Novosti
NEUGODNO IZNENAĐENJE

“Slučaj bećarac”: Policija podigla i drugu optužnicu protiv valpovačkog bećara?!
Objavljeno 27. listopada, 2015.

Neočekivani obrat dogodio se u ponedjeljak na glavnoj raspravi na Prekršajnom sudu Osijek, Stalnoj službi u Valpovu u “slučaju Bećarac” gdje je umjesto najavljenog saslušanja šest svjedoka i donošenja presude rasprava prekinuta nakon što je tužitelj - Policijska postaja Belišće optužni prijedlog protiv Branimira Čolakovića iz Valpova za pjevanje bećarca, odnosno zbog kršenja Zakona o ravnopravnosti spolova, proširila s novom optužbom za prekršaj vrijeđanja i omalovažavanja policijskog službenika prilikom vršenja službe. Tako će valpovački bećar Branimir (24), koji je prvi u povijesti zaradio prekršajnu prijavu zbog pjevanja bećarca “Mala moja ti u plavoj bluzi, dođi bliže pa mi se naguzi… što j' u pjesmi to se pjevat smije, lud bi bio ko bi zamjerio”, a koji je otpjevao u folklornoj povorci Ljeta valpovačkog 28. lipnja, za pjevanje bećarca na teretu imati čak dva prekršaja, gdje mu za prvo prijeti novčana kazna do 5000 kuna, a za drugo - zatvorska kazna.

Provokativni bećarci kakve oduvijek pjevaju folklorne skupine na folklornim i drugim manifestacijama, a od kojih je jedan otpjevao i Branimir kao član HKUD-a “Valpovo 1905.”, duboko je povrijedio policajku iz Policijske postaje Belišće, koja je osiguravala manifestaciju, pa je nekoliko dana poslije policija protiv Branimira podigla optužni prijedlog. Postupak belišćanske policije glasnogovornik PU osječko-baranjske Darijo Premec opravdao je, između ostalog, u službenom priopćenju sljedećim riječima: “Kad pojedinac iskoristi takvu manifestaciju da se na omalovažavajući i ponižavajući način obrati policijskom službeniku riječima javne poruge, policija je dužna reagirati i temeljem toga išlo se na optužni prijedlog”.

Ovaj neobični slučaj iazvao je lavinu komentara i reakcija, posebice zbog toga što je poznato da je upravo bećarac napjev koji ima svojstvo hrvatskog kulturnog dobra prema odluci Ministarstva kulture od 2007. godine, a koji je od 2011. godine uvršten i na listu UNESCO-ove svjetske kulturne baštine. “Slučaj bećarac” u javnosti se prati s golemom pozornošću, a domaći folklorni stručnjaci poručuju da ova presuda neće biti samo presuda Branimiru Čolakoviću nego i hrvatskoj folklornoj baštini i bećarcu uopće, čije bi se daljnje izvođenje u slučaju osuđujuće presude definitivno moglo dovesti u pitanje.

Odvjetnik Branimira Čolakovića, Goran Mrkić, u nekoliko je navrata ponovio kako se ne može načuditi koliko je daleko spreman ići represivan aparat ne bi li pošto-poto optužio valpovačkog bećara koji neosporno na društvenim mrežama uživa podršku svekolike slavonsko-baranjske, ali i hrvatske javnosti.

- U cijelom svom životu nisam vidio promašeniju i neosnovaniju optužbu od ove koja se stavlja mom branjeniku na teret i za koju isto mišljenje dijele i svi ostali moji kolege u odvjetničkim krugovima. Jer, ako ćemo morati strogo paziti i odmjeravati sve što od srca pjevamo na našim smotrama folklora gdje se njeguje naša tradicija i kulturni identitet, nakon ovog javnog progona postavlja se pitanje u kojem mi to smjeru idemo i što će biti sljedeće. Hoće li policija uskoro dolaziti i na kazališne i druge predstave i tužiti glumce ako se osjeti prozvanom i uvrijeđenom nekim dijelom njihove izvedbe? Zapravo je nevjerojatno koliko je represivni aparat u stanju daleko ići kontra Slavonaca i našeg kulturnog naslijeđa - poručio je odvjetnik Mrkić.

On ipak čvrsto vjeruje da će hrvatsko pravosuđe osloboditi njegova branjenika.L.Aničić

DODATNA NOVČANA KAZNA ILI ZATVOR DO 30 DANA

- Zbog ovakvog proširenja optužbe branitelj okrivljenika zatražio je prekid glavne rasprave kako bi se njegov branjenik pripremio za iznošenje obrane, što je sutkinja Dunja Bertok i prihvatila, pa je sljedeća glavna rasprava zakazana za 9. studenoga - priopćila je Snježana Marjanović, glasnogovornica Prekršajnog suda u Osijeku, kojem gravitira i Stalna služba u Valpovu. Konstatirala je kako nije neuobičajen slučaj da se na raspravama optužnice proširuju ako se smatra da ima potrebe za tim, te pojasnila kako u slučaju da se valpovačkog bećara osudi po novoj točki optužnice, Branimiru prijeti novčana kazna u iznosu od 187 do 750 kuna ili zatvorska kazna u trajanju do 30 dana.

Možda ste propustili...

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

GLOBALNO ISTRAŽIVANJE U 20 ZEMALJA SA 60 POSTO SVJETSKE POPULACIJE

Svijet je u devet godina postao liberalniji, premda i pesimističniji