Sport
ODBOJKAŠI HRVATSKE TREĆI PUT NASTUPAJU NA EP-U

Estonija je prilika
Objavljeno 9. listopada, 2015.
Hrvatska je u skupini s Francuskom, Italijom i Estonijom

Prije pet dana, u Nizozemskoj je odigrana finalna utakmica EP-a odbojkašica (igralo se i u Belgiji), a sada na scenu stupa i 16 najboljih reprezentacija Starog kontinenta u muškoj konkurenciji.

Od 9. do 18. listopada također će se igrati u dvije zemlje i četiri destinacije, ulogu domaćina imaju Bugarska (Sofija, Varna) i Italija (Torino, Busto Arsizio).

Ovo je dobra godina za našu odbojku, jer nakon seniorki završnicu su izborili i seniori, koji su svrstani u torinsku C skupinu, zajedno s Italijom, Francuskom i Estonijom.

Formula za prolaz u drugi krug je jasna, treba dobiti prije svega utakmicu koja je u Torinu posljedna na rasporedu. Estonija je takmac s kojim ćemo se vrlo vjerovatno potući za bodove i treće mjesto, koje nas ostavlja na prvenstvu (pobjednik skupine ide direktno u četvrtfinale, drugi i treći razigravaju, a posljednji u skupini ide kući) i vodi u osminu finala. Ako budemo najmanje treći, tada bismo se križali s drugoplasiranim iz D skupine, koju čine aktualni prvak Rusija, Srbija, Slovačka i Finska. U A skupini (Sofija) još će igrati Bugarska, Njemačka, Češka i Nizozemska, a C skupinu (Varna) čine Poljska, Belgija, Bjelorusija i Slovenija.

- Želimo se pokazati u najboljem svjetlu. Skupina je jaka, na EP-u i nema laganih, a sigurno je da će dvoboj s Estonijom biti od najveće važnosti za obje reprezentacije. No prije toga treba igrati protiv selekcija koje ove godine igraju jako dobro i postižu odlične rezultate. Italija i Francuska su u ulozi favorita, ali nećemo u te susrete ući bez želje za pozitivnim rezultatom. Nadam se da se u tim utakmicama nećemo i previše iscrpiti, jer nedjelja će biti dan odluke - kaže izbornik Igor Šimunčić.

Prvenstvo otvaramo danas (18) protiv Francuza, koji su aktualni pobjednici Svjetske lige, a onda idemo na jednog od domaćina. U subotu (20.30) čeka nas šesterostruki prvak Europe. Italija je svoje naslove osvajala u razmaku od 1989. do 2005. godine, a na posljednja dva prvenstva, “azzuri” su igrali u finalu. Uoči prvenstva, sjajnu su uvertiru odradili u Japanu na Svjetskom kupu, gdje su osvajanjem drugog mjesta izvadili olimpijsku vizu za Rio. Utakmice protiv objektivno kvalitetnijih reprezentacija bit će priprema za Estoniju (nedjelja, 15 sati ), protiv koje bi Hrvatska trebala pokazati da je vrijedna drugog kruga.

Inače, Hrvatske na EP-u nije bilo od 2007. godine. Igrala je još dvije godine prije u Italiji, kada je ostvaren plasman na 8. mjesto. Na trećem prvenstvu boje Hrvatske branit će: Igor Omrčen, Ivan Raič (korektori), Timofej Žukovski, Inoslav Krnić (tehničari), Toni Kovačević, Danijel Galić, Filip Šestan, Fran Peterlin (primači/pucači), Šime Vulin, Ivan Mihalj, Dean Skočić, Hrvoje Zelenika (srednji blokeri) te dva libera Sven Šarčević i Mate Glaurdić.

Nino BENČINA

IGOR ŠIMUNČIĆ

izbornik hrvatskih odbojkaša

Dvoboj s Estonijom bit će od najveće važnosti za obje reprezentacije. Prije toga treba odigrati protiv selekcija koje ove godine igraju jako dobro. Francuska i Italija su favoriti, ali nećemo u te susrete ući bez želje za pozitivnim rezultatom.

Možda ste propustili...

SUSRET OSMINE FINALA KUPA ŽNS-A OSJEČKO-BARANJSKOG

Donjomiholjčani zaustavili NAŠK

TAEKWONDO GALEB TROPHY - SERBIA OPEN 2024.

Osječanke stekle vrijedno iskustvo

Najčitanije iz rubrike