Novosti
ISPLIVAO U POPLAVI, UMALO POTONUO U STRANAČKOJ BURI

Načelnika Gunje htjeli izbaciti iz SDP-a zbog neplaćene članarine?!
Objavljeno 12. listopada, 2015.
Hrvoje Lucić bi tako ostao i bez mjesta na listi za parlamentarne izbore

Do parlamentarnih izbora ostalo je manje od mjesec dana i na lokalnim se razinama zahuktala utrka za mjesta na stranačkim listama.

Ambicije su velike, zainteresiranih kandidata je i previše, slikovito rečeno - mala bara, a puno krokodila. Biti na izbornoj listi, ali na mjestu koje ne garantira ulazak u Sabor, mnogima ne znači puno. Stoga se ovih dana, svjedoče involvirani, može osjetiti čak i nesnošljivost među stranačkim članstvom, posebice prema onima za koje se misli da postoji velika vjerojatnost da budu dobro pozicionirani. Sve su češća i podmetanja i međusobne optužbe.

Burno je, kako doznajemo, bilo na prošlotjednoj sjednici ŽO SDP-a Vukovarsko-srijemske županije, na kojoj se utvrđivao prijedlog kandidata za koalicijsku listu u 5. izbornoj jedinici. Iskre su frcale na sve strane, a kako tvrdi naš izvor, uzavrela situacija je kulminirala kada je v.d. predsjednika Damir Rimac zatražio da se načelnika Gunje Hrvoja Lucića izbaci iz stranke jer nije platio članarinu! Svoj je prijedlog pravdao uvođenjem reda sukladno stranačkom Statutu, no neki su takav potez protumačili pokušajem eliminiranja jednog od ozbiljnijih konkurenta. Dobri poznavatelji prilika tvrde da su u vrhu stranke mnogi naklonjeni Luciću, načelniku koji je u posljednjih godinu i pol dana neumorno radio u teškim uvjetima, u poplavama uništenom selu koje je trebalo dizati iz pepela i u njega vratiti život. Lucić je, to je neosporno, medijski najeksponiraniji (ujedno i popularan) SDP-ovac u najistočnijoj hrvatskoj županiji, koji je stekao simpatije djela medija i hrvatske javnosti kada je zaplakao nad potopljenom Gunjom. Pojava Hrvoja Lucića u političkoj areni, koji bi mogao osvojiti velik broj preferencijalnih glasova jer birači osim za listu imaju pravo glasovanja i za određenog kandidata s te liste, nekima je sigurno pomrsila račune. Revoltirani Lucić demonstrativno je napustio sjednicu, no kolege su ga uvjerile da se vrati.

- Zanimljivo je to što među neplatišama nije bio samo Lucić, bili još neki članovi ŽO SDP-a koji su također predloženi za izbornu listu, ali njih je, za razliku od Lucića, netko izgleda na vrijeme upozorio, pa su na sjednicu donijeli dokaz o uplati. Rimčevu zahtjevu usprotivili su se članovi ŽO SDP-a, ali ga je podržala stranačka kolegica iz Luciću susjednog sela, kojoj također izgleda smeta popularnost gunjanskog načelnika jer i sama želi na Markov trg - kaže naš izvor.

Odlukom većine članova gunjanski je načelnik uvršten među 14 predloženih kandidata s područja VSŽ-a o kojima će se očitovati Glavni odbor stranke i na prijedlog predsjednika Zorana Milanovića utvrditi konačnu listu za V. izbornu jedinicu. Svima je cilj na listi biti najviše rangirani kandidat iz VSŽ-a, što bi im jamčilo saborski mandat. Jer u slučaju poraza na izborima, neće biti pomicanja liste zbog odlaska pojedinaca u izvršnu vlast niti će “igrači s klupe” dobiti šansu, kao prije četiri godine. Tada je, primjerice, Rimac bio na 7. mjestu, a lista je osvojila šest mandata, pa je u Sabor ušao kao zamjena zastupnika Tihomira Jakovine.

Do v.d. predsjednika ŽO SDP-a VSŽ-a Damira Rimca nismo uspjeli doći. Nije se javljao na naše pozive ni nakon poruke sa zamolbom koju smo mu poslali i pojasnili zbog čega ga trebamo. Razgovorljiv nije bio ni aktualni voditelj vinkovačke Podružnice Hrvatskih šuma Zlatko Cegledi, koji također želi u Sabor. Upućivao nas je na Rimca, ignorirajući svaki naš upit o burnoj sjednici.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Podmirio dugovanja

Gunjanski načelnik Hrvoje Lucić priznao nam je da je u silnoj gužvi, zbrci i svakodnevnim obvezama jednostavno zaboravio na stranačku članarinu, no odmah je podmirio svoj dug. Potvrdio nam je da mu se prijetilo izbacivanjem iz SDP-a, što ga je neugodno iznenadilo, no o pojedinostima nije želio govoriti. Izrazio je uvjerenje da će Glavni odbor odabrati najkvalitetnije ljude, koji će se znati boriti za razvitak i prosperitet Vukovarsko-srijemske županije i cijele Slavonije.

Najčitanije iz rubrike