Regija
OKRUGLI STOL “PREDRASUDE O ŽENI U ODORI”

Podsjetili na više od 23.000 braniteljica
Objavljeno 23. listopada, 2015.

VINKOVCI - Udruga braniteljica Vukovarsko-srijemske županije održala je tribinu/okrugli stol o temi “Predrasude o ženi u odori”, pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije i gradova Vinkovaca i Vukovara, a u nazočnosti vinkovačkog gradonačelnika, dr. Mladena Karlića, i izaslanika vukovarsko-srijemskog župana Grge Krajine.

- Ovo je naša peta obljetnica, naš mali jubilej, kao i peti okrugli stol. Trudimo se očuvati vrednote Domovinskog rata, a posebno da se ne zaborave braniteljice, branitelji. Da se ono što je bilo prenese na mlade. Kroz ovogodišnju temu okruglog stola želimo govoriti o ženi u odori, bez obzira na to koju je vrstu odore nosila. Žene su podložne predrasudama i ne mogu se sve jednako nositi s njima. Sve te žene su se ravnopravno borile rame uz rame sa svojim prijateljima, koji ih nisu zaboravili. Željeli smo ženama pomoći da se uspiju probiti kroz život i da vide kako nisu same. Ako govorimo o brojkama, u Domovinskom ratu bilo je više od 23.000 braniteljica. Neke su umrle, a preživjele pokušavamo okupljati kroz udruge - kazala je, između ostalog, Ljiljana Poje, predsjednica Udruge braniteljica VSŽ-a.

- Moramo imati posebno poštovanje prema svakoj ženi koja je ostala ovdje, koja je bila tu da pomogne u teškim vremenima. Naravno da je bilo lakše i muškarcima, djeci i očevima ostati ovdje i braniti prostor kad su znali da je tu njihova majka i supruga. Hvala svim braniteljicama koje su sudjelovale u strahotama Domovinskog rata da bismo danas mogli mirno živjeti - istaknuo je Karlić.

Predavači na okruglom stolu bili su dipl. iur. Luca Lešić, Zoran Marunček, predsjednik Udruge 5. gardijske brigade Sokolovi, i dr. Mirjana Semenić-Rutko. M. Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike