Regija
RIBOLOVNO PRAVO NA ZAŠTIĆENIM VODAMA KOPAČKOG RITA

JUPP-u ribolovno pravo, ZSRU
Baranje priprema prosvjed
Objavljeno 9. listopada, 2015.
JUPP je dokazao da se zna brinuti o vodama, kaže ravnatelj Damir Opačić

KOPAČKI RIT - Javna ustanova Park prirode Kopački rit na natječaju Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede dobila je ribolovno pravo na zaštićenom području PP-a. Potvrdio nam je to Damir Opačić, ravnatelj JUPP-a.

- Dobili smo rješenje Ministarstva poljoprivede i potpisali ugovor. Već smo poduzeli akcije vezane uz izradu ribolovnog plana, koji je temelj dobivanja odobrenja za obavljanje ribolova - kaže Opačić, ističući kako se nada da će vrlo brzo biti zadovoljeni svi formalno-pravni uvjeti za nastavljanje ribolova. On je, naime, odlukom višeg inspektora za zaštitu prirode bio zabranjen jer nisu bili poznati rezultati natječaja za dobivanje ribolovnog prava premda je natječaj završen još 3. srpnja.

Do prošle je godine javna ustanova, na temelju zakona i akata, sama tiskala ribolovnice i prodavala ih ribičima. No, budući da se sada i ribolov u zaštićenim područjima obavlja sukladno Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, JUPP je bio prisiljen podnijeti zahtjev za ribolovnim pravom, odnosno koncesijom Upravi za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede.

Opačić je svjestan da će njihov suparnik na natječaju, Zajednica sportsko-ribolovnih udruga Baranje, biti nezadovoljna ishodom pa ističe kako je JUPP dokazao da se zna brinuti o vodama.

- Redovito su provođene i mjere zaštite, koje su jedinstvene u Hrvatskoj. Na primjer, kod nas je bio zabranjen svaki ribolov u vrijeme mrijesta, a tu mjeru zbog zaštite ihtiofaune provodimo već dugo - kaže Opačić, zadovoljan konačnim raspletom situacije. Naglašava da rade na ostalim koracima kako bi vodama upravljali sukladno Zakonu o slatkovodnom ribarstvu te da bi što brže bio dozvoljen ribolov.

Dijametralno suprotno raspoloženje je Anđelka Martinčevića, predsjednika ZSRU-a Baranje.

- Još uvijek nisam vidio rješenje Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede RH, ali ako su točne neslužbene informacije koje imam, pokrenut ćemo upravni spor, tražiti tumačenje Ustavnog suda te krenuti u organizaciju prosvjeda - tvrdi Martinčević, naglašavajući kako je nekoliko razloga zbog kojih će poduzeti spomenute korake. Osnovni je razlog, kaže, navodno nepravilno raspisan natječaj, koji, mišljenja je, favorizira jednu stranu, u ovom slučaju JUPP, jer mu daje prioritet u odnosu na ostale sudionike natječaja.

- Na temelju Zakona o slatkovodnom ribarstvu mi smo trebali dobiti ribolovno pravo jer JUPP nije registriran kao ustanova koja se može baviti djelatnostima iz tog zakona - kaže, podsjećajući kako je ZSRU Baranje upravljao sadašnjim zaštićenim vodama od 1966. do 1999. godine, kada su uredbom proširene granice PP-a, protiv koje se nisu imali kome žaliti. Dodaje kako je nemoguće izraditi privremeni godišnji plan u razdoblju kraćem od minimalno dva mjeseca, do kada bi trebao biti zabranjen ribolov.

Ivica GETTO
Primjer Lonjskog polja

Prema tvrdnjama baranjskih sportskih ribiča, PP Lonjsko polje, čije su vode ribom bogate poput onih u Kopačkom ritu, odustao je od natjecanja za ostvarivanje ribolovnog prava. “To je pravo dodijeljeno tamošnjem ZSRU, odnosno sportskim ribičima”, podvlače.

Martinčević: Povlašteni su

Opačić ističe kako ZSRU Baranje ima sasvim dovoljno visokokvalitetnih i ribom bogatih voda (čak najviše u Republici Hrvatskoj) o kojima se skrbi pa mu nisu potrebne još i zaštićene vode Parka prirode Kopački rit. Martinčević, pak, tvrdi kako je JUPP na neki način povlašten i zbog bogatstva ribljim fondom. “Ako JUPP dobije ribolovno pravo, prodavat će ribolovnice kao i mi. No Zajednica od cijene ribolovnice izdvaja približno 50 posto za poribljavanje, što JUPP neće morati”, kaže, ističući kako za poribljavanje voda kojima gospodare godišnje izdvajaju 130.000 kuna, dok ih nadzor košta 120.000 kuna.

Anđelko Martinčević

predsjednik ZSRU-a Baranje

Za izradu privremenog godišnjeg plana treba bar dva mjeseca

Možda ste propustili...

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

Najčitanije iz rubrike