koji pridonose razlikama u plaći između spolova su sljedeći: muškarci prevladavaju na rukovodećim i nadređenim položajima i u svakom sektoru češće od žena dobivaju promaknuće, a posljedica toga je i bolja plaća. Ovaj je trend najviše vidljiv na samom vrhu poslovne hijerarhije gdje manje od četiri posto izvršnih direktora čine žene. Također, žene u bitno većoj mjeri preuzimaju važne neplaćene zadatke poput kućanskih poslova i skrbi o djeci. Zaposleni muškarci u prosjeku potroše devet sati tjedno na neplaćene aktivnosti koje obuhvaćaju skrb i kućanske poslove. Na tržištu rada to se odražava u činjenici da od tri žene najmanje jedna smanji broj plaćenih radnih sati na pola radnog vremena, dok samo jedan od deset muškaraca učini isto. Prvenstveno zbog trudnoće i odgoja djece žene su sklonije puno češće od muškaraca izbivati određeno razdoblje s tržišta rada. Ti prekidi karijere utječu ne samo na visinu satnice nego isto tako imaju učinak na buduću zaradu i mirovinu, upozorava Europska komisija.

Eduard SOUDIL
Jeftinije čuvanje djece i fleksibilnije radno vrijeme

U Programu rada za 2016. Europska komisija navodi mjere koje će poduzeti kako bi zaposlenim roditeljima i osobama koje skrbe o nemoćnim članovima obitelji olakšala usklađivanje obiteljske skrbi i karijere. Tom će se inicijativom pristupiti rješavanju pitanja nedostatka cjenovno pristupačnih usluga čuvanja djece, nefleksibilnog radnog vremena i nepostojanja poticaja za muškarce da preuzmu veću odgovornost za skrb o članovima obitelji.

U Hrvatskoj prosječne razlike u plaći između spolova iznose 7,4 posto

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike