Sport
NIŠTA BEZ NJEMAČKOG KAPITALA

HFK potpisao ugovor o kupovini
29 posto dionica Gradske banke
Objavljeno 9. listopada, 2015.
Sapunica oko investitora u NK Osijek napokon bi mogla biti gotova sljedećeg tjedna

Njemački investicijski fond Hanseatisches Fußball Kontor uskoro bi i službeno trebao ući u vlasničku strukturu NK Osijek.

Naime, Nijemci su potpisali ugovor o kupnji 29 posto dionica osječkog prvoligaša koje su u vlasništvu Gradske banke i sad se doista mora dogoditi nekakav nagli preokret da se posao izjalovi.

- Dok Nijemci ne uplate novac posao nije gotov, ali ugovori su potpisani i sad bi sve dalje trebala biti stvar tehnike. Tijekom sljedećeg tjedna transakcija kupoprodaje dionica trebala bi biti okončana. Želim naglasiti razumijevanje Gradske banke jer ona je zakonski mogla provesti novi natječaj nakon odustajanja poduzeća Prvo hrvatsko pivo 1664, ali se na to nije odlučila nego je prihvatila ponudu njemačkih investitora koji su je izjednačili s ponuđenim iznosom Prvog hrvatskog piva 1664. To je prvi, ali iznimno značajan, korak prema ulasku njemačkog kapitala u NK Osijek - rekao nam je Krešimir Grebenar, odvjetnik koji zastupa interese HFK-a u procesu kupnje dionica osječkog prvoligaša.

Naravno, navijače bijelo-plavih najviše zanima što će to konkretno značiti za NK Osijek koji grca u financijskim problemima.

- Ja ne mogu o tome sada javno govoriti. No, izvjesno je kako će određena sredstva, prema ranijim dogovorima, biti uplaćena NK Osijek za lakše tekuće poslovanje. Uglavnom, već sam ranije rekao kako moji klijenti nemaju namjeru stati na tih 29 posto udjela u vlasništvu, nego im je cilj steći većinski paket dionica, a o tome razgovori tek slijede. Nijemci će u sljedeća dva tjedna sigurno doći u Osijek i precizirati daljnje korake, kaže Grebenar.

Cijela ta priča oko ulaska strateškog partnera u NK Osijek pomalo je iscrpila i navijače, ali i klupske čelnike koji su jedino sa strane mogli promatrati cijeli proces. Sada se možemo samo nadati kako neće opet doći do nekakvih komplikacija te da će Nijemci uplatiti ponuđenu svotu od 1,3 milijuna kuna u zakonskom roku koji iznosi osam dana te na taj način konačno i službeno postati drugi najveći dioničari NK Osijek. Podsjećamo, za stjecanje većinskog vlasništva nad klubom potrebno je posjedovati 75 posto dionica, a ovom transakcijom Nijemcima je otvoren put prema tom cilju. Sljedeća postaja na njemu bit će otkup dionica koje u svojem vlasništvu ima Grad Osijek (oko 53 posto). Ipak, daleko važnije od toga jest koliko će svježeg kapitala biti spremni ubrizgati u krvotok NK Osijek. Bez tog ulaganja kupnja vlasničkog udjela osječkog prvoligaša ima malo smisla.

Dalibor KELER

Daleko važnija vijest biti će koliko su Nijemci spremni “ubrizgati” svježeg kapitala

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini