Regija
ZAVRŠENA PRVA FAZA SANACIJE ODLAGALIŠTA

Na gunjansku Kraplju i
otpad iz drugih općina
Objavljeno 30. listopada, 2015.

Vezani članci

GRADE SPORTSKO-REKREACIJSKI CENTAR

Babogređanima i hotel s 3 zvjezdice

GUNJA - Završena je prva faza projekta sanacije odlagališta Kraplja u Gunji, vrijedna četiri milijuna kuna. Deponij Kraplja aktivno je odlagalište koje je u cijelosti poplavljeno u lanjskoj katastrofi što je poharala Gunju. Neposredno prije poplava trebao je biti potpisan ugovor o sanaciji, za što je bila ishođena i građevinska dozvola. Zbog novonastale situacije sanacijskim radovima i izgradnji kasete za odlaganje otpada pristupilo se žurno. Radove na sanaciji u stopostotnom iznosu financirao je Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, koji je odmah nakon katastrofe donio plan mjera gospodarenja otpadom. Riječ je o, kako su tada ustvrdili u resornom ministarstvu, jednom od najopsežnijih projekata zaštite okoliša i odvoza otpada na tlu Hrvatske. Primopredaja je obavljena prekjučer, kada su predstavnici Fonda s načelnikom Gunje Hrvojem Lucićem obišli sanirani deponij i predali ga na upravljanje Općini Gunja, odnosno tvrtki Gunjanska čistoća d.o.o.

- Za gunjansko odlagalište kažu da je u ovom trenutku najljepše i najsuvremenije u Hrvatskoj, s najvišim standardima zaštite okoliša. Sanacijom je konačno riješen veliki problem Gunje, koja je s neuređenim deponijem i pravim ruglom, ali i potencijalnim izvorom zaraza, godinama muku mučila. Odlagalište je sada stvarno prekrasno uređeno, s prilaznim cestama i doista je teško povjerovati da je to ono odlagalište do prije godinu dana - zadovoljan je Lucić.

Uskoro će, najavljuje Lucić, početi i realizacija druge faze projekta sanacije, ograđivanje odlagališta, postavljanje vage i ostali predviđeni radovi, čija je vrijednost veća od milijun kuna, a na proljeće slijedi i treća, završna faza. Osim što će dobiti potpuno uređeni deponij, Općini Gunja, odnosno komunalnom poduzeću, pruža se mogućnost ostvarivanja dodatnih prihoda na zbrinjavanju otpada iz susjednih općina, što će im u svakom slučaju dobro doći.

Na gunjanski deponij prijašnjih se godina dovozio otpad iz Vinkovaca i Otoka. Zbog toga su prosvjedovali i mještani, prijeteći da će tijelima blokirati cestu koja vodi do odlagališta. Tvrdili su da zbog sumnji u medicinski i druge vrste otpada strahuju za zdravlje svoje djece i obitelji.

Nakon poplava koje su lani u svibnju potopile sela u istočnom dijelu županjske Posavine, Gunja je izbacila toliko smeća koliko u normalnim uvjetima izbaci u razdoblju od čak 30 godina! U normalnim uvjetima, naime, Gunja godišnje ima 1000 kubika otpada, a nakon poplava premašeno je 30 tisuća kubika. A o kolikoj je količini riječ, slikovito ilustrira i podatak da bi kolona kamiona koji su prikupljeni otpad iz kućanstava odvozili na deponije popunila cestu od Županje do Osijeka. Marija Lešić Omerović

Odlagalište će se koristiti do 2020. godine

Gunjansko odlagalište projektirano je tako da se nakon gradnje kasete zatvore odlagališta u Drenovcima i Vrbanji i da se otpad s tog područja odvozi na Kraplju. Naime, kapacitet kasete je 25 tisuća kubika, što višestruko premašuje potrebe Gunje u sljedećih pet godina. Naime, odlagalište će biti u funkciji do 2020. godine, kada je predviđeno njegovo zatvaranje, prekrivanje zemljom i travom, a sav otpad tada će se zbrinjavati na regionalnom odlagalištu.

Nakon poplave na deponij je odloženo više od

30.000

kubika otpada, a u normalnim uvjetima godišnji je prosjek

1000 kubika

Možda ste propustili...

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana