Osijek
NAKON VIŠEGODIŠNJIH RADOVA, DANAS SVEČANO OTVORENJE

Vodenim vratima bio bi zadovoljan i graditelj Tvrđe, general von Beckers
Objavljeno 30. listopada, 2015.
Vodena vrata jedini su sačuvani stari ulaz u Tvrđu od nekadašnja četiri

Osijek, točnije njegova povijesna jezgra Tvrđa, dobio je još jedan prekrasan obnovljeni motiv koji će, uvjereni smo, kao gradska razglednica obići cijeli svijet.

Naime, nakon nekoliko godina ozbiljnih arheoloških istraživanja i radova na rehabilitaciji i uređnju, dovršen je projekt uređenja Vodenih vrata u Tvrđi. To nam je potvrdio i ravnatelj Agencije za obnovu osječke Tvrđe, osječki arhitekt i projektant Željko Andraši, kazavši kako je projekt potpuno dovršen i dobivena je uporabna dozvola.

Andraši je poručio kako je danas (petak) svečano otvorenje te dodao da je zadovoljan što će Osječani i sve brojniji turisti dobiti novi javni prostor.

Kako se može vidjeti na fotografijama Davora Kibela, ozelenjen je prostor, postavljena je ambijentalna rasvjeta koja će davati posebnu čar tom dijelu uz dravsku šetnicu, postavljene su klupe, drveni mostovi…

Podsjetimo, radovi su se izvodili u suradnji s Agencijom za obnovu Tvrđe, a uz odobrenje Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Osijeku i Grada Osijeka. Na stranicama Turističke zajednice Osijek navodi se kako će revitalizirana Vodena vrata biti nova turistička atrakcija Tvrđe, što dakako i zaslužuju s obzirom na to da su jedini sačuvani stari ulaz u Tvrđu od nekadašnja četiri.

Vodena vrata postat će novi turistički punkt Tvrđe odakle bi turisti kretali u razgledanje. Osječani su prepoznali potencijal povijesne jezgre i u nju se sustavno godinama ulaže, a i novi su projekti pred njom. Za pretpostaviti je kako bi novim izgledom Vodenih vrata bio zadovoljan i graditelj Tvrđe, general Stephan von Beckers, čije tijelo je, prema pričama, zazidano u vanjske bedeme Tvrđe.

Darko PEJIĆ
TZ OSIJEK PREDLAŽE ŠETNJU KROZ VRATA I - POVIJEST

Na stranicama TZ Osijek o povijesti stoji kako su u sjevernim zidinama koje opasavaju Tvrđu Vodena vrata sagrađena 1711., i to na mjestu dotadašnjih starijih srednjovjekovnih gradskih vrata. Kad je dvadeset godina kasnije princ Eugen Savojski za zapovjednika Tvrđave Osijek postavio generala Josepha O'Dwyera, prema projektu Nicolasa Doxata de Demoreta proširen je veliki bastion sv. Eugena, a potom je ispred Vodenih vrata izveden i odvodni kanal uz bedem. Godine 1757. podignuto je novo, današnje pročelje Vodenih vrata u obliku slavoluka pobjede u čast Slavonskih graničara iz regimenti, koji su odigrali ključnu ulogu u velikoj pobjedi vojske carice Marije Terezije nad pruskim kraljem Fridrihom Velikim. U doba bana Josipa Jelačića koji je s vojskom boravio u Osijeku u zimu 1848. sagrađen je novi podzemni most kod Vodenih vrata. Danas su Vodena vrata turistička atrakcija Tvrđe s obzirom na to da su jedini sačuvani stari ulaz u Tvrđu od nekadašnja četiri.

ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA PRETHODILA UREĐENJU

U povodu 300. godišnjice gradnje Vodenih vrata, 2010. godine pokrenuti su istražni radovi kojima je posebna pozornost skrenuta na povijesnu, ali i ambijentalnu i urbanističku vrijednost pretprostora neposredno ispred Vodenih vrata.

Arheološkim istraživanjima u srpnju i rujnu 2010. te u srpnju i studenome 2011. potvrđeni su rezultati konzervatorske studije Tvrđe koja je ukazala na izvorno postojanje jedne “pojednostavljene” lunete pred Vodenim vratima, tipične za arhitekturu Nicolasa Doxata de Demoreta, glavnog projektanta carskih tvrđava u vrijeme princa Eugena Savojskog, te na činjenicu da se isto to rješenje opetovano ponavlja u projektu Filipa Harscha, glavnog projektanta u vrijeme carice Marije Terezije.

Tri razloga za uređenje

Razlozi za urbanističko-konzervatorski pristup uređenju pretprostora Vodenih vrata obnovom lunete i njenog opkopa su, dakle, višestruki:

1. ODVODNJA

Obnovljeni opkop lunete u njegovoj izvornoj funkciji ocjednog kanala uspostavlja se u obliku prstena za prihvat oborinskih voda iz prostora Vodenih vrata te ocjeđivanja zidina, ali i za prihvat podzemnih voda koje se sada zarobljavaju između bedema i dravske obaloutvrde. Zasebnim projektnim rješenjem uređuje se dalje odvodnja iz kanala do rijeke.

2. AMBIJENTALNA I SPOMENIČKA OBNOVA

Arhitektura lunete i njenih pojedinačnih elemenata, zemljanih prsobrana, opkopa, drvenih mostova, troroge glasije itd. bitno upotpunjuje ambijent spomeničke cjeline očuvanog dijela fortifikacija Tvrđe. Obnovom opkopa oslobađaju se i prezentiraju barokni bedemi u svojoj punoj izvornoj visini u središnjem dijelu spoja bastiona i kurtine, a omogućava se i djelomično sniženje nasipa zemlje duž cijelog poteza između bastiona, odnosno kurtine i šetališta na obaloutvrdi.

3. URBANISTIČKO REAKTIVIRANJE

Danas urbanistički pasivan prostor pred Vodenim vratima reaktivira se u ambijentalno odmorište opremljeno klupama i prostorima za okupljanje, te u informacijski punkt pred ulaznim vratima u grad.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana