LJEKOVITI PLODOVI - CUCURBITA PEPO L.
Bundeva ili tikva (Cucurbita pepo L.) pripada obitelji Cucurbitaceae. Ljekarnički naziv joj je Semen cucurbitae.
Prirodni je antidiaroik, antihelmetik, antisklerotik, dijetik, diuretik i laksativ. Druga imena su joj: bijela buča, buča, bundeva, misirača, žuta bundeva. Ime dobiva po latinskoj riječi cucurbita, što znači bundeva, i pepon, što znači skuhan od sunca. Pradomovina tikve je Meksiko, a u Europu je unesena za Kolumba 1492. godine i brzo se proširila. Tikvice koje se uzgajaju kao ukras indijskog su podrijetla. Bundeva se rabi i za obilježavanje Noći vještica, običaja iz dalekih prošlih vremena prije kršćanstva, s pomoću koje su tjerali zle duhove iz svojih sredina, tako da su izdubljenu bundevu rabili kao masku (raznovrsni oblici čovjekovog lica) u koju su stavljali svijeću.
Ljekovito djelovanje
Ne mogu a da ne spomenem svoju ovisnost o savijačama od zelja i bundeve s dodatkom sira ili bez sira, u kojima gurmani doista uživaju. Bundeva je u ljekovitom smislu riječi antioksidans i detoksikant našeg organizma, a poglavito probavnog sustava, u kojem s pomoću svojih balastnih tvari veže razne otrovne tvari u probavnom sustavu i ujedno djeluje na pojačano izlučivanje žuči te na metabolizam masnoća. Dobro prirodno i ljekovito djelovanje bundeve vidljivo je u pojačanom mokrenju (izlučivanju mokraće), te se rabi u puku kod dijetetskih terapija protiv srčanih, želučanih, žučnih, jetrenih tegoba te reume i gihta. U novije vrijeme predstavlja idealnu namirnicu u dijetama za mršavljenje i šećerne bolesti - dijabetesa.
Kada je riječ o ljekovitom djelovanju, bundeve - tikve u pučkoj medicini koristimo za liječenje:
- parazita u crijevima (gliste, amebe, trakavica) jer je poznati antihelmetik, pa svakako preporučujemo liječenje prema opisanom receptu
- kod upale crijeva za liječenje uzimamo bundevu - tikvu kao hranu jer izvrsno pomaže, pogotovo kod enteritisa (upala tankog crijeva)
- kalorična, vrijedna i bezopasna jela od bundeve - tikve priređujemo u raznim dijetama, naročito za mršavljenje
- za dijabetičare kao hrana (usplođe)
- za začinjavanje jela (salata) koristimo ulje od buče, koje služi i za liječenje ateroskleroze.
Sjemenke bundeve rabimo za liječenje:
- arterioskleroze (otapa naslage na krvnim žilama)
- bolesti prostate (upala, metaplazija, otežano mokrenje itd.)
- za jačanje imuniteta
- parazita u crijevima (amebe, gliste)
- diuretičan učinak sjemenki, rabimo pri liječenju reumatskih tegoba, gihta, upale mokraćnih puteva, bubrega i žuči jer smanjuje i odstranjuje mokraćne kiseline iz krvi
- detoksikaciju organizma - probavnog sustava te potiče peristaltiku i bolje pražnjenje crijeva
- kod bolesti bubrega i mjehura
- za smanjenje razine masnoća u krvi
- za smirenje organizma, koji dobro umiruje.
Uporaba soka
Sok iscijeđen iz mesnatog dijela bundeve (pulpe - usplođe) uzimamo kod:
- problema s mokraćom (infekcije urinarnog puta, otežano mokrenje)
- hiperplazije prostate (povećana prostata, adenom prostate, infekcije - upale prostate)
- krvavih proljeva
- nefritisa (kronična upala bubrega)
- stanja paralize
- psorijaze (piti sok bundeve 2-4 dl svaki dan, i tako 14 dana, kao i jela od bundeve kuhana ili pečena)
- kod upale debelog crijeva.
Prevencija
Pečena tikva također pomaže u liječenju navedenih tegoba. Držim da je danas za muškarca između 45 i 60 godina prostata atomska bomba na kojoj sjedi, te u preventivne svrhe, usudim se reći da ne postoji bolje preventivno sredstvo od bučinog - bundevinog ulja, koje izvrsno uređuje i štiti funkcije prostate i mokraćnog mjehura. Moje navike su da za večeru na tanjurić ulijem malo bučina ulja i posolim. Jedem tako da močim kruh u ulje te pijem čaj od metvice, lipe, kamilice. Tu naviku prakticiram i s maslinovim uljem. Bučino ulje uzimamo i kod kroničnog zatvora, konstipacije.
Zapadna pučka medicina rabi bundevu kao: antihelmetik, diuretik, za liječenje: bolesti bubrega i mjehura, bolesti prostate, mokraćnih organa i puta, poremećene prehrane, proljeva, raznih parazita i nametnika u crijevima.
Ivan LESINGER
Liječenje djece od glista
50-200 g sjemenki (oljuštenih), 100 g meda ili 100 grama šećera
Uputa za pripremu: Sjemenke bundeve sameljemo i pomiješamo s medom.
Uputa za uporabu: Tu smjesu dajemo djeci da je pojedu odjednom.
Napomena: Ovaj recept možemo rabiti i za liječenje od ameba.
Od cvijeta bundeve iz sredine izvadimo prašnike, malo ih zgnječimo i time natrljamo bradavicu dva puta dnevno. To ponavljamo dok bradavice ne nestanu.
3 kg mekanog dijela bundeve, 3 kg šećera, 3 vanilin šećera, 3 limuna
Uputa za pripremu: Mekani dio bundeve usitnimo, dodamo usitnjeni limun, šećer i vanilija prašak, sve dobro izmiješamo i stavimo kuhati uz lagano miješanje. Kuhamo do gustoće marmelade. Vruće ulijemo u sterilizirane staklenke. Uputa za uporabu: izvrsna marmelada za doručak kod tegoba s probavom.
Za tikvu - Cucurbita pepo - rabe se dva imena. Ako govorimo o plodu izrazito narančaste boje mesa, uporabit ćemo naziv bundeva. Ako je plod koji je jestiv dok je mlad izvana blijedozeleni do zeleni, a meso bijelo ili blijedozelenkasto, kad dozri kora postane žuta, naziva se buča. Ovakva vrsta se upotrebljava kao stočna hrana, ali se u nekim krajevima i jede. Dok je mlada, buča je dobro jelo. Stanište: U vrtovima i na poljima.
Branje i prerada: Plod, sjemenka kad sazri i cvijet, koji beremo u srpnju.