Novosti
JOSIP SALAPIĆ O SMANJENJU BROJA OPĆINA I ŽUPANIJA

Građani neće ništa izgubiti, osim nepotrebne birokracije
Objavljeno 15. listopada, 2015.

Vezani članci

DRAGAN VULIN OTKRIO DIO PREDIZBORNOG PROGRAMA HDSSB-A

HDSSB ide na izbore pod sloganom: “Za svoj dom!”

Treba li u Hrvatskoj smanjiti broj općina i je li nam potrebna decentralizacija? Raspravljalo se o tome u HTV-ovoj emisiji “Otvoreno”, gdje se pokazalo da je uz HDZ, koji je od ranije protivnik većih zahvata u sustavu, sada i SDP (suprotno Planu 21), samo za “dobrovoljno spajanje općina”. Gotovo svi ostali nisu se složili s HDZ-om i SDP-om - Hrvatska mora rezati birokraciju, poručeno je. Među sudionicima je bio i Josip Salapić, predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a u proteklom sazivu Sabora.

Što se, prema mišljenju HDSSB-a, treba dogoditi s brojem općina i županija u Hrvatskoj?

- Smatramo da je ovakav sustav državne uprave u kojoj je zaposleno 250.000 ljudi, neodrživ. Sustav županija nije pokazao ni održivost ni funkciju, a broj općina i gradova definitivno treba smanjiti. Slažemo se da može teritorijalno opstati određena općina, ali ne s profesionalnom upravom, velikom birokracijom, službenim vozilima i troškovima koji se u nekim općinama i do 90 posto pokrivaju iz državnog proračuna. No, broj je manje važan, važan je sadržaj. Treba najprije sve staviti na stol, vidjeti koliki je stvarni trošak općina i županija i što za to ulaganje dobiju građani. Siguran sam da će HDSSB u budućoj vladi naći razumijevanje za stav da Hrvatska ovakav sustav ne može financijski izdržati.

Dvije velike stranke zasad ne razmišljaju tako. Kako to promijeniti?

- Treba biračima znati odlučno pogledati u oči i reći da smo stvorili sustav koji jede sam sebe, te da država ne može biti poligon za političke uhljebe i karijeriste koji ne znaju što zapravo rade. Buduća hrvatska vlada, u kojoj će HDSSB sigurno imati svoju ulogu, morat će razumjeti da moramo stvoriti državu koja će služiti narodu, a ne političkim uhljebima i onima koji traže svoju sudbinu tamo gdje mogu nešto ušićariti. Više od 50 posto troškova nekih proračuna troši se na plaće zaposlenih. Vrijeme je da se to promijeni! Potrebno je ustrojiti pet do sedam regija, koje se mogu zvati i županijama, da sačuvamo povijesni identitet naziva, no treba staviti stvari u kontekst vremena u kojem živimo. U Slavoniji imamo bezbroj jedinica lokalne samouprave koje bez pomoći države ne bi funkcionirale. Koliko je to milijardi kuna godišnje iz državnog proračuna, može li se taj novac korisnije usmjeriti?

Očekujete li otpor lokalnog stanovništva?

- Ima i naših načelnika iz HDSSB-a koji postavljaju pitanje stranci zašto imamo takvo mišljenje. Nitko se neće, po zakonu koji je ministar Bauk predstavio, dobrovoljno udruživati u meke formacije općina. Općina treba biti servis. Što će vam administracija, službena vozila i djelatnici ako i dalje morate putovati do 50 kilometara dalje da biste sve poslove obavili u nekom većem središtu. Ako ćemo provesti istinsku reformu, onda nećemo imati toliki broj zaposlenih u jedinicama koje nemaju funkciju u smislu efikasnosti usluge prema građanima. Dakle, građani neće ništa izgubiti. Osim skupe i nepotrebne birokracije.I.Bošnjak

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike