Regija
DOŠLI IZ CIJELE REGIJE KUPITI MALE LOKOMOTIVE, VAGONE, TRAČNICE

Prva burza vlakića održana u Virovitici
Objavljeno 27. listopada, 2015.

VIROVITICA - U organizaciji Gorana Denca iz Virovitice i suorganizaciji Turističke zajednice grada, u Virovitici je održana 1. burza vlakića. Brojni posjetitelji iz svih dijelova Hrvatske kupovali su male lokomotive, vagone, tračnice, a sve su to posjetiteljima izložili Goranovi prijatelji, kolekcionari iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH pa i Mađarske.

- Ovo je super za Viroviticu, a i za sve ljubitelje modela vlakova - moglo se čuti od gotovo svih posjetitelja koji su u subotu posjetili 1. burzu malih vlakića te već nadaleko poznatu virovitičku maketu i izložbu “Virovitica voli vlakove”, u prostorijama Sindikata HŽ-a, na Željezničkom kolodvoru. Prisutni su na toj izložbi mogli vidjeti i cijelu postavu modela “Ote Horvata”, koja čeka na potpunu restauraciju.

Direktorica TZ-a grada Virovitice Katarina Đurđević, rekla je kako se već neko vrijeme traži novi, veći i adekvatniji prostor za virovitičku maketu, kao i cjelokupnu izložbu kako bi ona bila još dostupnija svim posjetiteljima, posebice onima najmlađima.

Goran Denac medicinski je tehničar iz Virovitice koji je tijekom dvadesetak godina skupio oko 150 lokomotiva i 500 vagona. Njegove makete i vitrine sadrže više od kilometar tračnica.

– Svi smo imali nekoga u Njemačkoj dok smo bili mali, teta, ili netko tko bi dolazio, uvijek su kupovali autiće, a uz njih su dolazili i nekakvi katalozi trgovina u kojima je bilo svega pa i vlakova. Bila mi je želja imati te vlakove iz kataloga, ali nije bilo mogućnosti. Živio sam na željezničkoj postaji, obiteljska kuća i danas je nekoliko metara od postaje. Osim toga, i djed je radio na željeznici, bio je pružni radnik pa je imao mnogo slika vlakova koje su me oduševljavale. Ja sam više kolekcionar nego maketar. Kada imam vremena, usput napravim neko drvce, posadim neku travku, ali danas većinom sve materijale kupim gotove pa to potom treba samo posložiti, obojiti i slično – rekao je Denc. V. Grgurić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike