Novosti
SVI ŽELE RADITI ALI NE ŠALJU MOLBE

Stranci traže sve, od zanatlija do kompjutoraša, hrvatski radnici im se ne javljaju?!
Objavljeno 22. listopada, 2015.
59 % ispitanika priznaje da nije poslalo ni jednu prijavu

Vezani članci

U INOZEMSTVO UGLAVNOM ODLAZE MEDICINARI BEZ ISKUSTVA

Povratak razočaranih: U Njemačkoj mu snizili status i dali 600 eura manju plaću

Britanska tvrtka traži skladišnog radnika, a uz rad na određeno vrijeme nudi i stalni radni odnos, hotel iz Münchena traži suradnika u uslužnim djelatnostima, njemačka tvrtka traži električara i nudi stalni radni odnos uz satnicu od osam do devet eura, odnosno 9 do 11 eura uz poznavanje njemačkog, što omogućuje i vođenje gradilišta, nizozemska tvrtka traži samostalnog tesara i nudi “atraktivna primanja, smještaj i zdravstvenu zaštitu”...

To je samo dio sve brojnijih oglasa inozemnih poslodavaca, uglavnom iz Europe, koji su u Hrvatskoj oglasili potrebu za različitim profilima radnika – od kompjutoraša do zanatlija, a oglašeni su na MojPosao portalu, što potvrđuje da je i Hrvatska ulaskom u EU postala dio njenog velikog tržišta rada. Istovremeno, Hrvatski zavod za zapošljavanje je u srijedu na svojim stranicama objavio podatak o trenutačnoj nezaposlenosti u RH – na birou je 271.630 osoba.

Ovo su najtraženiji

U ovom trenutku na našoj burzi rada najtraženija zanimanja su konobar, diplomirani ekonomist i prodavač. Aktivnih oglasa na našoj burzi je 5242, a slobodnih radnih mjesta 8857. Hrvatski radnici masovno odlaze u potrazi za poslom uz dojam da prihvaćaju bilo što što im se na tamošnjim burzama rada nudi jer da su tamošnji, i minimalni uvjeti rada i zarade bolji od ovdašnjih. No, koliko smo, zapravo, spremni na izazov preseljenja zbog posla?

Zanimljive odgovore na to pitanje dalo je istraživanje koje je na više od 300 ispitanika proveo portal MojPosao, uz autora istraživanja, specijalisticu marketinga Petru Rulek. Među rezultatima ima i oprečnih u odnosu na atmosferu koja prati pune autobuse naših radnika u potrazi za poslom izvan Hrvatske. Među njima je i iznenađujući podatak da većina njih žele raditi u inozemstvu, ali da čak 59 % ispitanika - nije poslalo ni jednu prijavu te da bi se čak 57 % ispitanika vratilo u Hrvatsku. Istraživanje je pokazalo i da su na preseljenje (isključivo izvan Hrvatske) spremniji zaposleni ispitanici s tim da je čak 98 % ispitanika općenito spremno na selidbu radi (boljeg) posla, da se na natječaje za takav rad više javljaju muškarci te da 44 % ispitanika priželjkuje bilo kakav ugovor o radu u inozemstvu.

Na preseljenje općenito su spremniji ispitanici s VSS-om. Od ispitanika koji su spremni na preseljenje, njih 37 % u mogućnosti je “spakirati kofere” odmah, dok bi ih 44 % moglo preseliti za mjesec dana. Tri mjeseca priprema potrebno je za 11 % ispitanika, dok preostalima (10 %) potrebno je više od tri mjeseca.

Jezik je prednost

Na pitanje “Što vas je do sada sprječavalo da se preselite u inozemstvo radi posla?”, većina ispitanika odgovara da je prije svega riječ o financijskim (ne)mogućnostima, nepoznavanju stranih jezika ili obiteljskim obvezama, navode iz istraživačkog tima portala MojPosao. Čak 46 % ispitanika ne zna gdje treba tražiti informacije potrebne za zaposlenje izvan države, dok ih je samo 6 % pronašlo sve potrebne informacije za preseljenje, pri čemu su im najvažnije one vezane uz životni standard, smještaj i uvjete preseljenja. Čak 44 % anketiranih priželjkuje bilo kakav ugovor o radu, a za 24 % njih bitno je da bude na neodređeno vrijeme, dok bi 32 % prihvatilo ugovor na neodređeno. Za 82 % najvažniji razlog pri odabiru strane tvrtke je dobra plaća, za 63 % bitna je dobra radna atmosfera, za 62 % dobri uvjeti zapošljavanja i nagrađivanja, dok su za 59 % anketiranih bitne dobre mogućnosti za razvoj karijere.

- Više od polovine ispitanika (57 %) vratilo bi se u Hrvatsku ako bi dobili ponudu koja je bolja od one u inozemstvu; 35 % ne bi se vratilo, dok bi se svega 8 % ispitanika vratilo bez obzira na to kakva je ponuda iz Hrvatske - navode u istraživačkom timu portala MojPosao.

Suzana ŽUPAN
NJEMAČKA JE “OBEĆANA ZEMLJA”

Očekivano, velika većina ispitanika (90 %) željela bi raditi u Europi. U Sjevernu Ameriku i Australiju voljelo bi odseliti po 38 % ispitanika. Južna Amerika manje je popularna i tek 14 % ispitanika ima želju živjeti i raditi tamo, dok su oni koji bi preselili u Aziju (7 %) i Afriku (6 %) iznimno rijetki, navode na portalu Moj-posao podatke iz svog istraživanja. Ako je suditi prema mišljenju ispitanika - Njemačka je 'obećana zemlja', njih čak 59 % odselilo bi tamo. Na drugom mjestu je Austrija u kojoj bi živjelo i radilo 40 % ispitanika. Njih 33 % odselilo bi u SAD, dok bi u Veliku Britaniju odselilo 32 %. S obzirom na to da se oglasi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara mogu relativno često naći na ovom portalu, u te je zemlje spremno emigrirati 11 %, odnosno 9 % ispitanika.

TRAŽI SE RADNIK NA BERLINSKOM AERODROMU, LAKIRER JAHTI...

Među aktualnim oglasima za posao u inozemstvu je i onaj u kojem hrvatska tvrtka za potrebe berlinske zračne luke traži 20 djelatnika za rad na utovaru i istovaru prtljage i drugih tereta iz zrakoplova. Ovaj se oglas stalno produžuje. Za to se radno mjesto nudi posao na neodređeno i određeno vrijeme, a prednost je poznavanje njemačkog i engleskog jezika. Zanimljiv je i oglas nizozemske tvrtke koja traži lakirera jahti i megajahti. Nude atraktivna primanja, besplatan smještaj i zdravstveno osiguranje, ali i rad na određeno vrijeme.

TRŽIŠTE RADA

EUROPSKE UNIJE NUDI BROJNE MOGUĆNOSTI

37 %

onih koji žele raditi vani u mogućnosti je spakirati kofere i krenuti odmah, dok bi ih 44 % moglo preseliti za mjesec dana

59 %

ispitanih želi preseliti zbog posla u Njemačku