Osijek
DJECA NE SMIJU VOZITI BICIKL AKO NEMAJU POTVRDU

Apsurd: Ni jedna škola ne
može djeci izdati “biciklističku
vozačku”, a policija je traži
Objavljeno 13. listopada, 2015.
Od 2004. ni jedan ministar nije potpisao Program osposobljavanja upravljanja biciklom?!

Zbog velikog broja stradavanja biciklista i pješaka, policija je najavila rat spomenutim kategorijama u prometu, kao i njihovo strogo kažnjavanje.

Djeca su najugroženija skupina u prometu, a roditelji se pitaju kada uopće dijete smije samo voziti bicikl po gradu.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, bicikl samostalno smije voziti osoba starija od 14 godina, ali i dijete u dobi od 9 godina, ako ima potvrdu da je završilo program o osposobljavanju i poznavanju prometnih propisa, ili ako je u pratnji osobe starije od 16 godina.

Međutim, da bi se dobila potvrda da je dijete osposobljeno u poznavanju prometnih propisa potrebno je da ministar znanosti, obrazovanja i sporta potpiše Program osposobljavanja za upravljanje biciklom, Program za ispite za bicikl i obrazac potvrde, a na to se čeka već 11 godina.

- Od 2004. godine do dana današnjega ni jedan ministar to nije potpisao. To znači da sva djeca koja su na cesti sama, a mlađa su od 14 godina, zapravo su u prometu nezakonito. U nekim školama nastavnici osposobljavaju djecu za to i čak sam ja dizajnirao neku potvrdu da se djeci da, no u toj potvrdi piše da to nije vozačka dozvola za bicikl sukladno Zakonu. Dakle, to je samo potvrda da je dijete sudjelovalo u edukaciji, ali od toga nema ništa, niti mu to potvrđuje da je nakon toga legalno na cesti jer Zakon tvrdi drugačije - kaže Damir Novak iz Hrvatskog autokluba (HAK). Kako dodaje, ove je godine obećano da će ministar do 30. lipnja potpisati te programe i da će se krenuti s obukom djece u školama, ali i dalje se nije učinilo ništa, kao i niz godina do sada.

- Zovu i roditelji i nastavnici i pitaju što mogu učiniti. U principu, policija djecu ne kažnjava, ali problem nastaje onog momenta kada se dogodi prometna nesreća. Onda je pitanje tko je sad tu i koliko kriv jer se ispostavi, što je za roditelje šok, da je dijete bilo ilegalno na cesti i da uopće nije smjelo tamo biti - kaže Novak.

Sandra LACIĆ
NEKADA JE BILO EDUKACIJE U OSNOVNIM ŠKOLAMA

Predrag Kunić, vlasnik osječke autoškole “Pilot”, kaže da je prije donošenja Zakona 2004. godine i sam održavao školu poznavanja prometnih propisa najmlađima.

- Provodio sam edukaciju u osnovnoj školi “Retfala”, a HAK je provodio testiranja i izdavao potvrde. Nakon novog zakona sve je stalo i ni jedno dijete već godinama za to nije dobilo potvrdu - kazao je Kunić. Istaknuo je važnost da se što prije ponovno uvedu edukacije naglasivši da je svaki čovjek sudionik u prometu onog trenutka kad iziđe iz rodilišta.

- Kada roditelji iznesu dijete u benkici iz bolnice i stave ga u automobil, dijete automatski postaje putnik u automobilu pa tako i sudionik u prometu, a mnogi to zaboravljaju - istaknuo je vlasnik autoškole “Pilot”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana