Kultura
KONFERENCIJA ZA MEDIJE

U subotu u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” vinkovačka premijera predstave “Nećeš, razbojniče!” Zoltana Egressyja
Objavljeno 14. listopada, 2015.

VINKOVCI - Na stadionu Cibalije održana je konferencija za medije povodom premijere predstave “Nećeš, razbojniče!” zakazane za subotu, 17. listopada, u vinkovačkom Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” u 20 sati.

U Kazalištu Virovitica u rujnu je bila hrvatska praizvedba predstave Zoltana Egressyja u režiji Dražena Ferenčine, kao koprodukcija s vinkovačkim kazalištem.

- Predstava mađarskog pisca duhovito, insajderski govori o nogometu, podmetanjima, prijevarama koje su često, na žalost, dio profesionalnog sporta. Priča je to o tri nogometna suca za vrijeme utakmice koja je vrlo važna jednomu od njih, glavnom sucu. Mislim da ne treba dodatno pojašnjavati zašto smo se odlučili tako prevesti izvorni naslov, koji u doslovnom prijevodu znači “krumpir i blitva”, što nama ne bi ništa značilo, no kada se spomene “Nećeš, razbojniče!” asocijacija je Zdravko Mamić i svatko ima svoje primisli i pomisli. Bez obzira na to što je tema nogomet, u predstavi se krije nešto dublje, a to su životni neuspjesi, izgubljene ljubavi, nedostatak želje za životom, nemoć da se uzme život u svoje ruke, ambiciozni i snalažljivi pobjednik tranzicije (kojeg igra Vladimir Andrić), siromašni zlobnik, gubitnik (u ulozi kojega ćemo gledati Gorana Košija) i mamurni pjesnik (Mladen Kovačić). U pauzama suđenja, kroz mnogo obrata, otkivaju intimne pojedinosti svojeg života u kojem ćemo se svi lako prepoznati - istaknuo je Dražen Ferenčina.

Glavnu ulogu u predstavi tumači vinkovački glumac Vladimir Andrić:

- Zapala me uloga glavnog suca. Kako se to u sudačkom žargonu kaže: on ne maše, nego svira. Moj je lik ambiciozan i probitačan, želi uspjeti pod svaku cijenu... Hoće li mu uspjeti, morate doći u kazalište i pogledati ovu komediju, koja se, zapravo, može svesti na samo jednu rečenicu: Jedna utakmica, jedna žena i tri nogometna suca. To su tri stvarne životne priče koje se događaju i danas. Dodatno sve komičnim čini izvjesna Marijana, kojoj svatko ima nešto za reći i svatko od njih se s njom susreo. Predstava je po žanru komedija, no ima dublju životnu priču, što je najbolja pozivnica za publiku da ju dođe pogledati.M.Kokaj

Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike