Regija
SVEČANOST NA BELIŠĆANSKOM GROBLJU

Spomen-križ poginulim braniteljima
Objavljeno 9. listopada, 2015.

Vezani članci

UTRKA UZ 24. GODIŠNJICU UBOJSTVA VLČ. BURIKA - ANTUN IVANKOVIĆ:

Nitko ni optužen, ni osuđen

ŠIŠLJAGIĆ PREDAVAO OSMAŠIMA U “ŠKOLI MIRA” U VUKOVARU:

Mora se nastaviti miran život, ali i znati tko je rat započeo

BELIŠĆE – “Spomen-obilježje koje danas otkrivamo simbol je stradanja, patnje i poniženja, ali istodobno i znak slave, ljubavi i uskrsnuća naše braće suboraca koja su u obrani svoje domovine dala ono najsvetije i najvrjednije što su imala - svoje živote, da bismo mi danas živjeli u miru i slobodi i stoga bi njihovo djelo za sve nas trebalo biti najviša svetinja”, riječi su kojima se, između ostalog, okupljenima na svečanosti otkrivanja spomen-križa poginulim braniteljima u povodu Dana neovisnosti na gradskom groblju u Belišću obratio inicijator tog projekta i predsjednik belišćanske HVIDR-e Pavo Milekić. On je podsjetio na bolnu činjenicu da je tijekom Domovinskog rata na području Belišća i Valpovštine poginuo 41 hrvatski branitelj, te da ih 250 i danas nosi teške psihičke i fizičke ožiljke rata.

Spomen-križ - otkriven u nazočnosti velikog broja branitelja i njihovih obitelji te uzvanika, među kojima su bili i ministar branitelja Predrag Matić, zamjenik osječko-baranjskog župana Dragan Vulin, saborska zastupnica Marija Ilić, uz domaćina i gradonačelnika Belišća, dr. Dinka Burića, i njegove zamjenike - podignut je uz pomoć Ministarstva branitelja, Grada Belišća, Županije osječko-baranjske, donacijama tvrtki Lik d.o.o., Petrijevci, Obrt Pernjek Belišće, Vlade Vukelića te tvrtke Kombel Belišće.

Na svečanosti otkrivanja spomen-križa nazočnima su se obratili i gradonačelnik Burić, Dragan Vulin te ministar Predrag Matić, koji su podsjetili na veličinu žrtve koju su u obrani svoje domovine prinijeli hrvatski branitelji, a koja se, zahvaljujući i ovom spomen-križu, nikada ne smije zaboraviti.

Prije svečanosti otkrivanja spomen-križa, u belišćanskoj gradskoj upravi održan je kraći sastanak gradonačelnika s ministrom Matićem, dožupanom Vulinom i saborskom zastupnicom Ilić na kojem je glavna tema bila suradnja s braniteljskim udrugama, a nakon sastanka položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim pripadnicima 107. brigade u Baranji. L. Aničić

Tijekom Domovinskog rata na području grada Belišća i Valpovštine poginuo je

41

branitelj, a njih

250

i danas nosi teške psihičke i fizičke ožiljke rata

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike