Kultura
OULIPO I ONKRAJ

Jasna Horvat u Šibeniku će prvi puta čuti svoju poemu “Milijun”, koju je uglazbio Matija Dedić
Objavljeno 13. listopada, 2015.
U Šibeniku će govoriti o svom romanu “Vilikon”, s osvrtom na dijalog Marka Pola i Kublaj-kana

Vezani članci

OSJEČANKA NA BRAČU SUDJELUJE NA 6. IZDANJU FESTIVALA KULTURE IMENA

Kakva je iskustva i uspomene Jasna Horvat ponijela s putovanja i ugradila u svoje tekstove?

CIJELI OPUS OSJEČKE KNJIŽEVNICE NA SAJMU KNJIGA U PODGORICI

Jasna Horvat najveće je literarno osvježenje u našoj književnoj auri

ZAVRŠIO POPULARIZACIJSKI SIMPOZIJ KREATIVNA RIZNICA

Kultura nije statična kategorija, no treba ju čuvati u riznicama

Odjel za francuske i iberoromanske studije Sveučilišta u Zadru koncem od 29. do 31. listopada organizira međunarodni znanstveni skup radnoga naziva Formalizam, ograničenje i ludičnost u književnosti: OULIPO i onkraj. Skup će se baviti oulipovskim praksama, ali će propitivati i sve postupke kojima ograničenje, igra i općenito forma stvaraju smisao.

Među brojnim uglednim znanstvenicima izdvaja se nama najzanimljivije ime - naše sugrađanke Jasne Horvat, koja će okupljenom znanstvenom skupu predstaviti svoj književni opus. Njezinom izlaganju posvećen je okrugli stol (29. listopada) na kojem će, uz ostale, o oulipovskoj praksi Jasne Horvat govoriti doc. Andrijana Kos-Lajtman i Ivana Buljubašić. S obzirom na to da se u romanima “Alikvot” i “Auron” književno predstavlja život suvremenog Osijeka, a u romanu “Bizarij” i osječka povijest u protegu od 2.000 godina, osječka će književnica predstavljati i sâm grad Osijek.

Poziv za zadarski skup Jasna je Horvat označila kao najprestižnijim priznanjem u svom dosadašnjem književnom radu. Istaknula je kako se oduvijek nadala da će se njezinim književnim opusom baviti znanstvenici, ali i da nije očekivala kako će se to dogoditi za vrijeme njezina aktivna bavljenja književnošću. S obzirom na to da se izražava oulipovskim književnim izričajem, rijetkim i na međunarodnoj sceni, posebno joj je priznanje dobiti cijelu plenarnu točku na kojoj će izložiti svoju književnu poetiku. Pri tom ističe kako ju intrigira mišljenje francuskih znanstvenika koji su svoju cjeloživotnu profesiju usmjerili na istraživanje oulipovske teorije i prakse. Svoje mjesto u toj izabranoj skupini znanstvenika izjednačava s vrijednošću književne nagrade.

Među plenarnim su predavačima su i Camille Bloomfield, znanstvenica na Sveučilištu Pariz III, stručnjakinja za povijest OULIPO-a, Alain Chevrier, teoretičar OULIPO-a i književnik, Dominique Moncond’huy, profesor na Sveučilištu u Poitiersu, Marc Parayre, docent na Sveučilištu Montpellier II i prevoditelj, Christelle Reggiani, profesorica na Sveučilištu Pariz IV, Bertrand Tassou, znanstvenik, stručnjak za Queneaua.

Skup će se baviti oulipovskim praksama, ali i propitivati i sve postupke kojima ograničenje, igra i općenito forma stvaraju smisao. Izlaganja o različitim aspektima, problemima i manifestacijama tih praksi mogu se razmatrati iz perspektive jedne discipline ili s pluridisciplinarnog stajališta...

Nakon gostovanja na međunarodnom znanstvenom skupu o Oulipovskoj spisateljskoj teoriji i praksi, Jasna će Horvat biti uzvanicom i na Kongresu u Šibeniku (20.–22. studenoga), koji će se održati pod pokroviteljstvom UNESCO-a, a u organizaciji Međunarodne udruge putevima Marka Pola. Riječ je međunarodnom kongresu Marko Polo i njegov utjecaj na Put svile nekada i danas. Na kongresu će biti izveden “Milijun”, uglazbljena poema Jasne Horvat napisana u čast Marku Polu.

Kongres u Šibeniku Jasna Horvat vidi potvrdom da njezina djela žive i u okviru popularne kulture. Premda svoju poemu “Milijun” još uvijek nije čula u uglazbljenu, vjeruje kako će Matija Dedić postići upravo ono što je i sama željela dok ju je pisala. Ovih dana priprema svoje izlaganje kojim će se obratiti inozemnim sudionicima te naglašava kako će pokušati marketinški djelovati na promidžbi hrvatske kulturne baštine. Put svile vidi i danas atraktivnim te se raduje što će njezin roman “Vilikon” na Putu svile ucrtati i Osijek kao jednu kulturnu postaju. Intimno vjeruje kako će i to doprinijeti izboru Osijeka za EPH-a.

Uz ostale ugledne međunarodne goste, Jasna će Horvat govoriti o svom romanu “Vilikon”, s posebnim osvrtom na dijalog Marka Pola i Kublaj-kana, kojim je obogatila ponudu književnih interpretacija susreta ovog čuvenog dvojca.

Narcisa VEKIĆ
Ograničenje - kamen temeljac oulipovaca

Književna skupina OULIPO okupila se 1960. oko koncepta potencijalnosti, koja se u književnosti ponajprije ogleda u ograničenju, kamenu temeljcu njezina programa. Radionica, istraživanje, eksperimentiranje, igra, inovacija ključni su pojmovi te skupine koju su pokrenuli François Le Lionnais i Raymond Queneau, a koja je ubrzo privukla Marcela Duchampa i Georgesa Pereca, tj. izvan francuskih granica, Itala Calvina i Harryja Mathewsa. Oulipovska se djelatnost ne ograničava samo na novu produkciju čiji će se potencijal razvijati u bližoj ili daljoj budućnosti, nego je okrenuta i “anticipacijskim plagijatorima”, što znači da svojim područjem smatraju praktično svu književnu produkciju sa zadanom formom ili ograničenjima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike