Osijek
SUŽIVOT U VEĆINI STAMBENIH ZGRADA GOTOVO JE NEMOGUĆ

Lijeno im odnijeti smeće pa
ga satima ostavljaju na stubištu
Objavljeno 10. listopada, 2015.
Uzalud su sve molbe i stvarno ne znam što učiniti, priča sugrađanka iz Biševske

Suživot u zgradama zajedničkog stanovanja rijetko kad je po volji svim suvlasnicima. Gotovo da nema zgrade u Osijeku gdje ne dolazi do prepirki, svađa, pa katkad i fizičkih obračuna izazvanih nečijom samovoljom da se u zgradi ponaša kao da ondje stanuje sam.

Primjerice, stanari jedne zgrade u Divaltovoj ulici dobro moraju gledati hoće li ispred nečijih vrata stati nogom u vrećicu od kućnoga smeća! Kako ne bi morali silaziti s katova do prizemlja gdje su kante, nerijetko smeće satima ostavljaju ispred vrata. S druge strane, suvlasnik u zgradi na Šetalištu K. F. Šepera mjesecima je negodovao što se stanari ne služe kontejnerom ispred zgrade, već su običavali smeće staviti ispred njegova balkona u prizemlju. Nije mu stoga bilo teško iz velike vreće dio smeća staviti u manje i vratiti ga stanarima ispred ulaznih vrata. S druge strane, u Biševskoj ulici u Osijeku stanarka u prizemlju kaže kako svakodnevno može pratiti što susjeda iznad nje - kuha!

- Više sam no sigurna da jede dosta kruha jer sve mrvice završe kod mene na balkonu. A ondje baci i razne druge otpatke poput omota od salame, poklopce jogurta i štošta drugo. Svaki dan moram čistiti balkon, a da ne govorim kako mi izgleda cvijeće. Uzalud su sve molbe i stvarno ne znam što učiniti - s ironijom priča sugrađanka iz Biševske.

Žarulje koje ne svijetle mjesecima i koje nitko ne želi zamijeniti, glasno slušanje glazbe i nakon 22 sata, prljava i prašnjava stubišta bez čistačica, ali i brojne druge “divote” zajedničkog stanovanja u Osijeku su neizbježni, a Udruženje stanara Grada Osijeka samo su jedno od mjesta gdje se ogorčeni stanari žale jedni na druge.

- Svakodnevno dobivamo velik broj pritužbi, a mnogi od nas traže da budemo posrednici između njih i predstavnika stanara. Bude i raznih prijetnji, čak i policijom, a nerijetko nezadovoljni stanari stavljaju upozorenja na oglasne ploče u ulazima, no bez rezultata. Žale se i na nekontrolirano trošenje novca iz pričuve, ali i na brojne druge probleme i mi uvijek savjetujemo da pronađu miran način kako će riješiti svoj problem - savjetuje Vlasta Auguštin, predsjednica Udruženja. Osim toga, svi stanari moraju biti informirani sa svime što se u njihovoj zgradi događa i kad se te dvije nužne stvari spoje, vjerujemo da će mnogi stanari riješiti svoje poteškoće. M. Mihelić

OGRANIČITI MANDAT PREDSTAVNICIMA SUVLASNIKA

Razlog nezadovoljstva suvlasnika nerijetko su predstavnici suvlasnika koji, kako je to u nas uvriježeno, na svojim funkcijama ostaju godinama. U Udruženju stanara Grada Osijeka stoga žele izmijeniti taj običaj.

- Želimo pokrenuti inicijativu da predstavnik suvlasnika na toj funkciji ne može biti, uvjetno rečeno, doživotno. U manjim zgradama to je rješivo voljom većine, no kad se u višekatnicama želi smijeniti predstavnik kojeg mnogi noviji stanari ne poznaju, dolazi do problema. Vrijeme trajanja mandata treba definirati, primjerice, na četiri godine. Za to vrijeme moguće je vidjeti je li on učinkovit ili ga treba mijenjati - zaključuje Auguštin.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike