Kultura
BARUTANA 015 OVE GODINE ODRŽANA U SURADNJI MUZEJA LIKOVNIH UMJETNOSTI I UDRUGE M-ART

Osječani među prvima vidjeli projekciju akcije “Čitanje novina Daily Mail” Tomislava Gotovca
Objavljeno 2. studenog, 2015.

OSIJEK - Suradnjom Muzeja likovnih umjetnosti i udruge M-art, deseto, jubilarno izdanje Barutane, održano je ove godine prvi put u uvjetima koji omogućuju adekvatnu realizaciju programa namijenjenog predstavljanju i poticanju nezavisne kulture, smatraju organizatori.

Kako je 2011. programska inicijativa oživljavanja prostora Barutane bila primorana napustiti prostor za koji je osmišljena, od tada su se različiti izvedbeni projekti, koncerti, projekcije, razgovori i predstavljanja, realizirali u prostorima kroz koje se ujedno mapiralo tragove nekih od preostalih, ali neaktivnih prostora kulturne i društvene povijesti grada: nekadašnje predvorje devastiranoga kina Zvečevo, plesna dvorana privatiziranog i izvan osnovne funkcije hotela Royal, te velika, nekadašnja kongresna dvorana Studentskog centra.

Barutana 015 predstavila je u MLU-u od 23. do 29. listopada raznovrsne sadržaje kakvih je, kako iz godine u godinu organizatori uporno ponavljaju, ali i ustrajno pokazuju, potrebno uvesti u kulturnu strategiju grada u daleko većem opsegu i kontinuitetu održavanja – ne kroz formate kratkotrajnih programa poput festivala ili manifestacije, kako ističu, već kao stalnu programsku platformu.

Tako su tijekom ovoga tjedna, skicirajući moguće smjerove prezentiranja raznovrsnih umjetničkih ostvarenja, u MLU predstavljeni ne mnogobrojni, ali pomno odabrani i osmišljeni sadržaji. Osječani su među prvima imali priliku vidjeti projekciju akcije “Čitanje novina Daily Mail” Tomislava Gotovca, izvedenu u amsterdamskom studiju Marine Abramović i Ulaya 1979., a koja je do sada samo jednom javno prikazana, i to u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu.

Boris Greiner potaknuo je na predstavljanju svoje netom objavljene knjige kritičkih eseja “Osvojena područja – volumen 2” zanimljivu diskusiju u koju su se svojim pitanjima i komentarima intenzivno uključili brojni posjetitelji.

Domaće pak snage, osječki arhitekt i glazbenik Ivan Jovanovac, s multimedijalnom umjetnicom Željkom Fuderer Levak, izveli su u svom prvom zajedničkom nastupu zvučno-vizualni performans “Nula i jedan”, koji je okupio najveći broj posjetitelja.

Umjetnička voditeljica i suosnivačica umjetničke organizacije Format C, Osječanka Dina Karadžić, vodila je u programu Barutana 015 prvi put samostalno radionicu. Pod nazivom “Nevidljivi tekst” radionica je, baveći se temom jezika kao motiva i izvora za kreiranje digitalne umjetnosti, polaznike obučavala o postupcima i praksama uporabe pisane riječi kao katalizatora vizualne ekspresije.

Narcisa Vekić

FAKTOR: ZADOVOLJNI SMO SURADNJOM S MLU-om

- Izuzetno smo zadovoljni ostvarenom suradnjom s Muzejem likovnih umjetnosti - rekao nam je predsjednik udruge M-art, Ivan Faktor. “Muzej, pored svoje osnovne misije čuvanja i prezentiranja umjetničke baštine, sve aktivnije afirmira i aktualna, suvremena umjetnička ostvarenja. Jako nam je drago što smo tomu mogli pridonijeti našim programom i biti dijelom toga sve raznolikijeg procesa.”

Ivan Jovanovac i Željka Fuderer Levak izveli su zvučno-vizualni performans “Nula i jedan”

Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike