Regija
FESTIVAL U BELIŠĆU OKUPIO MNOŠTVO IZLAGAČA I POSJETITELJA

Bundeva kao delicija, lijek ukras, začin i kozmetika
Objavljeno 11. listopada, 2015.
55 izlagača svoje je proizvode prikazalo na Trgu Ante Starčević

BELIŠĆE – U cilju promoviranja socijalnog poduzetništva, kućne radinosti, održivog razvoja i socijalne kohezije, u Belišću je 9. put zaredom u središtu grada organiziran sve popularniji „Festival bundeva“ koji zajednički organiziraju udruga Zvono za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju. Želja im je javnosti svake godine na nov i zanimljiv način bila pokazati da je bundeva, iako kraljica jeseni, dugo vremena bila nepravedno zapostavljena, premda je odavno poznata kao vrlo hranjiva i zdrava namirnica koja je primjenu našla čak i u medicini i kozmetici.

Ova dvodnevna manifestacija koja je odavno nadišla granice Valpovštine i Slavonije i Baranje te okupila mnoštvo izlagača i posjetitelja, bila je znaku bogatog i raznovrsnog programa. Tako su prvoga dana festivala, u petak, posjetitelji dobili priliku za nova iskustva oko rezbarenja bundeva, a u večernjim satima u središtu Grada bila je organizirana i modna revija na kojoj su svoje kreacije predstavile dizajnerice Mira Anić iz Belišća, Jadranka Franceško iz Slavonskog Broda i Suzana Koprivnjak Jugović iz Gata. Uz modnu reviju, večernji program bio je upotpunjen nastupima plesne skupine Shine iz Osijeka i žonglera iz kluba mladih Garaža, a za dobar provod pobrinuo se koncertnom izvedbom JazzyBella.

Čak 55 izlagača svoje je proizvode prikazalo na drugom danu Festivala u subotu na Trgu Ante Starčevića, na kojem su izlagači ukrasili štandove u središtu grada prelijepim tikvicama, ukusnim kolačima i džemovima od bundeve, nezaobilaznim “bundevarama”, ali i brojnim ručnim radovima te eko-etno proizvodima koji su izvrsno dopunili manifestaciju u čast “najvećem brdu u Slavoniji”, kako odmilja zovu bundevu. Nije nedostajalo ni hrane, pića, bučinog ulja, prirodne kozmetike, ljekovitog i začinskog bilja i još puno toga. Za najmlađe je posebno veselje bilo iscrtavanje dječjih lica u kućici kod tete Jesenke uz kočiju u obliku bundeve. Nije nedostajalo ni prilike za edukaciju u sklopu koje su se posjetitelji mogli okušati u radionici rezbarenja bundeva, ali i u drugim radionicama kao što su izviđačka, radionica slame, žonglerska radionica te u likovnoj koloniji udruge Bel Art. Svoj doprinos dala je i udruga Kotličari Belišće koja je pripremila ručak za posjetitelje Festivala bundeva – manifestacije koja je i ove godine bila jedinstvena prilika da se na jednom mjestu vidi znanje, kreativnost i nove ideje kako iskoristiti bundevu, ali i iskušaju stari dobri recepti s tim golemim zlatnim plodovima i poslušaju priče o bundevama iz škrinja naših baka.

Lidija ANIČIĆ

Svoj doprinos dala je i udruga Kotličari Belišće koja je pripremila ručak za posjetitelje Festivala bundeva

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana