Osijek
NOVOST OD OVE JESENI

Sistematski pregledi i cijepljenja više se ne obavljaju po školama
Objavljeno 13. listopada, 2015.
Ako učenik dođe sam, roditelji će biti obaviješteni o većim zdravstvenim poteškoćama

Dosadašnja praksa cijepljenja i sistematskog pregleda učenika u prostorijama škola nije se pokazala potpuno ispravnom. Stoga se od ove školske godine učenici cijepe i pregledavaju u Školskoj medicini Zavoda za javno zdravstvo, u Drinskoj 8.

- U školama nismo imali odgovarajuće prostore pa se događalo i da učenike uzimamo s nastave, što se katkad nije odobravalo. U našim prostorijama dijete ima privatnost pa iako, kao i do sada, ulaze jedno po jedno, ovo je puno praktičnije - zaključila je dr. Vesna Buljan, voditeljica Školske medicine, dodajući kako je roditeljska pratnja preporučljiva, ali nije nužna. Tako se u praksi događa da s nekoliko učenika dođe samo jedan roditelj. Ipak, dr. Buljan ističe kako u slučaju manjih zdravstvenih poteškoća liječnici izdaju uputnice, uz napomenu učeniku da je proslijedi roditelju. Kod većih zdravstvenih teškoća liječnik će kontaktirati roditelja, a u praksi se događa, kaže, da na upućeni pregled djeca ipak ne odu.

- Prošle mi se godine dogodilo da sam dala uputnicu za očni pregled, no nikada nisam dobila povratnu informaciju o tom pregledu. Događa se da se nakon pregleda nalazi odnesu obiteljskom liječniku, umjesto nama, iako bismo i mi trebali znati rezultate toga pregleda s obzirom na to da smo ih mi onamo i uputili. Također, pri upisu u srednju školu može se dogoditi da učenik nema potreban nalaz, a mi imamo zapisano da smo izdali uputnicu. Nekad od učenika čujemo da su uputnice predali roditeljima, ali ipak nisu išli na pregled, a događa se i da kažu kako im roditelji smatraju da je pregled nevažan - ispričala je dr. Buljan. Dodaje kako se stoga uputnice koje su od veće važnosti izdaju uz komunikaciju s roditeljem kako bi se naglasilo da je pregled potreban. Primjerice, ne vidi li učenik pročitati slova u prvome redu, liječnik će odmah stupiti u kontakt s roditeljem. Ako je, pak, u pitanju posljednji red slova, učenik će dobiti uputnicu za pregled kod oftalmologa.

Inače, od odlaska u Školsku medicinu na cijepljenje i(li) sistematski pregled izuzeti su učenici iz udaljenijih škola. Dakako, to ne znači da ti učenici ostaju necijepljeni ili nepregledani, već liječnici uz prethodnu najavu dođu k njima u školu.

Marija MIHELIĆ
NAJVEĆI PROBLEMI: KRALJEŽNICA I VID

Zbog nagloga rasta djeteta u osnovnoškolskoj dobi Školska medicina kao najveći zdravstveni problem bilježi probleme s kralježnicom, ali i s lošim vidom.

- Mi pregledavamo cijeli lokomotorni sustav, sve sumnjivo upišemo te usmjerimo učenika na daljnje specijalističke preglede. Osim vida, djeca šlolske dobi znaju imati poteškoća sa zakasnjelim, odnosno preuranjenim pubertetom, a kod dječaka tu su još i problemi sa spolnim organima - kaže dr. Buljan.

Možda ste propustili...

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike