Osijek
OŠ JAGODE TRUHELKE

Projektni će se tim baviti poticanjem kreativnosti
Objavljeno 12. listopada, 2015.

Projekt OŠ Jagode Truhelke u okviru programa Erasmus+, potprograma KA1, u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU), pod nazivom Razvoj kreativnog učenja, mišljenja, djelovanja i stvaranja, zaokružio je svoje jednogodišnje međunarodno djelovanje.

Projekt nam je predstavila školska knjižničarka Irena Bando, koordinatorica projekta. “Priprema projekta trajala je više od pola godine, a toliko će trajati i njegova diseminacija, tako da će zaokupljenost cjelokupnim projektom u konačnici biti nekoliko godina”, kaže naša sugovornica. A kako je sve počelo?

U školi se prvo formira Tim za kreativni razvoj, koji osmišljava cjelokupnu koncepciju projekta, a njegovi su članovi djelatnici koji odlaze na seminare u inozemstvo. Nakon mobilnosti dviju djelatnica škole, Lane Hajduković i Lene Cvenić Lijić, koje su pohađale seminare u Pragu i Londonu, o čemu smo pisali u Glasu Slavonije, obavljena su preostala četiri profesionalna usavršavanja u inozemstvu.

Tako je u veljači školska knjižničarka Irena Bando pohađala seminar Effective Use of ICT in Education u Istanbulu. Seminar je obuhvaćao kreativne tehnike učenja na daljinu s praktičnim idejama kako primijeniti IKT u nastavi. U isto vrijeme psihologinja Jadranka Oberman-Sebenji i učiteljica razredne nastave Silvija Klindžić bile su u Parizu na seminaru Encouraging Creative Thinking, koji se bavio vještinama kreativnog mišljenja i problemskog učenja.

Nakon povratka sa seminara njegove sudionice imale su obvezu primijeniti svoja znanja u radu s učenicima i učiteljima, tako da su organizirane brojne radionice u školi (http://kreativnomislistvarajdjeluj.weebly.com/). Organiziran je i seminar Kreativnost u nastavi, na kojemu je sudjelovalo 30-ak nastavnika iz osječkih osnovnih i srednjih škola.

- Kolegama sam predstavila projekt, a zatim smo organizirali radionice o problemskom učenju, web-alatima u nastavi i kreativnom rješavanju problema, koje su vodile članice Tima za kreativan razvoj Lana Hajduković, Lena Cvenić Lijić, Ana Vukojević i Jadranka Oberman-Sebenji - kaže koordinatorica projekta Irena Bando.

Na pitanje planira li škola opet sudjelovati u nekom sličnom projektu financiranom od EU-a naša sugovornica kaže: “Bilo bi jako korisno iskoristiti takve mogućnosti stručnih usavršavanja u inozemstvu, ali je još važnije stečene vještine i iskustva što više primjenjivati i prenijeti što većem broju učenika. Zbog toga se Tim za kreativni razvoj škole namjerava nakon završetka projekta i dalje baviti poticanjem razvoja kreativnosti kod učenika, kao i naglašavati važnost primjene kreativnih i poticajnih metoda u nastavi.” V. Latinović

WEB-ALATI U NASTAVI

Posljednji seminar, ICT in Education, pohađala je učiteljica Ana Vukojević, i to u svibnju u Parizu. Seminar je obuhvaćao trendove u informacijsko-komunikacijskom obrazovanju u primjeni web 2.0 i 3.0 alata; plagiranje, sigurnosna pitanja (zdravlje, virtualno zlostavljanje, virtualno uhođenje), upotrebu mobilnih uređaja kao podrške u učenju te korištenje i izradu vlastite internetske stranice Weebly za potrebe nastave.

Možda ste propustili...

OD RUJNA U ORGANIZACIJI ŽUPANIJE

Besplatne edukacije za poduzetnike

SANACIJA DOTRAJALOG NADVOŽNJAKA

Građani, oprezno kroz podvožnjak u Trpimirovoj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana