Osijek
TKO ČUVA OVAJ GRAD OD DEVASTACIJE?

Grafitima uništene netom
uređene klupe na promenadi
Objavljeno 12. listopada, 2015.
Ogorčena Osječanka apelira na sve da čuvaju i vole svoj grad, te da “umjetnike” prijavljuju

Kakav odnos prema gradu imaju Osječani i oni koji tu žive vidljivo je gotovo na svakom koraku, a neka od takvih “bolnih iskustava” podijelila je s nama jedna naša sugrađanka upozorivši na najnoviju devastaciju.

Naime, na promenadi, šetnici kojom se grad diči, a mnogi Osječanima na njoj zavide, klupe su išarane “Mazurovim umjetninama” netom nakon što se novi lak tek posušio.

- Kakav je Osijek danas, to je pravi užas! Našla se neka persona koja je željela dati svoj 'kreativni' doprinos potpisavši se na svaku klupu. E pa čestitajmo joj jer sada svi znamo da postoji, jer pretpostavljam da se dosad osjećala neprimjetnom! Sramota kako pojedinci ne poštuju grad. Ovaj Mazur (valjda se tako preziva) vjerojatno bi se iznenadio kada bi mu zbog toga što je dodatno (na)maz'o klupe policija zakucala na vrata. A i građani bi voljeli vidjeti da se nadležni za ovaj problem dodatno aktiviraju. Pa dovoljno je ukucati u tražilicu telefonskih brojeva prezime i evo već prvog traga gdje treba početi tražiti dotičnu personu, čiji su vandalski tragovi zamjetni već godinama i na drugim tuđim i zajedničkim stvarima i objektima, primjerice fasadama - ogorčeno nam se požalila Osječanka koja apelira na sve da čuvaju i vole svoj grad, te da “umjetnike” prijavljuju kao ih uoče u (ne)djelu da bi dobili “zasluženo priznanje”.

Pa zar nije ljepše, dodaje čitateljica, bezbrižno hodati gradom i držati nekog za ruku, nego hodati s kanticom boje u ruci i tražiti priliku bilo gdje da se “označi” teritorij. Pravi grafiteri, naime, znaju da ovakvo šaranje svakako nije ono što se naziva uličnom umjetnosti.

Za razliku od vandala, valja pohvaliti prave umjetnike koji će sudjelovati u realizaciji kreativne ideje predstavljene građanima prošle subote. Podsjetimo, pet će umjetnika oslikati pet klupa na Gajevom trgu, u organizaciji udruga PLANTaža. D. Pejić

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike