Crna kronika
PRESUDA ĐORĐU STOJAKOVIĆU (55) ZA RATNI ZLOČIN IZ 1991. GODINE

Tri godine zatvora zbog okrutnog mučenja vukovarskih branitelja
Objavljeno 20. listopada, 2015.
Ranjenicima su zavrtali tzv. fiksatore na ozlijeđenim dijelovima tijela

OSIJEK - Đorđe Stojaković (55), zvani Sodar, iz Bobote, osuđen je na tri godine zatvora zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Krivnju je priznao.

Stojaković je zlostavljao hrvatske branitelje 19. studenoga 1991. godine, na području kudeljare i tzv. “cestarske kuće”, u blizini cestovnog mosta Erdut - Bogojevo u Srbiji, nakon što je na području pogona “Borovo-commerce” u Vukovaru zarobljeno više stotina hrvatskih branitelja. Zarobljenici su autobusima odvoženi u logore u Srbiji, a Stojaković je s više nepoznatih osoba izveo iz autobusa sve zarobljene osobe te su ih tukli sat vremena. Prijetili su im da će ih strijeljati ili zaklati, vezali im ruke na leđa žicom i užetom, udarali ih nogama, rukama, kundacima, pendrecima i letvama po svim dijelovima tijela. Ranjenim osobama zavrtali su tzv. fiksatore na ozlijeđenim dijelovima tijela, a potom ih jedne na druge nabacali u jedan jarak, nakon čega su ih vratili u autobuse te neke natjerali prati lokve krvi s ceste, pri čemu je on osobno, pri izvođenju iz autobusa Vladu Kovačića snažno stisnutom šakom udario u sljepoočnicu, nakon čega je ovaj ispao kroz vrata iz autobusa te ga nogama udarao i gazio po svim dijelovima tijela, a nekoliko trenutaka kasnije potrgao mu gornji dio odjeće te ga bacio na tlo gdje mu je oštricu bajuneta od puške stavio na prsa govoreći mu: “Ti si mi zaklao ćaću i materu, sada ćeš vidjeti kako mi četnici koljemo”. Susjeda Vinka Miljka tukao je rukama i nogama, obuven u vojničke čizme, polomivši mu pritom rebra, zbog čega je ovaj izgubio svijest. Miljak je potom nekoliko dana bio u komi.

- Probudio sam se u logoru u Srijemskoj Mitrovici. Nisu me vodili liječniku. Ozljede su prošle same od sebe - svjedočio je Miljak, koji je u obrani Vukovara bio u sklopu 204. vukovarske brigade i proveo četiri i pol mjeseca u logoru. Predsjednik sudskog vijeća, na čelu sa sucem Darkom Krušlinom, u presudi je naveo da se boravak u ekstradicijskom pritvoru i istražnom zatvoru Stojakoviću uračunava u kaznu zatvora.

Sandra LACIĆ
UHVAĆEN U IRSKOJ

Đorđe Stojaković (55), iz Bobote, uhvaćen je prema tjeralici kada je poslao u Hrvatsku zahtjev za odjavu prebivališta i naveo novu adresu u Dublinu, u Irskoj. Sudu je naveo da nije niti znao da ga traže te da se nije skrivao jer je živio pod svojim pravim imenom i prezimenom. Kazao je i da je moguće da je napravio sve za što ga se tereti u afektu, jer je mislio da su mu roditelji ubijeni, no bili su živi i zdravi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike