Crna kronika
ALARMANTNO PORAST BROJA TEŠKIH NESREĆA U VUKOVARSKOJ ŽUPANIJI

Lani šestero poginulih u prometu, ove godine već 14
Objavljeno 13. listopada, 2015.
Samo proteklog vikenda u Vinkovcima je teško ozlijeđeno četvero pješaka

VINKOVCI – Na krajnjem istoku Slavonije policija će, službeno je najavljeno, dodatno pojačati nadzor u cestovnom prometu. Razlog je tomu pogoršanje stanja sigurnosti na prometnicama, na kojima je u devet mjeseci ove izgubljeno čak 14 života. To je drastično povećanje u odnosu prema istom razdoblju lani, kada je poginulo šest osoba.

– Iako su djelatnici PU vukovarsko-srijemske znatnim dijelom (uz podršku policajaca iz drugih PU) angažirani u aktivnostima povezanim s migrantima na našemu području, dodatne će napore usmjeriti u svrhu sustavnog nadzora cestovnog prometa i poštovanje prometnih propisa. Cilj je zaustavljanje nepovoljnog trenda stanja sigurnosti na cestama Vukovarsko-srijemske županije – izjavila je jučer Marijana Maja Barbarić iz Odnosa s javnošću navedene PU.

Posebno zabrinjava što je došlo do znatnog povećanja broja nastradalih pješaka. Samo u rujnu stradalo je osmero pješaka; jedan smrtno, dva teško i petero lakše. Lani ih je, pak, stradalo upola manje, četvero, i to bez smrtnih posljedica. Ništa bolja situacija nije ni u prvih 12 dana listopada, u kojima je na cestama stradalo čak pet pješaka! Svih pet teško je ozlijeđeno.

Samo proteklog vikenda u tri prometne nesreće, sve u Vinkovcima, nastradala su četiri pješaka. U naletu automobila u subotu navečer, u dvije nesreće u razmaku od samo pola sata, teško su stradali Vinkovčani u dobi od 38 i 20 godina; obojica su zadobila ozljede glave. Za život 20-godišnjeg mladića i jučer su se borili liječnici KBC-a Osijek. Dan poslije u naletu vozila na pješačkom prijelazu oborene su dvije žene, u dobi od 46 i 43 godine; pretrpjele su teške prijelome. Četrdesetsedmogodišnji vozač iz Ivankova bio je pod utjecajem alkohola.

Inače, na području PU vukovarsko-srijemske u prvih devet mjeseci ove godine evidentirane su ukupno 744 prometne nesreće, od čega 12 s poginulim osobama, a 342 nesreće s ozlijeđenim osobama. Uz 14 poginulih, 67 je osoba teško, a 478 lakše ozlijeđeno.

– Vozače i sve druge sudionike u prometu pozivamo na povećan oprez u kretanju cestom, kao i dosljedno poštovanje prometnih propisa i pravila, a posebice ograničenja brzine – istaknula je Barbarić. Dodala je kako je dodatni oprez na cestama potreban i pri nailasku na pješake i bicikliste, kao i na djecu i osobe starije dobi, kada ih se zamijeti neposredno uz kolnik ili na njemu.

Sanja BUTIGAN
UZROCI PROMETNIH NESREĆA

Vodeći “krivci” za nesreće na cestama su brzina i alkohol. Policija navodi kako “dominiraju nepropisna (17) ili neprilagođena brzina (193) i nepoštovanje prednosti prolaska (114), dok su vozači s nedozvoljenom prisutnošću alkohola u organizmu prouzročili 125 prometnih nesreća”. Osim velikog povećanja broja poginulih osoba u odnosu prema 2014. godini, za 32 osobe povećan je i broj ozlijeđenih.

Unatoč angažmanu oko izbjegličke krize policija će pojačano izići na ceste istoka Slavonije

Možda ste propustili...

ŠVERCER ILEGALACA DAO OBJAŠNJENJE

Krijumčario Sirijce zbog nadgrobnog spomenika

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

ZAUSTAVILI GA NA GRANICI

Izgon iz RH zbog krivotvorene vize

Najčitanije iz rubrike