Magazin
POČETAK KRAJA

Kolindin start za konačno rješenje
Objavljeno 10. listopada, 2015.
Za lidere SDP-a i HDZ-a datum izbora je, kažu, super. preostaje im samo još više uzajamnog optuživanja.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nekoliko se mjeseci ponašala kao da je i ona u kampanji za parlamentarne izbore. Njezina hiperaktivnost nikako se drukčije nije mogla protumačiti. I na kraju je odigrala po svome...

Primijetivši i sama, kao i mnogi u HDZ-u, da se toj stranci popularnost polako topi i da ih SDP dostiže, raspisala je izbore za najraniji mogući datum, 8. studenoga. Iako je bila prehlađena, učinila je to 5. listopada, prvog radnog dana nakon što se vratila iz New Yorka sa sjednice UN-a.

Predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku datum odgovara, možda i stoga što će to biti najkraća kampanja do sada, da se ne bi izgubili ili nanizali još gafova.

DOMOLJUBLJE BEZ GOSPODARSTVA

Premijeru i šefu SDP-a Zoranu Milanoviću navodno je također svejedno, iako je izjavio da on ne bi imao ništa protiv ni 22. studenoga. Službena kampanja će dakle trajati samo 14 dana - od 21. listopada do 6. studenoga - kada na snagu stupa predizborna šutnja. Iako je predsjednica pozvala sve koji se bore za glasove da svečanost demokracije ne pretvore u karneval demokracije, nadajmo se da će se i ona sama držati vlastite upute, odnosno biti po strani, ne pomažući svojoj bivšoj stranci, kao što je nastojala u posljednje vrijeme.

No ovotjedni Kolindin posjet Mađarskoj i sastanak s premijerom Viktorom Orbanom ne daje naslutiti da će predsjednica biti nepristrana prema svojoj bivšoj stranci, HDZ-u. Kao prvo, posjet Budimpešti nimalo nije slučajan, ako znamo da je HDZ sve svoje ideje o postupanju prema izbjeglicama kopirao upravo od Orbana, a slično se ponašala i Grabar Kitarović. Osim toga, ni njezin službeni posjet Budimpešti nije prošao bez sukoba s Vladom. Naime, predsjednica je izjavila kako se u srijedu s Orbanom dogovorila o povratu zaplijenjenog hrvatskog vlaka. Odmah su reagirali iz MUP-a ustvrdivši da je datum isporuke spornog vlaka kojim su prevožene izbjeglice dogovoren još prije deset dana.

Osim toga, Kolinda je tijekom ljeta selila svoj ured prvo u Split pa u Pulu. Otisnula se na ljetnu turneju, praćena je u stopu, a vijesti o njezinim aktivnostima plasirane su kao da je ujedno riječ i o milijunskim investicijama. A kako je najavljeno, uskoro bi mogla raditi i pet dana u Vukovaru. U Vukovaru bi tako bila u jeku pretkampanje za parlamentarne izbore. Iz njezina ureda uvjeravali su kako su putovanja dogovorena još u svibnju, kada se nije znao datum izbora. Zašto to radi, predsjednica je pak objasnila još ljetos, kada je kazala da to vidi kao priliku za iskazivanje poštovanja Vukovarcima te da čuje o njihovim problemima iz prve ruke. No, kako se tijekom seljenja ne suzdržava kritika i upozoravanja na probleme koji se manje-više tiču vladajućih, to joj do završetka izbora sigurno nitko ne bi preporučio. Naročito jer se u više navrata spominjalo kako bi bilo dobro izbjeći da kampanja zahvati Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, jer tada su strasti uzavrele, a zna se da na braniteljskim problemima likuje upravo HDZ, a SDP se etiketira ne baš biranim riječima.

Kako bi baš te etikete izbjegao, i SDP je još prije nekoliko mjeseci s razlogom, iako možda neznanim, shvatio da se u ovoj predizbornoj kampanji radi jedino o - domoljublju, puno više nego o onom najvažnijem, a to je gospodarsko oživljavanje države. Pa je i Milanović na konvencijama SDP-a promovirao domoljublje kao nosivi sadržaj kampanje jer mu s druge strane stoji koalicija koja se zove Domoljubna. A upravo je i Kolinda velikim dijelom na domoljublju dobila predsjedničke izbore. Stoga, iako je riječ o velikom nacionalnom problemu, izbjegličku krizu, koja postaje dio predizborne kampanje (desnici su izbjeglice došle kao dar s neba), predsjednica bi trebala svesti na što razumnije i realnije sagledavanje i time ne pridonijeti uzavrelim strastima. Zato je i HNS prozvao HDZ zbog shizofrene politike prema izbjeglicama, misleći pritom da i Grabar Kitarović širi histeriju, jer je i predsjednica države u istom tonu izbjeglice iz Sirije ocijenila kao sigurnosnu prijetnju hrvatskim građanima i stabilnosti države. Kao i Karamarko, dakle bez navođenja ijednog argumenta, šefica države zaključila je da je u prvom valu u Hrvatsku ušlo previše izbjeglica.

Sve je povezano i s imenovanjem ratnog ministra Andrije Hebranga svojim posebnim povjerenikom za migrantsku krizu, koji je zahtijevao da se vojska rasporedi na granice. Srećom, nakon prvotnog kaosa, Hrvatska je izbjeglički val stavila pod kontrolu te je nastupio predah, u kojem političke snage samo zbrajaju bodove.

Nadalje, predsjedničine uloge u ovoj po svemu neizvjesnoj kampanji svjesni su svi u SDP-u, kao i HDZ-u, čiji predsjednik Karamarko čak u mnogo čemu i oponaša predsjednicu. Svjesna je toga i Kolinda, kao i politički analitičari, tako da će predsjednica biti pod naročitim povećalom javnosti, jer će, prema mnogim mišljenjima, biti važan faktor na izborima, možda i presudan. Zavisi kako se bude ponašala.

ŽELI PROMIJENITI VLAST?

Dosad je ipak netaktično pokazivala da nipošto ne želi biti samo protokolarna figura u formalnoj podjeli vlasti, nego da u politici kani ostaviti dublji trag. Stoga je i jedan od njezinih bliskih suradnika nedavno u medijima izjavio: "Da, istina je, ona želi promijeniti ovu vlast. To nije nikakva tajna. Nju je za ovu dužnost kandidirao HDZ i zato joj je on bliži nego SDP. Da se ponaša drukčije, to bi bila prijevara birača."

Da je sve ciljano, bilo je prije svega očito već na proslavi Oluje, kada je kninska crkva pretvorena u političku pozornicu na kojoj se veličalo pojedine političare, a drugima se zviždalo. Otvarajući svečanu misu, šibenski biskup, mons. Ante Ivas, pozdravljao je i ondje prisutne visoke političke dužnosnike. Nakon što je izgovorio imena pojedinaca, pa i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, crkvom se prolomio pljesak. Nadalje, prvi red, osim za predsjednicu Republike, bio je rezerviran uglavnom za vodeće ljude HDZ-a i članove njihove koalicije. Predsjednik HDZ-a, koji je prema protokolu na svečanom mimohodu u Zagrebu na VIP tribini dobio adekvatno, dobro pozicionirano mjesto u drugom redu, u Kninu se uspio nametnuti kao po statusu ravnopravan premijeru Zoranu Milanoviću. Takvo što ne bi bilo moguće bez odobrenja protokola predsjednice Republike, Kolinde Grabar Kitarović.

Dakle, s pravom se čini da je u ovome trenutku predsjednica Grabar Kitarović najveći adut HDZ-a na izborima, puno veći od samoga predsjednika stranke Karamarka ili, primjerice, HDZ-ova izbornog programa.

“Pokazala je da više simpatizira tu stranku, ali zašto se praviti blesav kad je i došla iz njihovih redova. S druge strane, nekoliko puta je našoj Vladi javno priznala neke dobre poteze i pozitivne rezultate, pa smatram da bi za njezinu popularnost i eventualni reizbor u drugom mandatu puno korisnija bila pobjeda SDP-a na parlamentarnim izborima. Tako će se uvijek moći predstavljati kao protuteža, dok bi u kohabitaciji s Karamarkom u očima građana vrlo brzo postala suodgovorna za politiku i loše poteze njegove vlade. Uvjeren sam da je i sama svjesna toga”, zaključio je pak u medijima neimenovani izvor iz SDP-a.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
SVE ZA GLASOVE
Politika i na tribinama

Kada je Ivan Šuker postavljen na čelo košarkaškog saveza, samo nekoliko mjeseci prije početka Eurobasketa u Hrvatskoj, bilo je jasno da će najveći sportski događaj godine poslužiti u predizbornoj kampanji stranke iz koje stiže predsjednik Saveza. Najbolji hrvatski košarkaši konačno su dočekali svojih pet minuta slave na EP-u pred svojim navijačima, a pred njih su se pod svjetla reflektora bacali predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i prvi čovjek HDZ-a Tomislav Karamarko. Kolinda je, podsjetimo, uz Šukera održala govor na svečanom otvaranju Eurobasketa na Trgu bana Jelačića, a poslije sjedila na tribinama i pozirala s majkom Dražena Petrovića u Draženovu dresu ne bi li skupila koji “lajk” na društvenim mrežama. Karamarko je također iskoristio priliku i svoja osobna poznanstva s igračima kako bi domaći Eurobasket iskoristio za svoju promidžbu. Neke od reprezentativaca poznaje iz vremena dok je vodio KK Zagreb, pa sada, umjesto sam u hrvatskom dresu, pozira uz Perasove zvijezde. Nakon što je HDZ ušao u sve pore hrvatskog nogometa, koji je danas u ogromnoj krizi, čini se da sličan scenarij čeka i hrvatsku košarku.

PRELIJEVANJE
Smiljana Leinert-Novosel: Popularnost ide i u korist stranke

Ono što je sigurno jest da su i proslava Oluje i 300. Sinjske alke označile početak neslužbene predizborne kampanje. Kad je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović još prije mjesec dana započela intenzivnije obilaziti razna područja Hrvatske i uključivati se u razne “prigodne” aktivnosti, poput sjetve, žetve, sadnje maslina, lijepljenja pločica i ulova ribe, komunikacijska stručnjakinja Smiljana Leinert-Novosel izjavila je u emisiji “RTL Direkt” da se popularnost predsjednice uvijek prelijeva i na stranku, odnosno milje iz kojeg dolazi. “Tako da, kad gledate sadržajno ova njezina putovanja i susrete s ljudima, zapravo kao da pratite nečiju predizbornu kampanju”, zaključila je Smiljana Leinert-Novosel. Tko će na kraju i koliko konkretnih političkih bodova osvojiti u toj “kampanji”, tek će se vidjeti.

KRITIZIRANJE VLADE
Hebrang kao glasnogovornik

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović formalno više nije članica HDZ-a, no vladajući su je višekratno optužili za širenje panike, posebice zbog kritiziranja Vlade o pitanju izbjeglica. I da je na tome stalo, sve bi ostalo u okvirima uobičajene nesnošljivosti između Pantovčaka i Banskih dvora. Onda je predsjednica posegnula za starim HDZ-ovim kadrom - Andrijom Hebrangom, kojega je imenovala svojim povjerenikom za migrantsku krizu. Upravo je on otvorio predizbornu vatru na Vladu. Tvrdi da lijevi premijer Zoran Milanović (SDP) nosi povijesnu krivnju što nije pripremio Hrvatsku za izbjeglički val te da je dopustio povredu suvereniteta zemlje, za što se može tražiti i kaznena odgovornost. Jadranka Kosor za Deutsche Welle potvrđuje da se Hebrangove oštre izjave mogu protumačiti i kao predsjedničine riječi. "Sve što on kritizira, to je njezina kritika. Sve što on radikalno predlaže jest njezin prijedlog. Uz to, stječe se dojam da on govori u javnosti ono što se ona nije usudila reći. On može imati ideju i iznijeti je samo u Uredu predsjednice", tvrdi Kosor i navodi primjer u kojem je Hebrang zazivao postavljanje vojske na granice, iako Hrvatska ne raspolaže brojem vojnika koji bi, prema njegovu prijedlogu, svojim tijelima zapriječili ulazak izbjeglicama. S obzirom na očekivanje parlamentarnih izbora, teško je izbjeći ovakvu politizaciju. "Na svaki mogući način traže se razlozi i argumenti kako bi se pokazalo da vladajuće strukture ne rade dobro. To će svaka opozicija iskoristiti. To nije samo slučaj u Hrvatskoj, nego je i u nekim drugim europskim državama došlo do pukotina, čak i u vladajućim koalicijama. I u Njemačkoj se to dogodilo oko pitanja rješavanja izbjegličke krize", naveo je i politički analitičar Vlatko Cvrtila.

Ovotjedni Kolindin posjet Mađarskoj i sastanak s premijerom Viktorom Orbanom ne daje naslutiti da će predsjednica biti nepristrana...

Kako se predsjednica tijekom seljenja svog ureda ne suzdržava kritika uglavnom vladajućih, preseljenje u Vukovar joj do završetka izbora nitko ne bi preporučio...

Možda ste propustili...

TEMA TJEDNA: SUPERIZBORNA PRVA TREĆINA

Do nove vlade prije europskih izbora

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

DR. SC. PREDRAG HARAMIJA, PROFESOR NA ZAGREBAČKOJ ŠKOLI EKONOMIJE I MANAGEMENTA

Ključ pobjede na saborskim (i predsjedničkim) izborima izborne su jedinice

Najčitanije iz rubrike