Ekonomija
ŠIMO OREŠKOVIĆ PREDSJEDNIK SINDIKATA PPDIV

Poslodavci se sve više odupiru potpisivanju kolektivnih ugovora
Objavljeno 19. listopada, 2015.
Trenutno PPDIV u čak 30 tvrtki obavlja teške pregovore

Hrvatski sindikati, posebice oni koji imaju članstvo u tzv. realnom sektoru, u posljednje vrijeme imaju velikih teškoća sa sklapanjem kolektivnih ugovora s poslodavcima jer se sve više odupiru stavljanju svog potpisa na njih. U povodu toga razgovarali smo sa Šimom Oreškovićem, predsjednikom Sindikata PPDIV.

- Da, to je točno. Danas poslodavci vrlo teško potpisuju kolektivne ugovore, za razliku od nekad, prije 7 - 8 godina, kada smo ih potpisivali s lakoćom. Poslodavci su prihvaćali incijativu o potpisivanju kolektivnih ugovora, pregovarali smo i uglavnom dogovarali obostrano prihvatljive uvjete rada radnika, poput plaća, dodataka na plaću, godišnjeg odmora, materijalnih prava (božićnica, uskrsnica, regres, razne vrste pomoći za radnike, uvjete za rad sindikata i mnoge druge stvari) u njihovim tvrtkama. Danas to više nije tako.

Trenutno, kako doznajemo, PPDIV obavlja pregovore u 14 tvrtki vezane uz potpisivanje kolektivnih ugovora koje ide teškom mukom.

Ne, samo u 14 tvrtki, nego je to već gotovo 30 kompanija. Prema mojoj procjeni, sklopit ćemo njih 10-ak, dok će preostali ostati u pregovorima dok ne pokrenemo postupak mirenja i možda štrajka.

Zašto se poslodavci opiru potpisivanju kolektivnih ugovora?

Jednostavno zato što ne žele ništa potpisati, sa svim žele upravljati i mijenjati uvjete rada kad i kako im se prohtije, a to ne mogu ako imaju kolektivni ugovor.

Je li odzvonilo kolektivnim ugovorima u realnom sektoru?

Mislim da nije, nego da je ovo trenutni trend kod poslodavaca, ali moram naglasiti da sve ovisi o sindikatu koji može i treba u takvim slučajevima pokrenuti kolektivni radni spor, provesti postupak mirenja, informirati radnike, provesti referendum i ako treba ići u štrajk, pa da onda vidimo kako će se ponašati poslodavci. Sindikat PPDIV-a Hrvatske ima mogućnosti financirati radnike u vrijeme štrajka i jedan je od rijetkih u Hrvatskoj, ako ne i jedini, koji ima štrajkaški fond.

Imaju li sindikati u državnim službama slične probleme ili će ih tek imati?

- Sindikati u državnim službama uvijek su bili posebni, plaće i ostala prava radnika financiraju se iz državnog proračuna pa je to sasvim drugačije. Prije su se tu olako sklapali kolektivni ugovori, drugim riječima, kupovani su glasovi za izbore i to je išlo, dok je realni sektor grcao u problemima, gubio radna mjesta i smanjivao broj radnika, tako da više nema tko raditi i zaraditi za državni proračun pa iz tog razloga ni njima neće biti lako dogovarati kolektivne ugovore.

Zdenka RUPČIĆ
Snaga sindikata su radnici

Kolika je danas snaga sindikata?

Ako radnici ne budu ili ako nisu članovi sindikata, neće imati ni kolektivni ugovor. Sindikat je tada slab, nema masovnosti, a nema ni borbenosti. Nitko sam ne može napraviti ništa, samo s jakim i borbenim sindikatom možemo napraviti sve. Pritom napominjem da zahtjevi sindikata moraju biti realni i ne smiju ugroziti interese tvrtke. Za takvo nešto treba dobra provjera stanja i analiza svih mogućih posljedica, kako za tvrtku, tako i za radnike.

Sindikat PPDIV-a jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji ima štrajkaški fond

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike