Novosti
PRIPREMA PRIMJERENIJEG ZIMSKOG SMJEŠTAJA

Izbjeglice iz Opatovca sele se u Slavonski Brod
Objavljeno 13. listopada, 2015.

Slavonski Brod će, umjesto Opatovca, postati glavni tranzitni centar za izbjeglice koje dolaze u Hrvatsku. U ponedjeljak je na službenoj web-stranici Grada Slavonskog Broda objavljena informacija o obilasku potencijalne lokacije u bivšem Ininu skladištu naftnih derivata u industrijskoj zoni Bjeliš, a potvrdu o otvaranju brodskog tranzitnog kampa objavio je i MUP.

U Ininu skladištu organiziran je sastanak predstavnika HEP-a, Vodovoda, Centra 112, policije i vojske u vezi s otvaranjem kampa u primjerenijim zatvorenim prostorima umjesto u šatorima kao dosada. Gradonačelnik Mirko Duspara kazao je kako je informaciju večer prije doznao od hrvatske vojske.

- Otvaranje tranzitnog centra ne bi se trebalo negativno odraziti na život u Slavonskom Brodu. Prostora na Bjelišu ima za grijane šatore ili kontejnere, a premda se razmatrala i lokacija u Varaždinu, prednost je brodske lokacije u povezanosti grada s glavnim prometnicama, cestom i željeznicom. Pokazalo se da vojska i policija u opatovačkom kampu odlično obavljaju svoj posao, pa ne očekujem ni ovdje probleme, pogotovo što se ljudi u kampu zadržavaju najduže 15-16 sati, a nakon toga odlaze prema granici - rekao je Duspara. Dodao je kako su Brođani i tijekom rata pokazali svoju humanost, kada su u svoje kuće primili mnogo veći broj izbjeglica. Za lokalnu zajednicu tranzitni centar, naglašava gradonačelnik, trebao bi značiti i otvaranje bar stotinjak privremenih radnih mjesta u okviru javnih radova.

- Prema iskustvu iz Opatovca i smještajni kapaciteti u gradu trebali bi osjetiti dodatni promet, jer u kampu rade brojni volonteri te službenici i volonteri desetak humanitarnih organizacija - kaže Duspara.M.Radošević

Možda ste propustili...