Regija
BRODSKO GRADILIŠTE VRIJEDNO 60 MIL. KUNA

Podvožnjak se nazire,
otvorenje u ožujku
Objavljeno 8. listopada, 2015.
Tijekom listopada i studenoga asfaltirat će se pristupne ceste

SLAVONSKI BROD - Građevinski radovi na jednoj od najfrekventnijih brodskih prometnica – podvožnjaku ispod željezničke pruge u Osječkoj ulici napreduju, a prema ugovorenom planu gradnje i najavama izvođača, dugoočekivano prometno rješenje za petnaestak tisuća vozača koji su dnevno prometovali tim prijelazom dok se brklja spuštala i do 45 puta pravi je spas, koji bi trebao profunkcionirati do sredine ožujka sljedeće godine.

- Sa sjeverne strane 90 posto su završeni armiranobetonski zidovi, ujedno i rampa prema budućem podvožnjaku. Oprema je preseljena na južnu stranu, gdje se također rade armiranobetonski zidovi, a do sredine mjeseca iz gradskog ureda očekujemo izmjenu građevinske dozvole i početak radova na samom podvožnjaku - kaže pomoćnik glavnog inženjera gradilišta Slaven Zrnc iz Osijek-Koteksa, napominjući kako će se radovi odvijati u dvije faze.

- Najprije će se sa sjeverne strane maknuti kolosijek i raditi konstrukcija petnaestak dana, a onda se seli na južnu stranu. Za to vrijeme neće biti prekida željezničkog prometa. Nakon toga slijedi gornja konstrukcija i nesmetano puštanje oba smjera željezničkog prometa, a potom kopanje preostalog dijela zemlje ispod samog podvožnjaka i spajanje 70-ak metara, što planiramo u prosincu ako ne bude loših vremenskih uvjeta - dodaje.

Tijekom listopada i studenoga asfaltirat će se pristupne ceste u prvom sloju. Na prvih 120 metara s južne strane postavljeni su rubnjaci, pješačke staze su u visokoj fazi gotovosti pa su, kaže Zrnc, u planu njihovo asfaltiranje kao i kolni ulazi. Sve to dnevno odrađuje pedesetak ljudi i desetak strojeva, a ekipe se smjenjuju ovisno o specijaliziranim radovima.

Sam podvožnjak rade stručnjaci Kamgrada iz Zagreba, instalacije Tehnoelektro iz Đakova, a Osijek-Koteks sve ostalo - ceste, prilazne rampe, pješačke staze, podsjeća Zrnc na izvođače zajednice ponuditelja uposlene na trenutačno najvećem brodskom gradilištu, vrijednom 60-ak milijun kuna. Hrvatske ceste su investitor, a nadzor obavlja zagrebački Centar za organizaciju građenja.

Marija RADOŠEVIĆ
Čekaju i vozači i obrtnici

Ako vremenski uvjeti budu povoljni, bez kiše i posebnog nevremena, podvožnjak bi mogao biti završen i mjesec-dva prije roka, predviđenog u ožujku 2016. Osim brojnih vozača s istoka županije, to posebice raduje stanovnike Osječke ulice u zoni gradnje, vlasnike raznih obrta, koji su zbog prekida prometa ostali bez svojih klijenata i posla.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike