Regija
FRANCUSKI STUDENTI ODUŠEVLJENI BARANJOM

Pascal, Phillipe i Michel “poludjeli” za - čvarcima!
Objavljeno 15. listopada, 2015.
Oni su francuski studenti kambodžansko- vijetnamsko-kineskih korijena

BELI MANASTIR - Pascal Tang i njegova dva prijatelja Phillipe i Michel, francuski studenti kambodžansko-vijetnamsko-kineskih korijena, ludo se provode u Baranji. Došli su ovdje, podsjetimo, na prijedlog Jasmine Krkić-Poznić iz osječkog Maksimiliana, koja je TZ Baranje zamolila da osmisli sedmodnevni program. ''Turisti'' su prijedlog prihvatili i za malo novca te uz mnogo entuzijazma, isplanirali adrenalinsko-gastronomsko-edukativnu priču, kroz koju su poveli francusku ekipu.

Pola milijuna ljudi vidjelo filmić

Podsjetimo, Pascal je malom kamericom ljetos zabilježio njihovo uživanje u Hrvatskoj, sve skupa ukomponirao u četverominutni videozapis i objavio ga na društvenim mrežama. Vidjelo ga je pola milijuna ljudi, a njegov uradak, ispostavilo se, postao je jedna od najboljih (besplatnih) reklama za Hrvatsku. Hrvatska turistička zajednica za sada im je samo zahvalila i simbolično ih nagradila, dok su se Slavonci i Baranjci potrudili zahvaliti im na drugi način - plaćanjem puta u Hrvatsku (TZ OBŽ) i ludim provodom. Od ideje do realizacije nije dugo prošlo. Francuzi su došli i prepustili se čarima Slavonije i Baranje. Jedan cijeli dan s njima i djelatnicima TZ Baranje provela je i Glasova ekipa.

- Ne možemo vjerovati da nam se to dogodilo. Prepoznala nas je policajka na granici, čak i djelatnik na benzinskoj crpki - oduševljeno su pričali dok smo se kombijem vozili na prvo prekjučerašnje odredište, obiteljski podrum Kolar u Suzi. Tek što su rekli kako kući obvezno moraju ponijeti neki dokaz da su bili u Baranji i da su u Hrvatskoj postali gotovo popularniji od premijera, u Kolarevom podrumu dočekao ih je primjerak subotnjeg Glasa Slavonije s povećim tekstom upravo o njihovom dolasku. Pascal se odmah latio kamere, od koje se ne odvaja, i snimio ekipu s novinama u rukama. Za to vrijeme Kolarevi su na stol počeli iznositi sastojke pravog baranjskog, poprilično kaloričnog doručka. Kulen, slanina, kuhana jaja, sir, a poslije toga vino, oduševili su ih.

- Hvala na prekrasnom doručku i kušanju vina. Bilo je perfektno - napisali su na engleskom jeziku u knjigu utisaka, te na hrvatskom dodali - dobro (jako). Upravo baranjska hrana, rekli su nam, najviše ih je impresionirala, te su dodali i kako za njom nimalo ne zaostaje vino. Osim Kolarovog, toga su dana kušali i vino iz podruma Pinkert, gdje ih je dočekala simpatična Kristina, a upoznali su se i s tajnama obiteljskog podruma Mišike Gerštmajera mlađeg, koji ih je, dok su kušali vino, zabavljao zanimljivim pričama o povijesti Zmajevca i okolice. Saznali su tako da je ovo mjesto nekada imalo rimsku utvrdu te da je nedaleko od Gerštmajerovog podruma nekada bio - kupleraj. Mobitelima i kamerom ovjekovječili su rad na kolu baranjskog grnčara Daniela Astalosza, kao i njegov stari mlin u Suzi.

Hrana im odlična

Da se u Baranji odlično jede, još jednom su se uvjerili u Piroš čizmi, gdje ih je dočakala divljač u umaku s knedlama. Posebna priča bila je odlazak na monumentalni Augustinčićev spomenik iznad Batine, gdje je palo i nekoliko 'selfija', a njihovo uživanje u pogledu zabilježeno je čak i kamerom postavljenom na dron. Nakon posjete wine baru Barique i vlasnici Marini Šašlin, uvjerili su se zbog čega je moto njezinog wine bara - jer pogled je bitan. Budući da se pomalo bližila noć, valjalo je poći negdje na večeru. Prvo su uzeli stvari iz smještaja Zajec, u zmajevačkom katoličkom surduku, gdje su i noć ranije prespavali pa krenuli put Karanca i Baranjske kuće - kuće dobre hrane. Dočekao ih je vlasnik Vladimir Škrobo-Bajo i njegove gastrovratolomije. Baranjska ''pizza'' (vrući kruh iz krušne peći obogaćen kobasicom), delicije narezane pod 45 stupnjeva i približno osam kilograma čvaraka.

- Ovo je fenomelano - komentirali su čvarke, te prešli na rezanje povećeg komada slanine, upravo one koja je, zbog svojih dimenzija, zaintrigirala sve posjetitelje karanačkog proljetnog vašara. Bila je teška 120 kilograma. Na stol je ubrzo stigao i grah-gulaš kuhan u zemljanom loncu. I on im se svidio, ali ne i iznenadio, budući da je sličan grahu kakav kuhaju njihovi roditelji.

- Nakon dva dana provedena u Baranji, zaključili smo kako je riječ o tradicionalnom kraju gdje je hrana odlična. Preporučili bi je svima - rekli su nam na rastanku. Dan poslije čekala su ih adrenalinska uzbuđenja u obliku paintballa, safarija i off road vožnje. Domaćini su im bili OPG Novački i Tri mudraca, a predahnuli su i želuce napunili u najboljem hrvatskom smještaju, Ivica i Marica, te OPG-u Petra Dobrovca, odnsono Kneževoj kušaonici. Danas ih čeka obilazak općine Popovac, te posjet OPG-ima Novačić, Jakovljević i Šarić. Proteklog vikenda večerali su u Slavonskoj kući, izišli u Tufnu, spavali u Maksimilianu, posjetili đakovačku ergelu, razgledavali Osijek, bili na Danima restorana, Večeri vina i umjetnosti, boravili u Aljmašu, vozili se gliserom po Dunavu, skoknuli do OPG-a Brzica, American bara Dollar, te uživali u PP-u Kopački rit, Kormoranu i Vinskim podrumima Belje.

Ivica GETTO
“NAĐITE ČOVJEKA”

Pascal Tang, Phillipe i Michel znaju se još od malih nogu. Išli su zajedno u osnovnu i srednju školu, ali izabrali su različite fakultete. Bez obzira na to, druženje se nastavilo, što je rezultiralo i njihovim zajedničkim odlaskom na odmor u Hrvatsku. Videouradak s mora, Plitvičkih jezera, Slapova Krke..., nazvali su “Nađite čovjeka”. Nastavak filma, ovaj put s detaljima iz Baranje, trebao bi uslijediti odmah po povratku u Francusku. “Željno očekujemo vidjeti kako će njihovim očima izgledati Osijek i Baranja”, kaže direktor TZ Baranje Matej Perkušić, naglašavajući kako su cijeli projekt podržali u CroCulTour-hrvatskom društvu kulturnog turizma i u Turističkoj zajednici Osječko-baranjske županije. Prvi njihov filmić može se vidjeti na Facebook stranicama TZ Baranje.

Nastavak

filma, ovaj put s detaljima iz Baranje, trebao bi uslijediti odmah po povratku u Francusku

Možda ste propustili...

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

Udrugama novac za promidžbu proizvoda

USPJEH ‘’DORE’’ NA DRŽAVNOM PRVENSTVU

Našičke mažoretkinje idu na Europsko prvenstvo

Najčitanije iz rubrike