Regija
SLAVONSKOBRODSKA TRŽNICA OBILUJE SEZONSKIM VOĆEM I POVRĆEM

Zadovoljni i kupci i prodavači
Objavljeno 26. listopada, 2015.

SLAVONSKI BROD - Ukrasni kukuruz, tikvice, šipak, jesenski aranžmani s voćem, povrćem, cvijećem... prava su ljepota slavonskobrodske gradske tržnice, koja je u svako doba godine privlačna s brojnim ponudama. Kako je vrijeme spremanja zadnje zimnice i kiseljenja kupusa, najviše ga se nudi u vrećama od desetak kilograma za 20 kuna, ali još uvijek u izobilju ima paprika, zrelih i zelenih rajčica, patlidžana...

Na klupi u natkrivenom dijelu tržnice dugogodišnja trgovkinja u mirovini, Nada Alfeldi, nudi razno povrće koje zajedno sa suprugom uzgaja na tri parcele, dvije u Brodu i jednu u Trnjanskim Kutima.

- Zadovoljni smo, to itekako pomaže kućnom budžetu. S mirovinom od dvije tisuće kuna ne bih platila ni režije. A dobro je i za rekreaciju - kaže Nada dok nudi svoje osnovne proizvode, bijeli domaći luk po 40 kuna za kilogram, grah rovićak za 30, vezice peršina, mrkve, celera i pastrnjaka po 5, ali i domaći ajvar - manju staklenku za 15, veću za 30 kuna...

- Ova je godina bila iznimno teška za grah - kaže proizvođačica iz Trnjanskih Kuta, koja je svoja dva jutra navodnjavala pa najtraženiji slavonski kuruzar prodaje po 40 kuna, a rovićak deset kuna jeftinije.

A da se može spojiti ugodno s korisnim svjedoče Anica Gerčko i Ljubica Tatić, koje su na tržnicu donije prekrasne jesenske plodove, ukrasne tikvice i kukuruze, maštovite aranžmane.

- Inače volim cvijeće i proizvodim ga cijele godine, a donijela sam aranžmane od dunja, jabuka, šipka... i zadovoljna sam kako ide - kaže Anica.

- Ne živim od toga, cvijeće mi je hobi, ali dobro dođe svaka kuna - dodaje Ljubica.

Uz hrpe jabuka raznih sorti, koje se nude po cijeni od dvije do sedam kuna, tržnicu su preplavile i kruške, mandarine, naranče, još uvijek se nađe i grožđa... U ponudi je i kesten skupljen na okolnim brdima Požeške gore po cijeni od 8 kuna za kilogram. I kupci su prezadovoljni. Vremešna gospođa Ruža redovito dolazi na tržnicu jer je tako naviknula, a smatra i da su proizvodi iz domaće radinosti kvalitetniji od onih u tržnim centrima.

- Volim naše, domaće. Osim toga, odlazak na tržnicu mi je izlazak. Sretnem nekog od poznatih ili se dogovorimo pa odemo na kavicu i priču, što nama umirovljnicima sve više nedostaje - kaže gospođa Ruža. Marija Radošević

Mladi kukuruz po 2 kune

No kada se nudi neuobičajen proizvod za ovo doba godine, uspjeh je zajamčen. Antonija Banda iz Trnjana donijela je mladi kukuruz, a klipovi koje je prodavala za 2 kune po komadu planuli su.

- Ciljano smo ga sijali u srpnju i navodnjavali. Inače sijemo u etapama, na pola jutra, kako jedan prodamo, drugi dolazi, i isplati se - veli Antonija, zadovoljna ponudom bez konkurencije.

Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike