Učionica
ZAVRŠEN I NATJEČAJ STUDENTSKOG CENTRA U OSIJEKU ZA SUBVENCIJE STUDENTIMA U PRIVATNOM SMJEŠTAJU

Približno 600 studenata Sveučilišta u Osijeku dobivat će 200 kuna subvencija
Objavljeno 11. listopada, 2015.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta svake godine raspisuje natječaj za subvencionirani smještaj kod privatnog stanodavca.

Riječ je o novčanoj potpori za studente koji su "prisiljeni" živjeti u iznajmljenim stanovima za vrijeme trajanja studija. Među njima su i studenti koji su tražili mjesto u studentskom domu, jeftinijem od stanovanja kod privatnika, a nisu ga uspjeli ostvariti, pa su smještaj morali potražiti na drugi način.

Važeći zakon i pravilnik ističu: "Pravo na subvencionirani smještaj studenata koji stanuju kod privatnih stanodavaca imaju redoviti studenti hrvatski državljani i državljani Europske unije s prijavljenim boravkom u Republici Hrvatskoj, koji imaju odobren status stranca na stalnome boravku u RH, a upisani su na visoka učilišta u Republici Hrvatskoj na preddiplomskim sveučilišnim studijima, diplomskim sveučilišnim studijima, integriranim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijima, kratkim stručnim studijima, preddiplomskim stručnim studijima i specijalističkim diplomskim stručnim studijima i studenti s invaliditetom poslijediplomskih sveučilišnih studija pod uvjetima određenim pravilnikom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta". Tekst ovoga pravilnika dostupan je na službenim elektroničkim stranicama ministarstva te internetskim stranicama Studentskoga centra u Osijeku.

Uvjeti koji su određeni u pravilniku Ministarstva istovjetni su uvjetima za ostvarivanje mjesta u studentskim domovima, pa je i samim time potrebna dokumentacija identična. Do ove godine Studentski centar u Osijeku raspisivao je natječaj za subvenciju privatnog stanovanja u studenome, dakle, odvojeno od natječaja za mjesta u studentskim domovima. Ove godine oba natječaja bila su provedena u isto vrijeme, točnije radilo se o jedinstvenom natječaju gdje je studentima bilo ponuđeno za što se sve žele natjecati (novi studentski dom, stari studentski dom, subvencija). Studenti koji su se natjecali za mjesta u domovima također su bili obuhvaćeni natječajem za subvenciju ako nisu ispunili uvjete za dom. Razlog jedinstvenom natječaju je taj što je već prije navedeno da je dokumentacija ista pa je posrijedi ušteda studentima, odnosno da ne moraju dva puta vaditi iste dokumente. Na jednak način rade i drugi studentski centri.

Kvote za broj subvencija u određenome mjestu određuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta na temelju broja studenata koji u tome mjestu studiraju, a prebivalište im nije u mjestu studiranja, i u odnosu na raspoloživa sredstva u Državnome proračunu.

Ove godine odobreno je ukupno 600 subvencija za studente Sveučilišta u Osijeku (dakle, nešto manje nego prije), ali one iznose 200 kuna mjesečno, što je više od dosadašnjih 147 kuna mjesečno. Premda se ne radi o velikoj svoti studentima ovakva pomoć uvijek dobro dođe, što dokazuje i redovito velik broj zainteresiranih.

(Tomislav Knežević)

Subvencije od 1. rujna do 15. srpnja

Novčani iznos za subvencionirani smještaj kod privatnoga stanodavca utvrđuje ministar, sukladno raspoloživim sredstvima u Državnome proračunu, posebnom odlukom. Studenti imaju pravo na subvencionirani smještaj od 1. rujna tekuće godine do 15. srpnja iduće godine.

Možda ste propustili...