Regija
SLAVONSKOBRODSKA TRŽNICA OBILUJE SEZONSKIM VOĆEM I POVRĆEM

Zadovoljni i kupci i prodavači
Objavljeno 26. listopada, 2015.

SLAVONSKI BROD - Ukrasni kukuruz, tikvice, šipak, jesenski aranžmani s voćem, povrćem, cvijećem... prava su ljepota slavonskobrodske gradske tržnice, koja je u svako doba godine privlačna s brojnim ponudama. Kako je vrijeme spremanja zadnje zimnice i kiseljenja kupusa, najviše ga se nudi u vrećama od desetak kilograma za 20 kuna, ali još uvijek u izobilju ima paprika, zrelih i zelenih rajčica, patlidžana...

Na klupi u natkrivenom dijelu tržnice dugogodišnja trgovkinja u mirovini, Nada Alfeldi, nudi razno povrće koje zajedno sa suprugom uzgaja na tri parcele, dvije u Brodu i jednu u Trnjanskim Kutima.

- Zadovoljni smo, to itekako pomaže kućnom budžetu. S mirovinom od dvije tisuće kuna ne bih platila ni režije. A dobro je i za rekreaciju - kaže Nada dok nudi svoje osnovne proizvode, bijeli domaći luk po 40 kuna za kilogram, grah rovićak za 30, vezice peršina, mrkve, celera i pastrnjaka po 5, ali i domaći ajvar - manju staklenku za 15, veću za 30 kuna...

- Ova je godina bila iznimno teška za grah - kaže proizvođačica iz Trnjanskih Kuta, koja je svoja dva jutra navodnjavala pa najtraženiji slavonski kuruzar prodaje po 40 kuna, a rovićak deset kuna jeftinije.

A da se može spojiti ugodno s korisnim svjedoče Anica Gerčko i Ljubica Tatić, koje su na tržnicu donije prekrasne jesenske plodove, ukrasne tikvice i kukuruze, maštovite aranžmane.

- Inače volim cvijeće i proizvodim ga cijele godine, a donijela sam aranžmane od dunja, jabuka, šipka... i zadovoljna sam kako ide - kaže Anica.

- Ne živim od toga, cvijeće mi je hobi, ali dobro dođe svaka kuna - dodaje Ljubica.

Uz hrpe jabuka raznih sorti, koje se nude po cijeni od dvije do sedam kuna, tržnicu su preplavile i kruške, mandarine, naranče, još uvijek se nađe i grožđa... U ponudi je i kesten skupljen na okolnim brdima Požeške gore po cijeni od 8 kuna za kilogram. I kupci su prezadovoljni. Vremešna gospođa Ruža redovito dolazi na tržnicu jer je tako naviknula, a smatra i da su proizvodi iz domaće radinosti kvalitetniji od onih u tržnim centrima.

- Volim naše, domaće. Osim toga, odlazak na tržnicu mi je izlazak. Sretnem nekog od poznatih ili se dogovorimo pa odemo na kavicu i priču, što nama umirovljnicima sve više nedostaje - kaže gospođa Ruža. Marija Radošević

Mladi kukuruz po 2 kune

No kada se nudi neuobičajen proizvod za ovo doba godine, uspjeh je zajamčen. Antonija Banda iz Trnjana donijela je mladi kukuruz, a klipovi koje je prodavala za 2 kune po komadu planuli su.

- Ciljano smo ga sijali u srpnju i navodnjavali. Inače sijemo u etapama, na pola jutra, kako jedan prodamo, drugi dolazi, i isplati se - veli Antonija, zadovoljna ponudom bez konkurencije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USPJEH RIBOLOVNO-ŠPORTSKE UDRUGE ‘’UDICA’’ DONJI MIHOLJAC

Seniori i juniorke plasirali se na Kup Hrvatske

2

CIJELI LIPANJ SLAVE DAN GRADA

U 28 dana u Našicama
više od 60 događaja

3

AKCIJA PLANINARSKOG DRUŠTVA “KRNDIJA”

Planinarske putove kroz šumu očistili od smeća