Regija
NOVI PROJEKT PRIPREMAJU U TURISTIČKOJ ZAJEDNICI

Baranjske kuće strave i
mistične priče za turiste
Objavljeno 31. listopada, 2015.
Dragojlov brijeg, Crvena Marta, vještičje gnijezdo...

BELI MANASTIR - Još jedan zanimljiv projekt pripremaju u TZ-u Baranje. Kako ističe Matej Perkušić, direktor TZ-a, odlučili su proširiti ponudu i turistima, osim ukusnih gastrovinskih užitaka i ostalih blagodati, ponuditi - mistične priče.

- Baranja je prepuna raznih legendi, među kojima su neke zaista mistične. Zašto turisti, uz našeg vodiča, ne bi obišli nekoliko lokacija i doživjeli mističnu Baranju - pita se Perkušić, naglašavajući kako već otprilike mjesec dana obilaze Baranju i raspituju se o mitovima i legendama pojedinih lokacija. Za sada je, dodaje, riječ samo o ''sondiranju'' terena i pripremi za projekt koji bi nominirali raznim domaćim i EU fondovima.

- Ako projekt dobije zeleno svjetlo, nadam se da ćemo za otprilike godinu dana prve turiste upoznati s baranjskom mistikom - kaže, nabrajajući nekoliko lokacija za koje su vezane mistične legende. Počinje s Dragojlovim brijegom kod Jasenovca, o kojem je Glas već pisao. Legenda je vezana uz osmanlijsko blago.

- Prema legendi, tamo su Osmanlije, nakon povlačenja, zakopali pokradene dragocjenosti. Po njih su se pojedinačno vraćali, ali ih nikada nisu odnijeli. Na mjesto gdje su navodno zakopali blago postavili su vrata na koja točno u podne upire sunce. Onima koji su vrata pokušali pronaći u pravilu se nešto loše događalo, pa već dugo nije zabilježen pokušaj otkrivanja silnog blaga - prepričava jasenovačku usmenu predaju, koja nastavlja pričom o vojniku koji se, nakon povratka s bojišnice u vrijeme Prvog svjetskog rata, tamo uputio tražiti blago. Da u cijeloj priči nešto ima, misle mještani, dokaz je razdoblje nakon Drugog svjetskog rata, kada su tadašnje vojne službe cijelo područje Dragojlovog brijega, s bližom okolicom, proglasile zabranjenom zonom. Danas je tamo groblje, a tišina koju propara samo poneki prodoran ptičji krik i danas djeluje mistično...

Mistična legenda povezana je i s crkvom svetih Petra i Pavla kod Topolja, koju je 1722. godine dao sagraditi princ Eugen Savojski. Njezin se toranj prilikom gradnje navodno triput urušio od udara groma, pa su graditelji odustali od gradnje. Nalazi se na mjestu turskog groblja, gdje je 1687. godine Savojski potisnuo glavninu vojske Karamustafe, pa je možda upravo to razlog što toranj s križem nije opstao. Jedna od ''strašnih'' lokacija nalazi se i u Dardi, a riječ je o kući oko koje je sagrađena poslovna zona.

- Tamo je navodno živio bračni par koji je izgubio bebu, zbog čega je bio jako nesretan. Kasnije je kuća ostala prazna i izložena zubu vremena nije privlačila nikoga. Netko od mještana u njoj je vidio sjenu žene koja drži bebu i tako je sve počelo - priča Perkušić, dodajući kako se u podrumu kuće, koji je sada urušen, nalazi(la) nadgrobna ploča, koja je postavljena naopako. To je samo dio baranjskih mističnih priča, među koje zasigurno treba uvrstiti i legendu o silueti djeteta u Kozarcu, onu o vještičjem gnijezdu kod Branjina Vrha, gdje su zalutale vještice s obližnjeg brda Haršanja ili legendu o Crvenoj Marti...

Ivica GETTO
Kamenje niotkud

U mističnu turu planira uvrstiti i kuću u Belom Manastiru o kojoj su nekoliko godina prije Domovinskog rata pisali brojni mediji. Po kući su, pričalo se, letjeli razni predmeti i kamenje, a navodno postoje i svjedoci. O ''kamenju niotkud'' brujao je tada cijeli Beli Manastir, neke informacije kažu kako su angažirani čak i stručnjaci, ali ni približno tri desetljeća poslije nema objašnjenja. Osim, možda, da je sagrađena na nekadašnjem groblju te da su u temelje postavljeni dijelovi nadgrobnih ploča.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana